Przepisy na Pizze
113 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Pizze
Pierwsze pizze były pieczone z wytrawnego ciasta makaronowego. Dopiero znacznie później popularność zyskało miękkie ciasto drożdżowe. Najpopularniejsza pizza na świecie – margherita – została zrobiona po raz pierwszy pod koniec XIX wieku. Kucharz królowej Małgorzaty Sabaudzkiej zadedykował jej nowy rodzaj tej potrawy – pizzę z mozarellą i pomidorami, w której królowa tak bardzo się rozsmakowała, że została nazwana jej imieniem. W Stanach Zjednoczonych pizze pieczono już pod koniec XIX wieku i ich najpopularniejsze odmiany to chicago pizza oraz pizza nowojorska. Pizza w stylu chicagowskim charakteryzuje się bardzo grubym ciastem, które z wierzchu jest chrupiące, a w środku lekkie i miękkie. Zwykle pieczona jest w tortownicy lub innym bardzo wysokim naczyniu. Pizza w stylu nowojorskim to potrawa odmienna od tej z Chicago – ma bardzo cienkie, miękkie ciasto i chrupiące brzegi. Dzięki temu jej kawałki można złożyć na pół. We Włoszech wyróżnia się pizzę neapolitańską i pizzę rzymską. Pizza neapolitańska charakteryzuje się grubszym ciastem, które lepiej podtrzymuje składniki oraz wyższymi, zarumienionymi brzegami. Pizza rzymska natomiast jest bardzo cienka, a jej brzegi nie odbiegają kolorem od reszty ciasta. Przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy obejmują bardzo szeroki wachlarz smaków. Znajdziesz tutaj zarówno coś dla miłośników bezmięsnych pizz (wersje wegańskie, z samymi pomidorami lub te z czterema wyrazistymi rodzajami serów), jak i dla wielbicieli nietypowych odmian tej potrawy (mini calzone, pizzę “twarz”, bawarski kąsek lub pizzę saszetki). Możesz wybierać spośród tych z cieniutkim, kruchym ciastem, jak i z tym bardziej miękkim i puszystym. Amatorom pikantnych smaków polecamy włoską pizzę dla twardzieli z sosem tabasco lub pizzę pepperoni. Możesz także zmiksować kilka naszych przepisów, łącząc np. puszyste ciasto z włoską szynką. Ponieś się fantazji i dodaj własne składniki – ulubione przez Ciebie mięso i warzywa. Odkryj różnorodność i bogactwo smaków pizzy, dzięki naszym przepisom.