Przepisy z mięsem
6047 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Mięso
Drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina czy dziczyzna goszczą na naszych stołach od zawsze. Niektóre z mięs wpisały się do polskiej tradycji kulinarnej, tworząc swoisty kanon narodowych potraw. Dlaczego mięsa są tak popularne? Między innymi z uwagi na nieograniczone wręcz możliwości kulinarne. Dania z kurczaka, kotlety mielone, gulasz, bitki czy tradycyjne schabowe to jedynie kilka przykładów tego, co można przygotować z mięsa. Jeśli szukacie pomysłów na pyszny posiłek z mięsem w roli głównej – skorzystajcie z naszych przepisów. Smacznego!
Dla kogo? Dania z wołowiny to propozycja dla miłośników steków, pieczeni oraz burgerów. Potrawy przypadną do gustu również tym z was, u których w codziennym menu gości wieprzowina, drób lub baranina. Przepisy są dla każdego zwolennika mięsa!
Na jaką okazję? W zależności od potrawy, jaką wybierzecie – dania z mięsa mielonego, drobiu czy wołowiny, sprawdzą się zawsze! Są idealnym pomysłem na codzienny i świąteczny obiad, na kolację czy na domową imprezę. Dania z kiełbasą z kolei wykorzystajcie podczas letniego grillowania, a przepis na kurczaka miejcie pod ręką zawsze – to idealne urozmaicenie rodzinnego menu.
Czy wiesz, że? Jednym z najszlachetniejszych gatunków drobiu jest kaczka. Przepis na znaną do dziś kaczkę pieczoną z jabłkami pojawił się w polskiej kuchni w XIX wieku. Do jej przygotowania wykorzystywano także inne owoce, buraki oraz grzyby.
Dla urozmaicenia: Mięso, w zależności od gatunku, na jaki się zdecydujecie, doskonale łączy się z aromatycznymi przyprawami np. z jałowcem, tymiankiem, rozmarynem czy czosnkiem, z którym dobrany duet tworzy mięso mielone. Przepisy możecie więc dowolnie modyfikować, dodając z umiarem ulubione przyprawy.














