
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
1 litr
4 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę rosołową wołową Knorr w 1 litrze wrzątku, zagotuj.

Krok 2
Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Wlej do zupy śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Posiekaj bazylię i natkę pietruszki. Podawaj zupę udekorowaną bazylią i natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa pomidorowa
Szukasz inspiracji na obiad, który będzie się składał z dwóch dań? Jako pierwsze z nich dobrze sprawdzi się popularna pomidorówka. Wariantów przygotowania tej potrawy jest wiele. Można gotować ją na bazie świeżych, przetartych pomidorów oraz z użyciem koncentratu pomidorowego. Pomidory wybierz takie, które będą duże, dojrzałe, soczyste i bardzo miękkie. Świetnie sprawdzą się malinowe. Wywar gotuj na małym ogniu, przyprawiając pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Jako bazę do zupy możesz również wykorzystać rosół, który został Ci z poprzedniego obiadu. Dla urozmaicenia smaku dodaj świeżą bazylię, kilka gałązek kolendry oraz pietruszkę – zioła te dobrze pasują do pomidorowej. Całość podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem lub ryżem. Pamiętaj, żeby dwa ostatnie dodatki ugotować osobno i dodać do gotowej już zupy. Gotowanie ich bezpośrednio w potrawie może źle wpłynąć na smak potrawy. Serwuj ją z kleksem śmietany i posyp startym parmezanem. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj z jego pomocą smaczną pomidorówkę.