
Składniki
300 gramów
300 gramów
1 opakowanie
400 gramów
300 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Stwórz gęsty, aromatyczny sos, dodając puszkę pomidorów, Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne i 400 ml wody. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.

Krok 2
Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem, następnie ułóż warstwę makaronu, polej go delikatnie śmietaną i posyp serem. Czynność powtórz, aż powstaną 3 warstwy.

Krok 3
Zapiekankę a'la lasagne dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 45 minut. Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Tak przygotowana lazania z makaronem idealnie smakuje ze świeżą bazylią.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Zapiekanka à la lasagne
Trzy smakowite warstwy przekładane mięsem i serem… na samą myśl ślina napłynęła ci do ust? To znak, że pora przygotować zapiekankę a’la lazania! Pewnie znasz jej tradycyjną formę z płatami makaronu typu lasagne. My jednak proponujemy inny, prostszy pomysł na tradycyjną lasagne z makaronem rurki. Nie potrzebujesz do niej wielu składników. Pyszna zapiekanka makaronowa ala lazania może powstać z pomidorów, śmietany, sera, a do tego oczywiście makaronu i mielonego mięsa. Naczynie żaroodporne już przygotowane? W takim razie zabieramy się do przygotowania zapiekanki lasagne – potrwa ono około godziny!
Dla kogo?
Zapiekanka a’la lasagne to ukłon w stronę wielbicieli włoskiej kuchni i makaronów, szczególnie w połączeniu z mięsem. Fani zapiekanek również nie będą zawiedzeni, a wręcz przeciwnie – zapiekanka makaronowa ala lazania to przecież klasyka gatunku! Ciągnący się ser i aromatyczny, pomidorowy sos na długo zostaną w ich pamięci.
Na jaką okazję?
Lasagne z makaronem rurki to świetny pomysł na danie główne podczas rodzinnego obiadu. Możesz bez problemu spakować ją jako lunch i podgrzać w pracy – wtedy będzie smakować równie dobrze, a do tego nasyci cię na resztę dnia. Zapiekanka a’la lazania kojarzy się także z romantycznymi kolacjami przy świecach. Przyrządź ją na randkę lub walentynki spędzane w domu – przez żołądek do serca!
Czy wiesz, że?
Przygotowując zapiekankę lasagne, postaw na makaron surowy lub al. dente – będzie miał idealną miękkość, gdy wchłonie sos. Właśnie dlatego podczas pieczenia zapiekanka a'la lasagne powinna być przykryta folią aluminiową. Możesz także użyć ugotowanego makaronu. W takim przypadku lazanie z makaronem możesz piec krócej.
Dla urozmaicenia:
Zamień makaron rurki na penne lub rigatoni. Podawaj zapiekankę a’la lasagne posypaną ziołami lub świeżymi liśćmi bazylii. Nie zapomnij o serze, który smakowicie roztopi się i przypiecze na wierzchu zapiekanki. Dla urozmaicenia możesz wymieszać jego dwa różne rodzaje, np. parmezan i tartą mozzarellę. Zapiekanka lasagne nabierze też dodatkowego aromatu, jeśli posypiesz ją świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy oregano.
Spróbuj także naszych przepisów na włoski makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami lub makaron nadziewany mięsem mielonym – kolejne pyszne pomysły, które na pewno przypadną ci do gustu! Życzymy smacznego!