
Składniki
150 gramów
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
4 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso mielone dopraw pieprzem cayenne, słodką papryką i kminem rzymskim. Podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski.
Krok 3
Do usmażonego mięsa dodaj warzywa i podsmaż na patelni, następnie dodaj fasolę i kukurydzę. Całość smaż ok. 4 minut.
Krok 4
Sos Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku.
Krok 5
Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę.
Krok 6
Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nie powstały farsz i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni. Gotowe burrito podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burrito z mięsem mielonym
Tradycyjne burrito z mięsem mielonym to pszeniczna tortilla, w którą zawija się ostry farsz. Wariantów tego dania może być wiele i tak naprawdę tylko od ciebie zależy, co się w burrito znajdzie. W naszym przepisie na burrito postanowiliśmy uwzględnić dwa rodzaje mięsa mielonego, kolorowe papryki, czarną fasolę oraz kukurydzę. A to nie koniec smakowitych produktów! Burrito z mielonym zaskoczy cię różnorodnością smaków na jednym talerzu.
Dla kogo?
Dzięki temu przepisowi w parę chwil przeniesiesz się do gorącego i kolorowego Meksyku. Jeśli kulinaria tej części świata są ci szczególnie bliskie, z pewnością nie będziesz rozczarowany! W naszej wersji przepisu na burrito proponujemy farsz na bazie mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego, które doprawione i wzbogacone warzywami będzie smakować wspaniale.
Na jaką okazję?
W zależności od wielkości porcji, burrito z mięsem mielonym może być szybką przekąską albo kompletnym daniem na kolację czy obiad.
Czy wiesz, że?
Jeśli kuchnia meksykańska, to oczywiście w potrawie muszą pojawić się: papryka, czerwona cebula, pomidor i warzywa strączkowe – fasola czarna (choć czerwona też się nada) i kukurydza. Chcesz przygotować tradycyjne burrito? Przepis na kukurydzianą tortillę robioną od podstaw będzie bardzo przydatny!
Dla urozmaicenia:
Niezwykle ważne jest, aby farsz do burrito z mięsem i kukurydzą miał wyrazisty, ostry smak, co można uzyskać przy pomocy i ziół przypraw, w tym dodatkowi ostrego chili, suszonego lub świeżego. W przepisie na burrito z mięsem mielonym możesz wykorzystać także kumin (kmin rzymski), charakterystyczny dla dań z tego kraju.