Zupa pomidorowa z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z makaronem

po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

818 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

5 łyżek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 1,5 litrze gotującej wody.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 1

Krok 2

Włóż pomidory na 2 minuty do gorącej, posolonej wody. Następnie zdejmij z nich skórę, pokrój w ćwiartki i usuń pestki.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 2

Krok 3

Umyj selera i pokrój go w patyki o wysokości około 4 centymetrów. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 3

Krok 4

Podsmaż na oliwie z oliwek: selera, pomidory, cebulę oraz czosnek przez około 3 minuty.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 4

Krok 5

Dodaj bulion i zioła, po czym gotuj na średnim ogniu około 10 minut.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron, przykryj garnek i gotuj jeszcze 7 minut. Przypraw pieprzem oraz solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj zupę gorącą, posypaną siekaną natką.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Wiktor  kozikowski

    Wiktor kozikowski , 07.04.2020

    Suuuper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ILONA MARIA Rutkowska

    ILONA MARIA Rutkowska , 19.09.2019

    zrobiłam zjadłam przepychota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z makaronemZupa pomidorowa z makaronem

Co dom, to inny sposób na zupę pomidorową. Propozycja z tego przepisu może przypaść do gustu zwłaszcza tym, którzy lubią kuchnię włoską. Jako bazę zupy wykorzystaj rosół z kury. Dodaj do niego resztę składników – warto je wcześniej podsmażyć na oliwie, dzięki czemu wydobyta zostanie z nich pełnia smaków. Co powinno się znaleźć w zupie pomidorowej z makaronem? Kluczowe są warzywa: dojrzałe i soczyste. Zanurz je na krótki czas we wrzątku, obierz ze skóry, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Seler podziel w paski, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. W tej wersji zupy makaron możesz ugotować w tym samym garnku – dzięki temu potrawa stanie się gęstsza. Dobrym wyborem będzie drobny makaron, np. w kształcie gwiazdek. Jeśli preferujesz pomidorową z ryżem, wybierz lekko orzechowy basmati lub jaśminowy o subtelnym kwiatowym aromacie – pamiętaj jedynie, aby ugotować go w osobnym garnku. Zupę pomidorową z makaronem podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu. Opcjonalnie możesz ją zabielić słodką śmietanką o 18% zawartości tłuszczu. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki. Miłego gotowania.