Gulasz węgierski z ziemniakami
NOWY PRZEPIS
łatwe
10967 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
50 mililitrów
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę około 1 cm grubości, oprósz przyprawą Knorr do mięsa, cebule, paprykę, marchewkę i ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę około 0,5 cm.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. przełóż je na bok. W tym samym garnku podsmaż warzywa, dodaj na powrót mięso.

Krok 3
Do garnka dodaj paprykę kminek, majeranek, pieprz, smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj około 600 ml wody doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj szczyptę ostrej papryki. Zamiast mięsa wołowego użyj dowolnych strączków, a najlepiej mieszankę – duet ciecierzyca i czerwona soczewica, sprawdzą się doskonale.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz węgierski z ziemniakami
Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każdy kucharz może dodać coś od siebie i nadal będzie pysznie. Grunt, by na liście zakupów nie zabrakło wołowiny, papryki i cebuli. Wyjmijcie większe naczynia, bo gulasz węgierski z ziemniakami to prawdziwy kociołek rozmaitości.
Dla kogo?
Miłośnicy mięsnych potraw przygotowanych w towarzystwie gęstego sosu będą w pełni usatysfakcjonowani. Gulasz węgierski zachwyca nie tylko bogactwem składników, ale też prostotą wykonania.
Na jaką okazję?
Gulaszem wołowym uświetnicie każdą uroczystość i imprezę. Oto jeden z najlepszych pomysłów na danie, które można przyrządzić wcześniej i tylko podgrzać, gdy goście zjawią się przy stole w komplecie.
Czy wiesz, że?
Przez długi czas jednogarnkowy gulasz był pasterskim daniem, składającym się wyłącznie z mięsa i cebuli, które smażono na kawałku słoniny.
Dla urozmaicenia:
Do węgierskiego gulaszu z ziemniakami świetnie pasują kiszonki, zwłaszcza ogórki i kapusta.