Przepisy na Zupę pomidorową
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Pomidorowa
Zupa pomidorowa, popularnie nazywana pomidorówką, jest daniem nieskomplikowanym i smacznym. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wielu składników. Wśród nich prym wiodą, a jakże: pomidory. To podstawa tej potrawy, przy ich wyborze warto zatem zadbać o to, by były jak najlepszej jakości. W tym celu należy zwrócić uwagę na zapach przy szypułce tego warzywa – wyczuwalny powinien być tu intensywny pomidorowy aromat. Unikać należy tych, które są poobijane lub niedojrzałe. Te drugie nie stanowią jednak problemu i wcale nie musisz ich wyrzucać. Wystarczy, że poleżą przez jakiś czas w towarzystwie bananów i jabłek – za sprawą wydzielanego przez te owoce etylenu pomidory szybciej dojrzeją. Świeże warzywa równie dobrze możesz zastąpić tymi przetartymi – w formie przecieru lub ususzonymi – w proszku. Dobrze sprawdzą się też pomidory z puszki – to rozwiązanie wygodne, kiedy zależy Ci na tym, aby w Twoim daniu znalazły się kawałki pomidorów. To, co szczególnie zadowala w tej zupie, to jej uniwersalność – może być bowiem podawana w rozmaitych postaciach – zarówno w postaci płynnej, jak i jako gęsty krem. Ponadto, sprawdzi się doskonale jako danie mięsne (na rosole) i wegetariańskie (na bulionie). Standardową wersję pomidorówki urozmaicić możesz różnymi dodatkami – pasują do niej nawet te, które wydawać by się mogły nietypowymi. Przykładowo, do kremów z pomidorów świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sery pleśniowe. W zupach pomidorowych dobrze odnajdują się zaś rośliny strączkowe. Jeśli zaś chodzi o dodatki typowe, to są nimi, oczywiście, ryż, makaron i śmietana. Gotowa zupa pomidorowa świetnie smakuje podawana z listkami natki pietruszki lub bazylii. Szukasz sprawdzonych przepisów na nią? Koniecznie wypróbuj któryś z prezentowanych w tej kategorii.