Pizza przepisy - domowa, na blachę, chrupiąca | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pizze

113 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PizzePizze

Pierwsze pizze były pieczone z wytrawnego ciasta makaronowego. Dopiero znacznie później popularność zyskało miękkie ciasto drożdżowe. Najpopularniejsza pizza na świecie – margherita – została zrobiona po raz pierwszy pod koniec XIX wieku. Kucharz królowej Małgorzaty Sabaudzkiej zadedykował jej nowy rodzaj tej potrawy – pizzę z mozarellą i pomidorami, w której królowa tak bardzo się rozsmakowała, że została nazwana jej imieniem. W Stanach Zjednoczonych pizze pieczono już pod koniec XIX wieku i ich najpopularniejsze odmiany to chicago pizza oraz pizza nowojorska. Pizza w stylu chicagowskim charakteryzuje się bardzo grubym ciastem, które z wierzchu jest chrupiące, a w środku lekkie i miękkie. Zwykle pieczona jest w tortownicy lub innym bardzo wysokim naczyniu. Pizza w stylu nowojorskim to potrawa odmienna od tej z Chicago – ma bardzo cienkie, miękkie ciasto i chrupiące brzegi. Dzięki temu jej kawałki można złożyć na pół. We Włoszech wyróżnia się pizzę neapolitańską i pizzę rzymską. Pizza neapolitańska charakteryzuje się grubszym ciastem, które lepiej podtrzymuje składniki oraz wyższymi, zarumienionymi brzegami. Pizza rzymska natomiast jest bardzo cienka, a jej brzegi nie odbiegają kolorem od reszty ciasta. Przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy obejmują bardzo szeroki wachlarz smaków. Znajdziesz tutaj zarówno coś dla miłośników bezmięsnych pizz (wersje wegańskie, z samymi pomidorami lub te z czterema wyrazistymi rodzajami serów), jak i dla wielbicieli nietypowych odmian tej potrawy (mini calzone, pizzę “twarz”, bawarski kąsek lub pizzę saszetki). Możesz wybierać spośród tych z cieniutkim, kruchym ciastem, jak i z tym bardziej miękkim i puszystym. Amatorom pikantnych smaków polecamy włoską pizzę dla twardzieli z sosem tabasco lub pizzę pepperoni. Możesz także zmiksować kilka naszych przepisów, łącząc np. puszyste ciasto z włoską szynką. Ponieś się fantazji i dodaj własne składniki – ulubione przez Ciebie mięso i warzywa. Odkryj różnorodność i bogactwo smaków pizzy, dzięki naszym przepisom.