Gulasz węgierski z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

420

1338 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2941 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę 2x2 cm. Cebulę oraz papryki również pokrój w kostkę jednakowej wielkości.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz, dodaj koncentrat, paprykę w proszku oraz majeranek. Smaż na mocnym ogniu przez 3 minuty mieszając co chwilę.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj cebulę oraz połowę pokrojonej papryki, ziele i liść laurowy. Smaż chwilę razem, następnie wlej 600 ml wody lub bulionu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pozostałą paprykę. Gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj szczyptę ostrej papryki.

32

Opinie o przepisie

  • Izabela Darul

    Izabela Darul

    Według mnie woda nie potrzebna bo dużo sosu powstało z papryki i musiałam odlać nadmiar.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbigniew nowak

    zbigniew nowak

    poprostu super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Gotlib

    Robert Gotlib

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Mazur

    Iwona Mazur

    Czas gotowania w zależności od mięsa. U nas to było 1,5 godziny. Ale faktycznie, bardzo dobre córka lat 4 zajadała się :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Sulej

    Damian Sulej

    bardzo dobre, polecam serdecznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zalewska

    Paulina Zalewska

    poprostu pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski

    Bardzo pyszna i łatwa do zrobienia potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Mikołajczyk

    Karol Mikołajczyk

    czy te zieminaki dodane na 10 min przed koncem gotowania zdazal zrobic sie miekkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Śnieć

    Przemysław Śnieć

    kto mi takie ugotuje ah

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Mariusz

    Mariusz Mariusz

    Dzisiaj bedzie na obiadek mmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Mateuszczyk

    Milena Mateuszczyk

    Super danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kopała

    Agnieszka Kopała

    ja dodałam jeszcze wędzony boczek , pieczarki kilka fasolek szparagowych i czarna fasolę z puszki. Wyszło naprawdę pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Marzec

    Izabela Marzec

    Naprawdę smaczne i łatwe do ugotowania , gorąco polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Stasiak

    Zbigniew Stasiak

    Katarzyna następny fajny przepis...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Marteczka

    Marta Marteczka

    Przykro mi ale prawdziwy węgierski gulyás to zupa. To co tu zaprezentowano to pörkölt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adaś Mietek Ef

    Adaś Mietek Ef

    Dziękuję! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    W przepisie zaleca się wykorzystanie 4 całych papryk - pierwszą część papryki pokrojoną w kostkę należy dodać podczas gotowania mięsa, a drugą część na sam koniec gotowania. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Ka S-i

    Damian Ka S-i

    Na kanapki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Cejruś Zdr

    Sławek Cejruś Zdr

    Pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adaś Mietek Ef

    Adaś Mietek Ef

    a co z 2 połową pokrojonej papryki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Szymański

    Grzegorz Szymański

    Mniam mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Mendrek

    Adam Mendrek

    czasem też coś pichcę smacznego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Chaber

    Helena Chaber

    Naprawdę bardzo dobry robiłam go już nieraz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Fiałkowski

    Bartosz Fiałkowski

    Natalia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Gasiorowska

    Danuta Gasiorowska

    Anno zrobilas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Mackiewicz

    Alicja Mackiewicz

    Robilam ten gulasz i jest pyszny!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szczepska

    Maria Szczepska

    Uwielbiam bardzo dobry z papryką polecam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalka Komorowska

    Natalka Komorowska

    Ok i mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kusiak

    Katarzyna Kusiak

    zrob mi ok

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierski z ziemniakamiGulasz węgierski z ziemniakami

Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsce jest już równie popularna. Pierwszy gulasz został przygotowany przez węgierskich pasterzy, którzy nocą czuwali nad swoimi owcami. Nawet nie przypuszczali, że potrawa zyska sławę na całym świecie. To przepis idealny na pyszny obiad, w sam raz nadaje się na zimowe wieczory, bo wspaniale rozgrzewa. Prawdziwie węgierski smak zależy od sosu, którym zalane jest mięso. Do tego samego garnka, w którym smażyłaś wołowinę, dodaj cebulę, paprykę i zioła, po czym zalej wodą lub bulionem. Gotuj tak długo, aż mięso całkowicie zmięknie - musi rozpadać się na języku. Podczas duszenia wołowina przesiąknie smakiem przypraw oraz papryki, która odgrywa w gulaszu bardzo ważną rolę - to właśnie ona rozgrzewała nocą pasterzy. Jest więc niezbędnym składnikiem tej węgierskiej potrawy. Gdy już mięso będzie gotowe, dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj jeszcze przez kilka minut. Podawaj na gorąco.