Gulasz węgierski z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz węgierski z ziemniakami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

434

1402 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2982 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę około 1 cm grubości, cebule, paprykę, marchewkę i ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę około 0,5 cm.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. przełóż je na bok. W tym samym garnku podsmaż warzywa, dodaj na powrót mięso.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj paprykę kminek, majeranek, pieprz, smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj około 600 ml wody doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj szczyptę ostrej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierski z ziemniakamiGulasz węgierski z ziemniakami

Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każdy kucharz może dodać coś od siebie i nadal będzie pysznie. Grunt, by na liście zakupów nie zabrakło wołowiny, papryki i cebuli. Wyjmijcie większe naczynia, bo gulasz węgierski z ziemniakami to prawdziwy kociołek rozmaitości.

Dla kogo?

Miłośnicy mięsnych potraw przygotowanych w towarzystwie gęstego sosu będą w pełni usatysfakcjonowani. Gulasz węgierski zachwyca nie tylko bogactwem składników, ale też prostotą wykonania.

Na jaką okazję?

Gulaszem wołowym uświetnicie każdą uroczystość i imprezę. Oto jeden z najlepszych pomysłów na danie, które można przyrządzić wcześniej i tylko podgrzać, gdy goście zjawią się przy stole w komplecie.

Czy wiesz, że?

Przez długi czas jednogarnkowy gulasz był pasterskim daniem, składającym się wyłącznie z mięsa i cebuli, które smażono na kawałku słoniny.

Dla urozmaicenia:

Do węgierskiego gulaszu z ziemniakami świetnie pasują kiszonki, zwłaszcza ogórki i kapusta.