Gulasz węgierski z ziemniakami
NOWY PRZEPIS
łatwe
10986 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
50 mililitrów
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę około 1 cm grubości, oprósz przyprawą Knorr do mięsa, cebule, paprykę, marchewkę i ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę około 0,5 cm.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. przełóż je na bok. W tym samym garnku podsmaż warzywa, dodaj na powrót mięso.

Krok 3
Do garnka dodaj paprykę kminek, majeranek, pieprz, smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj około 600 ml wody doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj szczyptę ostrej papryki. Zamiast mięsa wołowego użyj dowolnych strączków, a najlepiej mieszankę – duet ciecierzyca i czerwona soczewica, sprawdzą się doskonale.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz węgierski z ziemniakami
Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każdy kucharz może dodać coś od siebie i nadal będzie pysznie. Grunt, by na liście zakupów nie zabrakło wołowiny, papryki i cebuli. Wyjmijcie większe naczynia, bo gulasz węgierski z ziemniakami to prawdziwy kociołek rozmaitości.
Dla kogo?
Miłośnicy mięsnych potraw przygotowanych w towarzystwie gęstego sosu będą w pełni usatysfakcjonowani. Gulasz węgierski zachwyca nie tylko bogactwem składników, ale też prostotą wykonania.
Na jaką okazję?
Gulaszem wołowym uświetnicie każdą uroczystość i imprezę. Oto jeden z najlepszych pomysłów na danie, które można przyrządzić wcześniej i tylko podgrzać, gdy goście zjawią się przy stole w komplecie.
Czy wiesz, że?
Przez długi czas jednogarnkowy gulasz był pasterskim daniem, składającym się wyłącznie z mięsa i cebuli, które smażono na kawałku słoniny.
Dla urozmaicenia:
Do węgierskiego gulaszu z ziemniakami świetnie pasują kiszonki, zwłaszcza ogórki i kapusta.