
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w pół plastry, a resztę warzyw i kurczaka - w kostkę o wielkości ok. 2 cm.

Krok 2
Pokrojonego kurczaka oprósz mąką i podsmaż na złoty kolor. Dodaj warzywa, wszystko razem smaż aż warzywa będą miękkie, co jakiś czas mieszając. Dodaj oregano.

Krok 3
Potrawę podlej wodą, dodaj kostkę Rosół z kury Knorr. Całość duś jeszcze przez ok. 4 minuty aż mięso będzie gotowe.


Dobra rada:
Potrawę podawaj z ryżem lub makaronem posypaną natką pietruszki. Kurczaka zamień na białą fasolę (ugotowaną lub z puszki).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszony kurczak z warzywami
Kurczak duszony z warzywami to nieskomplikowane danie, które można przyrządzić na różne sposoby. Soczyste kawałki mięsa w towarzystwie warzyw zyskują wyjątkowy aromat. Podczas przyrządzania potrawy możesz dowolnie kontrolować walory smakowe, dodając ulubione przyprawy lub składniki.
Tym razem polecamy drobiową potrawkę z cukinią, papryką, marchewką i cebulą. Pierś z kurczaka duszona z warzywami tworzy smakowitą kompozycję z ryżem lub makaronem.
Dla kogo?
Duszony filet z kurczaka z warzywami to danie, któremu sprosta nawet amator kulinarny. Przepis jest niezwykle łatwy, całość przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a duszenie w zasadzie przebiega samoistnie. Nie lubisz poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie? Duszony kurczak z warzywami jest doskonałą opcją dla Ciebie! Na naszej stronie znajdziesz także inne przepisy, których przygotowanie zajmie mniej niż 30 minut.
Na jaką okazję?
Kurczaka duszonego z warzywami można przyrządzić jako codzienny obiad. Drobiowy przysmak może być również Twoim daniem popisowym! Pierś z kurczaka duszona w warzywach jest soczysta nawet po ponownym odgrzaniu, dlatego sprawdzi się jako danie obiadowe przygotowane na kilka dni, czy lunch w pracy.
Czy wiesz, że?
Na ostateczny smak dania wpływa stopień wysmażenia mięsa przed duszeniem. Uprzednio zarumieniona pierś z kurczaka duszona z warzywami nada potrawie oryginalnego charakteru. Co więcej, kostka „Rosół z kury Knorr” dodaje głębi smaku. Duszonego kurczaka z warzywami z powodzeniem możesz wykorzystać jako farsz tortilli lub naleśników w wytrawnym wydaniu.
Dla urozmaicenia:
Pierś z kurczaka duszoną w warzywach możesz urozmaicić, wprowadzając słodką nutę. W tym przypadku słodkości nadaje marchewka. Dla miłośników bardziej orientalnych smaków mamy specjalną propozycję! Kurczak w stylu hawajskim to intrygująca kombinacja, gdzie słodycz ananasa i liczi przeplata się z ostrym curry oraz subtelnym smakiem brokułów.