Ratatouille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

829 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

898 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cukinię, cebule i papryki pokrój w grubą kostkę. Warzywa pomieszaj z oliwą, rozłóż na tacy wyłożonej pergaminem. Wstaw na 30-40 minut do nagrzanego do 190° C piekarnika.

Krok 2

Upieczone warzywa przełóż do odpowiedniego garnka, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, liść laurowy, posiekany tymianek i czosnek, wsyp Knorr Naturalnie Smaczne i dokładnie wymieszaj go z warzywami. Całość gotuj jeszcze 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest dodanie do warzywnego gulaszu ostrej papryki oraz kilku łyżek kaparów.

3

Opinie o przepisie

  • Iwona  Gierlińska

    Iwona Gierlińska , 12.04.2020

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szyja

    Ewa Szyja , 08.05.2017

    Czy bakłażany i cukinię obieramy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RatatouilleRatatouille

Jeśli szukasz inspiracji na wegetariański obiad lub kolację, przepis na ratatouille będzie odpowiednią propozycją. To potrawa prowansalska, opierająca się na warzywach – szczególnie bakłażanie i cukinii. Żeby ją przygotować, należy najpierw pokroić w grubą kostkę cukinię, bakłażana oraz cebulę. Dla urozmaicenia smaku warto dodać jeszcze papryczkę chilli. Składniki pomieszaj z oliwą i włóż do piekarnika na kilkadziesiąt minut – do czasu aż zmiękną. Następnie warzywa przełóż do garnka, dodaj pokrojone pomidory i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dodatkowo użyj: liścia laurowego, posiekanego tymianku, rozmarynu oraz estragonu. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut – do czasu, kiedy składniki się połączą. Tak przygotowane danie serwuj na ciepło, udekorowane liśćmi świeżej bazylii oraz natką pietruszki. Jeśli zostało Ci trochę ratatouille, nie przejmuj się – odgrzana potrawa smakuje tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż bezpośrednio po przyrządzeniu. Zobacz nasz przepis na ten obiad bez mięsa i dołącz go do swojej wegetariańskiej diety.