Składniki
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
1 litr
4 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę rosołową wołową Knorr w 1 litrze wrzątku, zagotuj.
Krok 2
Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Wlej do zupy śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Posiekaj bazylię i natkę pietruszki. Podawaj zupę udekorowaną bazylią i natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa pomidorowa
Szukasz inspiracji na obiad, który będzie się składał z dwóch dań? Jako pierwsze z nich dobrze sprawdzi się popularna pomidorówka. Wariantów przygotowania tej potrawy jest wiele. Można gotować ją na bazie świeżych, przetartych pomidorów oraz z użyciem koncentratu pomidorowego. Pomidory wybierz takie, które będą duże, dojrzałe, soczyste i bardzo miękkie. Świetnie sprawdzą się malinowe. Wywar gotuj na małym ogniu, przyprawiając pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Jako bazę do zupy możesz również wykorzystać rosół, który został Ci z poprzedniego obiadu. Dla urozmaicenia smaku dodaj świeżą bazylię, kilka gałązek kolendry oraz pietruszkę – zioła te dobrze pasują do pomidorowej. Całość podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem lub ryżem. Pamiętaj, żeby dwa ostatnie dodatki ugotować osobno i dodać do gotowej już zupy. Gotowanie ich bezpośrednio w potrawie może źle wpłynąć na smak potrawy. Serwuj ją z kleksem śmietany i posyp startym parmezanem. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj z jego pomocą smaczną pomidorówkę.