
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
3 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana, cukinię, cebule i papryki pokrój w grubą kostkę. Warzywa pomieszaj z oliwą, rozłóż na tacy wyłożonej pergaminem. Wstaw na 30-40 minut do nagrzanego do 190° C piekarnika.
Krok 2
Upieczone warzywa przełóż do odpowiedniego garnka, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, liść laurowy, posiekany tymianek i czosnek, wsyp Knorr Naturalnie Smaczne i dokładnie wymieszaj go z warzywami. Całość gotuj jeszcze 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty.

Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest dodanie do warzywnego gulaszu ostrej papryki oraz kilku łyżek kaparów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ratatouille
Ratatouille to potrawa prowansalska, opierająca się na warzywach – szczególnie bakłażanie i cukinii. Nie ważne czy stosujesz oryginalną pisownię, czy poszukujesz przepisu na ratatuj, który brzmi i wygląda bardziej swojsko. Zawsze smakuje kapitalnie. Żeby przygotować danie ratatouille, zaopatrz się w dorodne warzywa, zobacz nasz przepis na obiad bez mięsa i dołącz go do swojego menu.
Dla kogo? Jeśli szukasz inspiracji na wegetariański obiad lub kolację, przepis na ratatouille będzie odpowiednią propozycją. Wyśmienite danie główne nie zawsze musi sprowadzać się do mięs. Roślinny jadłospis też jest pyszny i różnorodny. Spójrz tylko na listę potrzebnych składników do przygotowania przepisu na ratatuj – to zapowiedź pierwszorzędnego posiłku. Najpierw należy pokroić w grubą kostkę cukinię, bakłażana oraz cebulę. Dla urozmaicenia smaku do ratatouille warto dodać papryczkę chili.
Na jaką okazję? Jak zrobić ratatouille? Tym przepisem aż trzeba się pochwalić, więc zaproś gości na kolorowy posiłek. Z odpowiednim wyprzedzeniem składniki na ratatuj pomieszaj z oliwą i włóż do piekarnika na kilkadziesiąt minut – do czasu aż zmiękną. Następnie warzywa przełóż do garnka, dodaj pokrojone pomidory i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut – do czasu, kiedy składniki się połączą. Tak przygotowane danie ratatouille serwuj na ciepło, udekorowane liśćmi świeżej bazylii oraz natką pietruszki.
Czy wiesz, że? Jeśli zostało Ci trochę ratatouille, nie przejmuj się – odgrzana potrawa smakuje tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż bezpośrednio po przyrządzeniu.
Dla urozmaicenia: Warzywa w przepisie na ratatuj uwielbiają towarzystwo świeżych i suszonych ziół oraz przypraw. Dodatkowo użyj więc: liścia laurowego, posiekanego tymianku, rozmarynu oraz estragonu.