Składniki
300 gramów
300 gramów
1 opakowanie
400 gramów
300 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Stwórz gęsty, aromatyczny sos, dodając puszkę pomidorów, Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne i 400 ml wody. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.
Krok 2
Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem, następnie ułóż warstwę makaronu, polej go delikatnie śmietaną i posyp serem. Czynność powtórz, aż powstaną 3 warstwy.
Krok 3
Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut. Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Tak przygotowana lazania idealnie smakuje ze świeżą bazylią.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka à la lasagne
Trzy smakowite warstwy przekładane mięsem i serem… na samą myśl ślina napłynęła ci do ust? To znak, że pora przygotować zapiekankę a’la lazania! Pewnie znasz jej tradycyjną formę z płatami makaronu typu lasagne. My jednak proponujemy inny, prostszy pomysł na tradycyjną lasagne z makaronem rurki. Nie potrzebujesz do niej wielu składników. Pyszna zapiekanka makaronowa ala lazania może powstać z pomidorów, śmietany, sera, a do tego oczywiście makaronu i mielonego mięsa. Naczynie żaroodporne już przygotowane? W takim razie zabieramy się do przygotowania zapiekanki lasagne – potrwa ono około godziny!
Dla kogo?
Zapiekanka a’la lasagne to ukłon w stronę wielbicieli włoskiej kuchni i makaronów, szczególnie w połączeniu z mięsem. Fani zapiekanek również nie będą zawiedzeni, a wręcz przeciwnie – zapiekanka makaronowa ala lazania to przecież klasyka gatunku! Ciągnący się ser i aromatyczny, pomidorowy sos na długo zostaną w ich pamięci.
Na jaką okazję?
Lasagne z makaronem rurki to świetny pomysł na danie główne podczas rodzinnego obiadu. Możesz bez problemu spakować ją jako lunch i podgrzać w pracy – wtedy będzie smakować równie dobrze, a do tego nasyci cię na resztę dnia. Zapiekanka a’la lazania kojarzy się także z romantycznymi kolacjami przy świecach. Przyrządź ją na randkę lub walentynki spędzane w domu – przez żołądek do serca!
Czy wiesz, że?
Przygotowując zapiekankę lasagne, postaw na makaron surowy lub al. dente – będzie miał idealną miękkość, gdy wchłonie sos. Właśnie dlatego podczas pieczenia zapiekanka powinna być przykryta folią aluminiową. Możesz także użyć ugotowanego makaronu. W takim przypadku możesz piec ją krócej.
Dla urozmaicenia:
Zamień makaron rurki na penne lub rigatoni. Podawaj zapiekankę a’la lasagne posypaną ziołami lub świeżymi liśćmi bazylii. Nie zapomnij o serze, który smakowicie roztopi się i przypiecze na wierzchu zapiekanki. Dla urozmaicenia możesz wymieszać jego dwa różne rodzaje, np. parmezan i tartą mozzarellę. Życzymy smacznego!