Składniki
600 gramów
300 gramów
300 gramów
300 gramów
80 gramów
2 sztuki
3 szczypty
2 sztuki
4 szczypty
1 litr
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podsmaż boczek w garnku o szerokim dnie, do momentu, gdy się wysmaży. Następnie przez około 5 minut smaż cebulę, ciągle mieszając.

Krok 2
Dodaj mięso i smaż do momentu, kiedy zacznie skwierczeć, co oznacza, że soki odparowały.

Krok 3
Podsyp mięso mąką, dodaj kostkę rosołową wołową Knorr, czosnek, pokruszony kminek i pozostałe przyprawy.

Krok 4
Zalej 1 litrem wody, po czym dodaj pokrojone ziemniaki.

Krok 5
Gulasz duś około 40 minut pod przykryciem do momentu, gdy mięso będzie zupełnie miękkie.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej