Zupa pomidorowa z makaronem

po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

736 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

5 łyżek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 1,5 litrze gotującej wody.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 1

Krok 2

Włóż pomidory na 2 minuty do gorącej, posolonej wody. Następnie zdejmij z nich skórę, pokrój w ćwiartki i usuń pestki.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 2

Krok 3

Umyj selera i pokrój go w patyki o wysokości około 4 centymetrów. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 3

Krok 4

Podsmaż na oliwie z oliwek: selera, pomidory, cebulę oraz czosnek przez około 3 minuty.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 4

Krok 5

Dodaj bulion i zioła, po czym gotuj na średnim ogniu około 10 minut.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron, przykryj garnek i gotuj jeszcze 7 minut. Przypraw pieprzem oraz solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj zupę gorącą, posypaną siekaną natką.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Wiktor  kozikowski

    Wiktor kozikowski, 07.04.2020

    Suuuper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ILONA MARIA Rutkowska

    ILONA MARIA Rutkowska, 19.09.2019

    zrobiłam zjadłam przepychota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z makaronemZupa pomidorowa z makaronem

Co dom, to inny sposób na zupę pomidorową. Propozycja z tego przepisu może przypaść do gustu zwłaszcza tym, którzy lubią kuchnię włoską. Jako bazę zupy wykorzystaj rosół z kury. Dodaj do niego resztę składników – warto je wcześniej podsmażyć na oliwie, dzięki czemu wydobyta zostanie z nich pełnia smaków. Co powinno się znaleźć w zupie pomidorowej z makaronem? Kluczowe są warzywa: dojrzałe i soczyste. Zanurz je na krótki czas we wrzątku, obierz ze skóry, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Seler podziel w paski, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. W tej wersji zupy makaron możesz ugotować w tym samym garnku – dzięki temu potrawa stanie się gęstsza. Dobrym wyborem będzie drobny makaron, np. w kształcie gwiazdek. Jeśli preferujesz pomidorową z ryżem, wybierz lekko orzechowy basmati lub jaśminowy o subtelnym kwiatowym aromacie – pamiętaj jedynie, aby ugotować go w osobnym garnku. Zupę pomidorową z makaronem podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu. Opcjonalnie możesz ją zabielić słodką śmietanką o 18% zawartości tłuszczu. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki. Miłego gotowania.