Składniki
150 gramów
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
4 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 4
Sos Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku.
Krok 2
Mięso mielone dopraw pieprzem cayenne, słodką papryką i kminem rzymskim. Podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Krok 6
Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nie powstały farsz i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni. Gotowe burrito podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski.
Krok 2
Do usmażonego mięsa dodaj warzywa i podsmaż na patelni, następnie dodaj fasolę i kukurydzę. Całość smaż ok. 4 minut.
Krok 4
Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burrito z mięsem mielonym
Tradycyjne burrito z mięsem mielonym to pszeniczna tortilla, w którą zawija się ostry farsz. Wariantów tego dania może być wiele i tak naprawdę tylko od ciebie zależy, co się w burrito znajdzie. W naszym przepisie na burrito postanowiliśmy uwzględnić dwa rodzaje mięsa mielonego, kolorowe papryki, czarną fasolę oraz kukurydzę. A to nie koniec smakowitych produktów! Burrito z mielonym zaskoczy cię różnorodnością smaków na jednym talerzu. Przepis na buritto z mięsem mielonym to jednak coś więcej niż same produkty. Równie ważne jest odpowiednie przygotowanie, dzięki któremu smak burrito z naszego przepisu zaskoczy każdego.
Dla kogo?
Dzięki temu przepisowi w parę chwil przeniesiesz się do gorącego i kolorowego Meksyku. Jeśli kulinaria tej części świata są ci szczególnie bliskie, z pewnością nie będziesz rozczarowany! W naszej wersji przepisu na burrito proponujemy farsz na bazie mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego, które doprawione i wzbogacone warzywami będzie smakować wspaniale. Oczywiście równie dobrze możesz wykorzystać w kuchni przepis na burrito z kurczakiem. Ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia.
Na jaką okazję?
W zależności od wielkości porcji, burrito z mięsem mielonym może być szybką przekąską albo kompletnym daniem na kolację czy obiad. Warto jednak wiedzieć, że przepis na burrito najlepiej sprawdzi się podczas organizacji przyjęć, na które goście przyjdą z dużym apetytem, ponieważ danie jest bardzo sycące.
Czy wiesz, że?
Nie wiesz, jaki przepis na burrito będzie najlepszy? Jeśli kuchnia meksykańska, to oczywiście w potrawie muszą pojawić się: papryka, czerwona cebula, pomidor i warzywa strączkowe – fasola czarna (choć czerwona też się nada) i kukurydza. Chcesz przygotować tradycyjne burrito? Przepis na kukurydzianą tortillę robioną od podstaw będzie bardzo przydatny!
Dla urozmaicenia:
Chcesz przygotować nietypowe burrito? Przepis możesz udoskonalić o różne składniki. Niezwykle ważne jest, aby farsz do burrito z mięsem i kukurydzą miał wyrazisty, ostry smak, co można uzyskać przy pomocy i ziół przypraw, w tym dodatkowi ostrego chili, suszonego lub świeżego. W przepisie na burrito z mięsem mielonym możesz wykorzystać także kumin (kmin rzymski), charakterystyczny dla dań z tego kraju.