Przepisy na Makarony | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makarony

1609 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - MakaronyMakarony

Makaron jest bardzo uniwersalny – przygotujesz na jego bazie wiele różnorodnych dań. Jest podstawowym składnikiem zup, wykorzystasz go także do przygotowania sałatek, zapiekanek, a nawet deserów. Spaghetti, farfalle, papardelle, cannelloni – wszystkie idealnie komponują się z warzywami, mięsem, serami oraz sosami (sosy o płynnej konsystencji najlepiej pasują do krótszego makaronu, gęste – do długiego i gładkiego). By podkreślić smak potraw, koniecznie użyj aromatycznych przypraw: oregano, rozmarynu, tymianku czy bazylii. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów makaronu, które różnią się między sobą kształtem i zastosowaniem. Cienkie nitki najlepiej pasują do rosołu i zupy pomidorowej, świderki, kokardki i wstążki do sałatek, cannelloni i lasagne do zapiekanek, a makarony w kształcie literek, gwiazdek czy ryżu – do deserów. Oprócz makaronu wytwarzanego na bazie mąki, dostępne są także wersje sojowe, kukurydziane czy ryżowe. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, spaghetti bolognese z cebulką będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Podstawą tego dania są gęsty sos i ugotowany al dente makaron. Potrawę przygotujesz w bardzo prosty sposób – wystarczy ugotować spaghetti, a pokrojoną w drobną kostkę cebulę, startą marchewkę i mięso usmażyć. Następnie dodać pomidory i sos, całość dokładnie wymieszać i gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Gotowe danie podawaj z tartym serem, najlepiej parmezanem. Jeśli z kolei przygotowujesz smażony makaron i chcesz, by danie nabrało prawdziwie orientalnego charakteru, dodaj do niego kilka łyżek sosu sojowego i posiekany imbir. Makarony wykorzystasz także do przyrządzenia deserów. Jeśli dodasz do niego twarożek lub sezonowe owoce (maliny, truskawki, borówki) oraz śmietanę, stworzysz słodką kompozycję, którą możesz podać po obiedzie lub na podwieczorek. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania z makaronem i przekonaj się, że możesz go przygotować na nieskończenie wiele sposobów! Zrób lasagne z grzybami leśnymi, spaghetti arrabbiata lub kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem. Smacznego.