Przepisy na Street food
221 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Street food
Street food staje się coraz popularniejszą formą serwowania posiłków. Zwyczaj sprzedawania jedzenia na ulicy albo w innych miejscach publicznych, takich jak place czy bazary, znany jest już od starożytności. W Europie pierwsze uliczne stoiska z jedzeniem pojawiły się we Francji. Królowały na nich frytki, które do dziś stanowią jedną z najpopularniejszych potraw tego typu. Plusy street food to dostępność, krótki czas przygotowania pożywienia oraz jego różnorodność. Przede wszystkim wymaga on małego zaplecza kuchennego, w którym przygotowuje się posiłki, przy czym poszczególne stoiska zazwyczaj specjalizują się w maksymalnie kilku daniach. Potrawy przyrządza się szybko, często na oczach potencjalnych konsumentów, a ich ogromną zaletą jest to, że nierzadko są to lokalne specjały. Street food jest więc idealnym sposobem na szybki lunch w pracy albo przekąskę, gdy dopadnie cię głód gdzieś w środku miasta. Ale nie tylko! Dania z ulicznych straganów czy trucków z jedzeniem mogą się pojawić również w Twoim domu. Po przepisy na takie przekąski sięgaj szczególnie wtedy, gdy planujesz przyjęcie i chcesz poczęstować gości czymś pysznym. Świetną okazją do tego są imprezy karnawałowe. Wybierz spośród wielu propozycji: wspomniane już wcześniej frytki, ale również tortille, kebaby, hot dogi, kawałki kurczaka oraz cieszące się niesłabnącą popularnością burgery. Swoją przygodę z potrawami typu street food zacznij na przykład od wykorzystania placków tortilli. Przygotuj różne nadzienia chociażby z grillowanym kurczakiem, krewetkami, łososiem. Pikantne lub łagodne – jakie tylko chcesz. Podawaj je w formie wrapów. Placki tortilli możesz również wypełnić nadzieniem do burrito. Smak nachosów, frytków czy kebabów typu kofta urozmaici z pewnością podanie do nich różnych rodzajów dipów. Gdy decydujesz się na burgery, a wśród Twoich gości są wegetarianie, zadbaj o to, by kilka kotletów było jarskich. Idealnie sprawdzi się tutaj falafel. Pamiętaj, by na Twoim karnawałowym stole było smacznie, kolorowo i różnorodnie.