Przepisy na Zupę pomidorową | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupę pomidorową

68 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PomidorowaPomidorowa

Zupa pomidorowa, popularnie nazywana pomidorówką, jest daniem nieskomplikowanym i smacznym. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wielu składników. Wśród nich prym wiodą, a jakże: pomidory. To podstawa tej potrawy, przy ich wyborze warto zatem zadbać o to, by były jak najlepszej jakości. W tym celu należy zwrócić uwagę na zapach przy szypułce tego warzywa – wyczuwalny powinien być tu intensywny pomidorowy aromat. Unikać należy tych, które są poobijane lub niedojrzałe. Te drugie nie stanowią jednak problemu i wcale nie musisz ich wyrzucać. Wystarczy, że poleżą przez jakiś czas w towarzystwie bananów i jabłek – za sprawą wydzielanego przez te owoce etylenu pomidory szybciej dojrzeją. Świeże warzywa równie dobrze możesz zastąpić tymi przetartymi – w formie przecieru lub ususzonymi – w proszku. Dobrze sprawdzą się też pomidory z puszki – to rozwiązanie wygodne, kiedy zależy Ci na tym, aby w Twoim daniu znalazły się kawałki pomidorów. To, co szczególnie zadowala w tej zupie, to jej uniwersalność – może być bowiem podawana w rozmaitych postaciach – zarówno w postaci płynnej, jak i jako gęsty krem. Ponadto, sprawdzi się doskonale jako danie mięsne (na rosole) i wegetariańskie (na bulionie). Standardową wersję pomidorówki urozmaicić możesz różnymi dodatkami – pasują do niej nawet te, które wydawać by się mogły nietypowymi. Przykładowo, do kremów z pomidorów świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sery pleśniowe. W zupach pomidorowych dobrze odnajdują się zaś rośliny strączkowe. Jeśli zaś chodzi o dodatki typowe, to są nimi, oczywiście, ryż, makaron i śmietana. Gotowa zupa pomidorowa świetnie smakuje podawana z listkami natki pietruszki lub bazylii. Szukasz sprawdzonych przepisów na nią? Koniecznie wypróbuj któryś z prezentowanych w tej kategorii.