Przepisy.pl - Przepisy kulinarne - Twoja baza przepisów pixel

50 ROŚLIN PRZYSZŁOŚCI

siła roślinnej żywności dla zdrowszej planety



logo-knorr Misja Knorr

Różnorodność produktów, które każdego dnia pojawiają się na talerzach, jest istotna nie tylko ze względu na smak i wygląd dań. Gotowanie ma znaczenie! Aktualnie 75% żywności, składającej się na ludzką dietę, pochodzi z uprawy zaledwie 12 gatunków roślin oraz hodowli 5 gatunków mięsa. Wpływa to negatywnie na wartość odżywczą posiłków i losy całej planety. Z tego powodu marka Knorr postawiła na realne działanie.

Nasze produkty i porady kulinarne mają na celu uświadomienie problemu niewielkiego zróżnicowania jadłospisów oraz zachęcenie do wprowadzania pożytecznych zmian. Nawet drobna rewolucja w domowej kuchni może mieć ogromny wpływ na funkcjonowanie świata. Służymy wskazówkami, dzięki którym razem zadbamy o Ziemię – nasz wspólny dom.

listki

O „50 Roślinach Przyszłości”

Lista „50 Roślin Przyszłości” nie jest zestawieniem modnych ciekawostek kulinarnych, które można znaleźć pod popularnym hasłem „superfoods”. Stanowi spis produktów z całego świata, nad którym szczegółowo pracowali specjaliści ds. zrównoważonej gospodarki oraz żywienia.

Wybrane produkty skupiają uwagę na żywności pochodzenia roślinnego. Część z nich to niesłusznie zapomniane lub pomijane współcześnie pozycje, które mogą wnieść wiele dobrego zarówno do dzisiejszych jadłospisów, jak i przyszłości całej planety. „Rośliny Przyszłości” zostały dobrane tak, by mogły stanowić atrakcyjną alternatywę dla bardziej rozpowszechnionych produktów, jednocześnie służąc dobrej kondycji ludzi i świata.

Znaczenie naszych wyborów żywieniowych

Codzienne dbanie o ochronę środowiska nie sprowadza się wyłącznie do segregowania odpadów i rezygnacji z plastikowych toreb. Okazuje się, że największym oddziaływaniem na losy Ziemi cechuje się produkcja żywności. Wbrew pozorom każdy kucharz, nawet amator, może mieć realny wpływ na to, jak wygląda ten system w skali globalnej.

Kluczowy staje się wybór produktów, które lądują na talerzach. Przyzwyczajeni do ulubionych smaków i przepisów, ograniczamy nie tylko swoje menu, ale w szerszej perspektywie również różnorodność upraw na całym świecie. Dlatego listę „50 Roślin Przyszłości” warto wykorzystać jako zbiór wskazówek, dzięki którym przygotowanie urozmaiconych posiłków będzie nie tylko proste, ale zamieni się także w ekscytującą przygodę kulinarną.