
Składniki
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
5 łyżek
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 1,5 litrze gotującej wody.

Krok 2
Włóż pomidory na 2 minuty do gorącej, posolonej wody. Następnie zdejmij z nich skórę, pokrój w ćwiartki i usuń pestki.

Krok 3
Umyj selera i pokrój go w patyki o wysokości około 4 centymetrów. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

Krok 4
Podsmaż na oliwie z oliwek: selera, pomidory, cebulę oraz czosnek przez około 3 minuty.

Krok 5
Dodaj bulion i zioła, po czym gotuj na średnim ogniu około 10 minut.

Krok 6
Dodaj makaron, przykryj garnek i gotuj jeszcze 7 minut. Przypraw pieprzem oraz solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj zupę gorącą, posypaną siekaną natką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Zupa pomidorowa z makaronem
Zupa pomidorowa z makaronem
Co dom, to inny sposób na zupę pomidorową. Propozycja z tego przepisu może przypaść do gustu zwłaszcza tym, którzy lubią kuchnię włoską. Jako bazę zupy wykorzystaj rosół z kury. Dodaj do niego resztę składników – warto je wcześniej podsmażyć na oliwie, dzięki czemu wydobyta zostanie z nich pełnia smaków. Co powinno się znaleźć w zupie pomidorowej z makaronem? Kluczowe są warzywa: dojrzałe i soczyste. Zanurz je na krótki czas we wrzątku, obierz ze skóry, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Seler podziel w paski, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. W tej wersji zupy makaron możesz ugotować w tym samym garnku – dzięki temu potrawa stanie się gęstsza. Dobrym wyborem będzie drobny makaron, np. w kształcie gwiazdek. Jeśli preferujesz pomidorową z ryżem, wybierz lekko orzechowy basmati lub jaśminowy o subtelnym kwiatowym aromacie – pamiętaj jedynie, aby ugotować go w osobnym garnku. Zupę pomidorową z makaronem podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu. Opcjonalnie możesz ją zabielić słodką śmietanką o 18% zawartości tłuszczu. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki. Miłego gotowania.





































