
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
1 litr
4 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę rosołową wołową Knorr w 1 litrze wrzątku, zagotuj.

Krok 2
Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Wlej do zupy śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Posiekaj bazylię i natkę pietruszki. Podawaj zupę udekorowaną bazylią i natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa pomidorowa
Szukasz inspiracji na obiad, który będzie się składał z dwóch dań? Jako pierwsze z nich dobrze sprawdzi się popularna pomidorówka. Wariantów przygotowania tej potrawy jest wiele. Można gotować ją na bazie świeżych, przetartych pomidorów oraz z użyciem koncentratu pomidorowego. Pomidory wybierz takie, które będą duże, dojrzałe, soczyste i bardzo miękkie. Świetnie sprawdzą się malinowe. Wywar gotuj na małym ogniu, przyprawiając pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Jako bazę do zupy możesz również wykorzystać rosół, który został Ci z poprzedniego obiadu. Dla urozmaicenia smaku dodaj świeżą bazylię, kilka gałązek kolendry oraz pietruszkę – zioła te dobrze pasują do pomidorowej. Całość podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem lub ryżem. Pamiętaj, żeby dwa ostatnie dodatki ugotować osobno i dodać do gotowej już zupy. Gotowanie ich bezpośrednio w potrawie może źle wpłynąć na smak potrawy. Serwuj ją z kleksem śmietany i posyp startym parmezanem. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj z jego pomocą smaczną pomidorówkę.