Zapiekanka à la lasagne z makaronem rurki: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka à la lasagne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

253

5994 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

300 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Stwórz gęsty, aromatyczny sos, dodając puszkę pomidorów, Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne i 400 ml wody. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.

Zapiekanka à la lasagne  - Krok 1

Krok 2

Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem, następnie ułóż warstwę makaronu, polej go delikatnie śmietaną i posyp serem. Czynność powtórz, aż powstaną 3 warstwy.

Zapiekanka à la lasagne  - Krok 2

Krok 3

Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut. Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Tak przygotowana lazania idealnie smakuje ze świeżą bazylią.

Zapiekanka à la lasagne  - Krok 3
37

Opinie o przepisie

  • Sandra

    Sandra , 13.01.2024

    Moja smietana się ścięła, czy to ma tak być?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jusstt

    Jusstt , 21.09.2022

    Ja śmietanę mieszam z jajkiem, na samej górze powstaje po upieczeniu pyszna śmietanowa chmurka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Siudak

    Michał Siudak , 20.06.2020

    Pychaaa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Wałach

    Natalia Wałach , 27.10.2018

    akurat mi nie smakuje, wydaje się kwaśne przez śmietanę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia Palonek

    Benia Palonek , 13.10.2018

    zrobiłam pierwszy raz ok 2 tyg temu, pyszna z drobiowym mięsem mielonym <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia Palonek

    Benia Palonek , 11.09.2018

    Wyszła świetna ! Ja zrobiłam z mięsem mielonym z kurczaka i nie dodawałam pomidorków. Na pewno wrócimy w domu do tego przepisu nieraz:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644

    3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644 , 26.08.2018

    Świetne! Od tego dania stałam się fanką Fix Naturalnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 15.05.2018

    bardzo pysznie to wyszło !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Eppa

    Anna Eppa , 03.12.2017

    Przepyszna zapiekanka polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Kalisz

    Patrycja Kalisz , 13.06.2017

    Przepyszny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Nagalewski

    Paweł Nagalewski , 14.11.2016

    Czy zamiast makaronu w rurki można użyć specjalnego lasagne ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Czonstke

    Ewelina Czonstke , 18.08.2016

    Danie pyszne:-)a co najważniejsze bardzo proste i szybkie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • małgorzata Filipska

    małgorzata Filipska , 05.03.2016

    super przepis...próbowałam i jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • shivia shivia

    shivia shivia , 01.03.2016

    Nie jestem przekonana. Czuję smak chemii i soli. Myślę że lepiej zrobić sos naturalny, bez fixu, no i zamiast śmietany beszamel, plus zioła i przyprawy wg uznania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    Do przygotowania tego przepisu używamy surowego makronu, chociaż jeśli masz już ugotowany makaron też możesz go użyć. Gdy używasz ugotowanego makaronu możesz skrócić czas pieczenia. Zapiekanki to proste dania i muszą być przygotowane w prosty sposób, więc zdecydowanie polecam używam surowego makaronu, bo to upraszcza sprawę. Jeśli używamy surowego makaronu warto pamiętać, że w zapiekance musi być trochę więcej sosu, żeby makaron mógł go wchłonąć podczas pieczenia. Zapiekanka podczas pieczenia musi być dokładnie przykryta folią, żeby ta cenna woda z zapiekanki nam nie wyparowała. Taką zapiekankę najlepiej piec w średniej temperaturze – pomiędzy 170 a 180*C.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aneta pukrop

    aneta pukrop , 19.08.2015

    gotowe ! :) jest super ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Janicka

    Justyna Janicka , 23.06.2015

    GOTOWANY AL DENTE..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Wu

    Milena Wu , 18.06.2015

    makaron ma być ugotowany czy surowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.11.2014

    Paweł, makaron powinien być ugotowany al dente. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Tomalkiewicz-Mika

    Katarzyna Tomalkiewicz-Mika , 11.11.2014

    Pola, nie dam sobie wmówić, że to jest smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Osiecka

    Stefania Osiecka , 11.11.2014

    robilam super palce lizac wszystkim bardzo smakowala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Caban

    Asia Caban , 11.11.2014

    No proszę, a zastanawiałam się co jutro ugotować. Dzięki za podpowiedź !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wilk

    Maria Wilk , 11.11.2014

    bardzo dobra smakowala calej rodzinie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Walczewska

    Marta Walczewska , 11.11.2014

    Poproszę, tylko wersję bez padliny a na deser espresso :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Szmeil

    Emil Szmeil , 10.11.2014

    Danie dla mało wybrednych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jędras

    Kazimierz Jędras , 09.11.2014

    to:Edward - my was first

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Annie Novak

    Annie Novak , 09.11.2014

    This looks so good

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Ochocińska

    Irena Ochocińska , 09.11.2014

    Przepis przedni,tylko po co te Fixy.Bez chemii też można przygotować wspaniałe dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Siuzdak Murdzia

    Halina Siuzdak Murdzia , 08.11.2014

    Gotowałam kiedyś z Knorrami , używają za dużo przypraw tych polepszaczy , aż pali po języku...pasta al forno - ugotować makaron rurki ,wymieszać z sosem pomidorowym (włoskie sugo pomodoro),połowę wyłożyć do formy ,położyć plastry jajka,małe pulpeciki z mięsa mielonego albo usmażoną cukinię lub bakłażana,na to plastry ulubionego sera żółtego , przykryć resztą makaronu , posypać parmezanem i do pieca na ok.40 min , 160 stopni Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka à la lasagne Zapiekanka à la lasagne

Trzy smakowite warstwy przekładane mięsem i serem… na samą myśl ślina napłynęła ci do ust? To znak, że pora przygotować zapiekankę a’la lazania! Pewnie znasz jej tradycyjną formę z płatami makaronu typu lasagne. My jednak proponujemy inny, prostszy pomysł na tradycyjną lasagne z makaronem rurki. Nie potrzebujesz do niej wielu składników. Pyszna zapiekanka makaronowa ala lazania może powstać z pomidorów, śmietany, sera, a do tego oczywiście makaronu i mielonego mięsa. Naczynie żaroodporne już przygotowane? W takim razie zabieramy się do przygotowania zapiekanki lasagne – potrwa ono około godziny!

Dla kogo?

Zapiekanka a’la lasagne to ukłon w stronę wielbicieli włoskiej kuchni i makaronów, szczególnie w połączeniu z mięsem. Fani zapiekanek również nie będą zawiedzeni, a wręcz przeciwnie – zapiekanka makaronowa ala lazania to przecież klasyka gatunku! Ciągnący się ser i aromatyczny, pomidorowy sos na długo zostaną w ich pamięci.

Na jaką okazję?

Lasagne z makaronem rurki to świetny pomysł na danie główne podczas rodzinnego obiadu. Możesz bez problemu spakować ją jako lunch i podgrzać w pracy – wtedy będzie smakować równie dobrze, a do tego nasyci cię na resztę dnia. Zapiekanka a’la lazania kojarzy się także z romantycznymi kolacjami przy świecach. Przyrządź ją na randkę lub walentynki spędzane w domu – przez żołądek do serca!

Czy wiesz, że?

Przygotowując zapiekankę lasagne, postaw na makaron surowy lub al. dente – będzie miał idealną miękkość, gdy wchłonie sos. Właśnie dlatego podczas pieczenia zapiekanka powinna być przykryta folią aluminiową. Możesz także użyć ugotowanego makaronu. W takim przypadku możesz piec ją krócej.

Dla urozmaicenia:

Zamień makaron rurki na penne lub rigatoni. Podawaj zapiekankę a’la lasagne posypaną ziołami lub świeżymi liśćmi bazylii. Nie zapomnij o serze, który smakowicie roztopi się i przypiecze na wierzchu zapiekanki. Dla urozmaicenia możesz wymieszać jego dwa różne rodzaje, np. parmezan i tartą mozzarellę. Życzymy smacznego!