Gulasz węgierski z ziemniakami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

424

1370 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2941 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę około 1 cm grubości, cebule, paprykę, marchewkę i ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę około 0,5 cm.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. przełóż je na bok. W tym samym garnku podsmaż warzywa, dodaj na powrót mięso.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj paprykę kminek, majeranek, pieprz, smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj około 600 ml wody doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj szczyptę ostrej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gulasz węgierski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierski z ziemniakamiGulasz węgierski z ziemniakami

Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każdy kucharz może dodać coś od siebie i nadal będzie pysznie. Grunt, by na liście zakupów nie zabrakło wołowiny, papryki i cebuli. Wyjmijcie większe naczynia, bo gulasz węgierski z ziemniakami to prawdziwy kociołek rozmaitości.

Dla kogo?

Miłośnicy mięsnych potraw przygotowanych w towarzystwie gęstego sosu będą w pełni usatysfakcjonowani. Gulasz węgierski zachwyca nie tylko bogactwem składników, ale też prostotą wykonania.

Na jaką okazję?

Gulaszem wołowym uświetnicie każdą uroczystość i imprezę. Oto jeden z najlepszych pomysłów na danie, które można przyrządzić wcześniej i tylko podgrzać, gdy goście zjawią się przy stole w komplecie.

Czy wiesz, że?

Przez długi czas jednogarnkowy gulasz był pasterskim daniem, składającym się wyłącznie z mięsa i cebuli, które smażono na kawałku słoniny.

Dla urozmaicenia:

Do węgierskiego gulaszu z ziemniakami świetnie pasują kiszonki, zwłaszcza ogórki i kapusta.