Przepisy na Makarony
1604 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Makarony
Makaron jest bardzo uniwersalny – przygotujesz na jego bazie wiele różnorodnych dań. Jest podstawowym składnikiem zup, wykorzystasz go także do przygotowania sałatek, zapiekanek, a nawet deserów. Spaghetti, farfalle, papardelle, cannelloni – wszystkie idealnie komponują się z warzywami, mięsem, serami oraz sosami (sosy o płynnej konsystencji najlepiej pasują do krótszego makaronu, gęste – do długiego i gładkiego). By podkreślić smak potraw, koniecznie użyj aromatycznych przypraw: oregano, rozmarynu, tymianku czy bazylii. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów makaronu, które różnią się między sobą kształtem i zastosowaniem. Cienkie nitki najlepiej pasują do rosołu i zupy pomidorowej, świderki, kokardki i wstążki do sałatek, cannelloni i lasagne do zapiekanek, a makarony w kształcie literek, gwiazdek czy ryżu – do deserów. Oprócz makaronu wytwarzanego na bazie mąki, dostępne są także wersje sojowe, kukurydziane czy ryżowe. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, spaghetti bolognese z cebulką będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Podstawą tego dania są gęsty sos i ugotowany al dente makaron. Potrawę przygotujesz w bardzo prosty sposób – wystarczy ugotować spaghetti, a pokrojoną w drobną kostkę cebulę, startą marchewkę i mięso usmażyć. Następnie dodać pomidory i sos, całość dokładnie wymieszać i gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Gotowe danie podawaj z tartym serem, najlepiej parmezanem. Jeśli z kolei przygotowujesz smażony makaron i chcesz, by danie nabrało prawdziwie orientalnego charakteru, dodaj do niego kilka łyżek sosu sojowego i posiekany imbir. Makarony wykorzystasz także do przyrządzenia deserów. Jeśli dodasz do niego twarożek lub sezonowe owoce (maliny, truskawki, borówki) oraz śmietanę, stworzysz słodką kompozycję, którą możesz podać po obiedzie lub na podwieczorek. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania z makaronem i przekonaj się, że możesz go przygotować na nieskończenie wiele sposobów! Zrób lasagne z grzybami leśnymi, spaghetti arrabbiata lub kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem. Smacznego.