Ratatouille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

794 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

892 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cukinię, cebule i papryki pokrój w grubą kostkę. Warzywa pomieszaj z oliwą, rozłóż na tacy wyłożonej pergaminem. Wstaw na 30-40 minut do nagrzanego do 190° C piekarnika.

Krok 2

Upieczone warzywa przełóż do odpowiedniego garnka, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, liść laurowy, posiekany tymianek i czosnek, wsyp Knorr Naturalnie Smaczne i dokładnie wymieszaj go z warzywami. Całość gotuj jeszcze 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest dodanie do warzywnego gulaszu ostrej papryki oraz kilku łyżek kaparów.

2

Opinie o przepisie

  • Ewa Szyja

    Ewa Szyja

    Czy bakłażany i cukinię obieramy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RatatouilleRatatouille

Jeśli szukasz inspiracji na wegetariański obiad lub kolację, przepis na ratatouille będzie odpowiednią propozycją. To potrawa prowansalska, opierająca się na warzywach – szczególnie bakłażanie i cukinii. Żeby ją przygotować, należy najpierw pokroić w grubą kostkę cukinię, bakłażana oraz cebulę. Dla urozmaicenia smaku warto dodać jeszcze papryczkę chilli. Składniki pomieszaj z oliwą i włóż do piekarnika na kilkadziesiąt minut – do czasu aż zmiękną. Następnie warzywa przełóż do garnka, dodaj pokrojone pomidory i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dodatkowo użyj: liścia laurowego, posiekanego tymianku, rozmarynu oraz estragonu. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut – do czasu, kiedy składniki się połączą. Tak przygotowane danie serwuj na ciepło, udekorowane liśćmi świeżej bazylii oraz natką pietruszki. Jeśli zostało Ci trochę ratatouille, nie przejmuj się – odgrzana potrawa smakuje tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż bezpośrednio po przyrządzeniu. Zobacz nasz przepis na ten obiad bez mięsa i dołącz go do swojej wegetariańskiej diety.