Gulasz z ziemniakami - węgierski: wieprzowy | Przepisy.pl pixel

Gulasz węgierski z ziemniakami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

484

heart
1485 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10967 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę około 1 cm grubości, oprósz przyprawą Knorr do mięsa, cebule, paprykę, marchewkę i ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę około 0,5 cm.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. przełóż je na bok. W tym samym garnku podsmaż warzywa, dodaj na powrót mięso.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj paprykę kminek, majeranek, pieprz, smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj około 600 ml wody doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj szczyptę ostrej papryki. Zamiast mięsa wołowego użyj dowolnych strączków, a najlepiej mieszankę – duet ciecierzyca i czerwona soczewica, sprawdzą się doskonale.

2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 21.04.2024

    Uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Przyprawa do mięs Knorr zastępuje nam kilka przypraw. Tak naprawdę skraca robotę. To jedna z moich ulubionych przypraw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gastromaniak

    Gastromaniak , 20.05.2021

    Bardzo dobry gulasz właśnie skończyłem jeść u przepis jest pyszny polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierski z ziemniakamiGulasz węgierski z ziemniakami

Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każdy kucharz może dodać coś od siebie i nadal będzie pysznie. Grunt, by na liście zakupów nie zabrakło wołowiny, papryki i cebuli. Wyjmijcie większe naczynia, bo gulasz węgierski z ziemniakami to prawdziwy kociołek rozmaitości.

Dla kogo?

Miłośnicy mięsnych potraw przygotowanych w towarzystwie gęstego sosu będą w pełni usatysfakcjonowani. Gulasz węgierski zachwyca nie tylko bogactwem składników, ale też prostotą wykonania.

Na jaką okazję?

Gulaszem wołowym uświetnicie każdą uroczystość i imprezę. Oto jeden z najlepszych pomysłów na danie, które można przyrządzić wcześniej i tylko podgrzać, gdy goście zjawią się przy stole w komplecie.

Czy wiesz, że?

Przez długi czas jednogarnkowy gulasz był pasterskim daniem, składającym się wyłącznie z mięsa i cebuli, które smażono na kawałku słoniny.

Dla urozmaicenia:

Do węgierskiego gulaszu z ziemniakami świetnie pasują kiszonki, zwłaszcza ogórki i kapusta.