Składniki
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
5 łyżek
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 1,5 litrze gotującej wody.
Krok 2
Włóż pomidory na 2 minuty do gorącej, posolonej wody. Następnie zdejmij z nich skórę, pokrój w ćwiartki i usuń pestki.
Krok 3
Umyj selera i pokrój go w patyki o wysokości około 4 centymetrów. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
Krok 4
Podsmaż na oliwie z oliwek: selera, pomidory, cebulę oraz czosnek przez około 3 minuty.
Krok 5
Dodaj bulion i zioła, po czym gotuj na średnim ogniu około 10 minut.
Krok 6
Dodaj makaron, przykryj garnek i gotuj jeszcze 7 minut. Przypraw pieprzem oraz solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj zupę gorącą, posypaną siekaną natką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z makaronem
Co dom, to inny sposób na zupę pomidorową. Propozycja z tego przepisu może przypaść do gustu zwłaszcza tym, którzy lubią kuchnię włoską. Jako bazę zupy wykorzystaj rosół z kury. Dodaj do niego resztę składników – warto je wcześniej podsmażyć na oliwie, dzięki czemu wydobyta zostanie z nich pełnia smaków. Co powinno się znaleźć w zupie pomidorowej z makaronem? Kluczowe są warzywa: dojrzałe i soczyste. Zanurz je na krótki czas we wrzątku, obierz ze skóry, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Seler podziel w paski, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. W tej wersji zupy makaron możesz ugotować w tym samym garnku – dzięki temu potrawa stanie się gęstsza. Dobrym wyborem będzie drobny makaron, np. w kształcie gwiazdek. Jeśli preferujesz pomidorową z ryżem, wybierz lekko orzechowy basmati lub jaśminowy o subtelnym kwiatowym aromacie – pamiętaj jedynie, aby ugotować go w osobnym garnku. Zupę pomidorową z makaronem podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu. Opcjonalnie możesz ją zabielić słodką śmietanką o 18% zawartości tłuszczu. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki. Miłego gotowania.