Ratatouille - przepis na ratatuj: warzywne z cukinii | Przepisy.pl pixel

Ratatouille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

heart
1159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cukinię, cebule i papryki pokrój w grubą kostkę. Warzywa pomieszaj z oliwą, rozłóż na tacy wyłożonej pergaminem. Wstaw na 30-40 minut do nagrzanego do 190° C piekarnika.

Krok 2

Upieczone warzywa przełóż do odpowiedniego garnka, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, liść laurowy, posiekany tymianek i czosnek, wsyp Knorr Naturalnie Smaczne i dokładnie wymieszaj go z warzywami. Całość gotuj jeszcze 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest dodanie do warzywnego gulaszu ostrej papryki oraz kilku łyżek kaparów.

6

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.10.2024

    Uwielbiam, z bakłażanem to już w w ogóle. Jesienne, sycące danie i nie potrzeba wcale mięsa że by było smacznie i treściwie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 10.12.2022

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isiajan

    Isiajan , 16.03.2022

    Ewa na zdjęciu, widać że nie obrane są.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Gierlińska

    Iwona Gierlińska , 12.04.2020

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szyja

    Ewa Szyja , 08.05.2017

    Czy bakłażany i cukinię obieramy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RatatouilleRatatouille

Ratatouille to potrawa prowansalska, opierająca się na warzywach – szczególnie bakłażanie i cukinii. Nie ważne czy stosujesz oryginalną pisownię, czy poszukujesz przepisu na ratatuj, który brzmi i wygląda bardziej swojsko. Zawsze smakuje kapitalnie. Żeby przygotować danie ratatouille, zaopatrz się w dorodne warzywa, zobacz nasz przepis na obiad bez mięsa i dołącz go do swojego menu.

Dla kogo? Jeśli szukasz inspiracji na wegetariański obiad lub kolację, przepis na ratatouille będzie odpowiednią propozycją. Wyśmienite danie główne nie zawsze musi sprowadzać się do mięs. Roślinny jadłospis też jest pyszny i różnorodny. Spójrz tylko na listę potrzebnych składników do przygotowania przepisu na ratatuj – to zapowiedź pierwszorzędnego posiłku. Najpierw należy pokroić w grubą kostkę cukinię, bakłażana oraz cebulę. Dla urozmaicenia smaku do ratatouille warto dodać papryczkę chili.

Na jaką okazję? Jak zrobić ratatouille? Tym przepisem aż trzeba się pochwalić, więc zaproś gości na kolorowy posiłek. Z odpowiednim wyprzedzeniem składniki na ratatuj pomieszaj z oliwą i włóż do piekarnika na kilkadziesiąt minut – do czasu aż zmiękną. Następnie warzywa przełóż do garnka, dodaj pokrojone pomidory i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut – do czasu, kiedy składniki się połączą. Tak przygotowane danie ratatouille serwuj na ciepło, udekorowane liśćmi świeżej bazylii oraz natką pietruszki.

Czy wiesz, że? Jeśli zostało Ci trochę ratatouille, nie przejmuj się – odgrzana potrawa smakuje tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż bezpośrednio po przyrządzeniu.

Dla urozmaicenia: Warzywa w przepisie na ratatuj uwielbiają towarzystwo świeżych i suszonych ziół oraz przypraw. Dodatkowo użyj więc: liścia laurowego, posiekanego tymianku, rozmarynu oraz estragonu.