Zapiekanka à la lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka à la lasagne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

187

5266 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2674 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4882 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

300 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Stwórz gęsty, aromatyczny sos, dodając puszkę pomidorów, Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne i 400 ml wody. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.

Zapiekanka à la lasagne  - Krok 1

Krok 2

Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem, następnie ułóż warstwę makaronu, polej go delikatnie śmietaną i posyp serem. Czynność powtórz, aż powstaną 3 warstwy.

Zapiekanka à la lasagne  - Krok 2

Krok 3

Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut. Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Tak przygotowana lazania idealnie smakuje ze świeżą bazylią.

Zapiekanka à la lasagne  - Krok 3
34

Opinie o przepisie

  • Michał Siudak

    Michał Siudak , 20.06.2020

    Pychaaa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Wałach

    Natalia Wałach , 27.10.2018

    akurat mi nie smakuje, wydaje się kwaśne przez śmietanę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia Palonek

    Benia Palonek , 13.10.2018

    zrobiłam pierwszy raz ok 2 tyg temu, pyszna z drobiowym mięsem mielonym <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia Palonek

    Benia Palonek , 11.09.2018

    Wyszła świetna ! Ja zrobiłam z mięsem mielonym z kurczaka i nie dodawałam pomidorków. Na pewno wrócimy w domu do tego przepisu nieraz:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644

    3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644 , 26.08.2018

    Świetne! Od tego dania stałam się fanką Fix Naturalnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 15.05.2018

    bardzo pysznie to wyszło !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Eppa

    Anna Eppa , 03.12.2017

    Przepyszna zapiekanka polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Kalisz

    Patrycja Kalisz , 13.06.2017

    Przepyszny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Nagalewski

    Paweł Nagalewski , 14.11.2016

    Czy zamiast makaronu w rurki można użyć specjalnego lasagne ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Czonstke

    Ewelina Czonstke , 18.08.2016

    Danie pyszne:-)a co najważniejsze bardzo proste i szybkie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • małgorzata Filipska

    małgorzata Filipska , 05.03.2016

    super przepis...próbowałam i jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • shivia shivia

    shivia shivia , 01.03.2016

    Nie jestem przekonana. Czuję smak chemii i soli. Myślę że lepiej zrobić sos naturalny, bez fixu, no i zamiast śmietany beszamel, plus zioła i przyprawy wg uznania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    Do przygotowania tego przepisu używamy surowego makronu, chociaż jeśli masz już ugotowany makaron też możesz go użyć. Gdy używasz ugotowanego makaronu możesz skrócić czas pieczenia. Zapiekanki to proste dania i muszą być przygotowane w prosty sposób, więc zdecydowanie polecam używam surowego makaronu, bo to upraszcza sprawę. Jeśli używamy surowego makaronu warto pamiętać, że w zapiekance musi być trochę więcej sosu, żeby makaron mógł go wchłonąć podczas pieczenia. Zapiekanka podczas pieczenia musi być dokładnie przykryta folią, żeby ta cenna woda z zapiekanki nam nie wyparowała. Taką zapiekankę najlepiej piec w średniej temperaturze – pomiędzy 170 a 180*C.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aneta pukrop

    aneta pukrop , 19.08.2015

    gotowe ! :) jest super ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Janicka

    Justyna Janicka , 23.06.2015

    GOTOWANY AL DENTE..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Wu

    Milena Wu , 18.06.2015

    makaron ma być ugotowany czy surowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.11.2014

    Paweł, makaron powinien być ugotowany al dente. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Tomalkiewicz-Mika

    Katarzyna Tomalkiewicz-Mika , 11.11.2014

    Pola, nie dam sobie wmówić, że to jest smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Osiecka

    Stefania Osiecka , 11.11.2014

    robilam super palce lizac wszystkim bardzo smakowala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Caban

    Asia Caban , 11.11.2014

    No proszę, a zastanawiałam się co jutro ugotować. Dzięki za podpowiedź !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wilk

    Maria Wilk , 11.11.2014

    bardzo dobra smakowala calej rodzinie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Walczewska

    Marta Walczewska , 11.11.2014

    Poproszę, tylko wersję bez padliny a na deser espresso :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Szmeil

    Emil Szmeil , 10.11.2014

    Danie dla mało wybrednych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jędras

    Kazimierz Jędras , 09.11.2014

    to:Edward - my was first

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Annie Novak

    Annie Novak , 09.11.2014

    This looks so good

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Ochocińska

    Irena Ochocińska , 09.11.2014

    Przepis przedni,tylko po co te Fixy.Bez chemii też można przygotować wspaniałe dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Siuzdak Murdzia

    Halina Siuzdak Murdzia , 08.11.2014

    Gotowałam kiedyś z Knorrami , używają za dużo przypraw tych polepszaczy , aż pali po języku...pasta al forno - ugotować makaron rurki ,wymieszać z sosem pomidorowym (włoskie sugo pomodoro),połowę wyłożyć do formy ,położyć plastry jajka,małe pulpeciki z mięsa mielonego albo usmażoną cukinię lub bakłażana,na to plastry ulubionego sera żółtego , przykryć resztą makaronu , posypać parmezanem i do pieca na ok.40 min , 160 stopni Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Siuzdak Murdzia

    Halina Siuzdak Murdzia , 08.11.2014

    pasta al forno to moja ulubiona...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Maślak

    Urszula Maślak , 08.11.2014

    no własnie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Seńczyszyn

    Paweł Seńczyszyn , 08.11.2014

    Ten makaron to ma byc podgotowany czy surowy??

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka à la lasagne Zapiekanka à la lasagne

Uwielbiam zapiekanki. Najbardziej w nich lubię przypieczony ser na wierzchu. Jeśli tylko mogę staram się używać kilku gatunków sera. Najlepszy mój zestaw to gruyère i parmezan.