
Składniki
300 gramów
300 gramów
1 opakowanie
400 gramów
300 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Stwórz gęsty, aromatyczny sos, dodając puszkę pomidorów, Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne i 400 ml wody. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.

Krok 2
Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem, następnie ułóż warstwę makaronu, polej go delikatnie śmietaną i posyp serem. Czynność powtórz, aż powstaną 3 warstwy.

Krok 3
Zapiekankę a'la lasagne dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 45 minut. Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Tak przygotowana lazania z makaronem idealnie smakuje ze świeżą bazylią.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka à la lasagne
Trzy smakowite warstwy przekładane mięsem i serem… na samą myśl ślina napłynęła ci do ust? To znak, że pora przygotować zapiekankę a’la lazania! Pewnie znasz jej tradycyjną formę z płatami makaronu typu lasagne. My jednak proponujemy inny, prostszy pomysł na tradycyjną lasagne z makaronem rurki. Nie potrzebujesz do niej wielu składników. Pyszna zapiekanka makaronowa ala lazania może powstać z pomidorów, śmietany, sera, a do tego oczywiście makaronu i mielonego mięsa. Naczynie żaroodporne już przygotowane? W takim razie zabieramy się do przygotowania zapiekanki lasagne – potrwa ono około godziny!
Dla kogo?
Zapiekanka a’la lasagne to ukłon w stronę wielbicieli włoskiej kuchni i makaronów, szczególnie w połączeniu z mięsem. Fani zapiekanek również nie będą zawiedzeni, a wręcz przeciwnie – zapiekanka makaronowa ala lazania to przecież klasyka gatunku! Ciągnący się ser i aromatyczny, pomidorowy sos na długo zostaną w ich pamięci.
Na jaką okazję?
Lasagne z makaronem rurki to świetny pomysł na danie główne podczas rodzinnego obiadu. Możesz bez problemu spakować ją jako lunch i podgrzać w pracy – wtedy będzie smakować równie dobrze, a do tego nasyci cię na resztę dnia. Zapiekanka a’la lazania kojarzy się także z romantycznymi kolacjami przy świecach. Przyrządź ją na randkę lub walentynki spędzane w domu – przez żołądek do serca!
Czy wiesz, że?
Przygotowując zapiekankę lasagne, postaw na makaron surowy lub al. dente – będzie miał idealną miękkość, gdy wchłonie sos. Właśnie dlatego podczas pieczenia zapiekanka a'la lasagne powinna być przykryta folią aluminiową. Możesz także użyć ugotowanego makaronu. W takim przypadku lazanie z makaronem możesz piec krócej.
Dla urozmaicenia:
Zamień makaron rurki na penne lub rigatoni. Podawaj zapiekankę a’la lasagne posypaną ziołami lub świeżymi liśćmi bazylii. Nie zapomnij o serze, który smakowicie roztopi się i przypiecze na wierzchu zapiekanki. Dla urozmaicenia możesz wymieszać jego dwa różne rodzaje, np. parmezan i tartą mozzarellę. Zapiekanka lasagne nabierze też dodatkowego aromatu, jeśli posypiesz ją świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy oregano.
Spróbuj także naszych przepisów na włoski makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami lub makaron nadziewany mięsem mielonym – kolejne pyszne pomysły, które na pewno przypadną ci do gustu! Życzymy smacznego!