Kurczak duszony z warzywami - przepis na pierś | Przepisy.pl pixel

Duszony kurczak z warzywami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

285

8164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w pół plastry, a resztę warzyw i kurczaka - w kostkę o wielkości ok. 2 cm.

Duszony kurczak z warzywami - Krok 1

Krok 2

Pokrojonego kurczaka oprósz mąką i podsmaż na złoty kolor. Dodaj warzywa, wszystko razem smaż aż warzywa będą miękkie, co jakiś czas mieszając. Dodaj oregano.

Duszony kurczak z warzywami - Krok 2

Krok 3

Potrawę podlej wodą, dodaj kostkę Rosół z kury Knorr. Całość duś jeszcze przez ok. 4 minuty aż mięso będzie gotowe.

Duszony kurczak z warzywami - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Potrawę podawaj z ryżem lub makaronem posypaną natką pietruszki. Kurczaka zamień na białą fasolę (ugotowaną lub z puszki).

85

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Dodałabym odrobinę śmietany. Kurczaka można zamienić na rybę, też będzie pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 31.12.2021

    TAK* dodałabym kapkę sosie sojowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 13.12.2021

    Tak*, Ja dodaję do tego parmezan lub płatki drożdżowe . Mega to podkręca smak ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 13.12.2021

    Tak,Ja dodaję do tego parmezan lub płatki drożdżowe. Mega to podkręca smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 13.12.2021

    TAK. Moje orientalne smaki zamieniłyby zdecydowanie zwykły olej do smażenia na sezamowy, o intensywnym, charakterystycznym aromacie. Dodatkowo do dania dodałabym czosnek przeciśnięty przez praskę, a także cienkie plastry imbiru. Na koniec udekorowałabym to danie sezamem, a zamiast natki pietruszki użyłabym kolendry. Całość podałabym z makaronem sojowym. Palce lizać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gölz

    Monika Gölz , 28.06.2020

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krajewska

    Małgorzata Krajewska , 27.05.2020

    Danie smaczne i szybkie jednak bez rewelacji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wanda kolator

    wanda kolator , 04.03.2020

    +ząbek czosnku łyżka zasmażki Knorr jasnej odrobina soku z cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aaa

    Monika Aaa , 13.01.2020

    Dodałam jeszcze pieczarki. Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Borkowska

    Edyta Borkowska , 06.12.2019

    Pyszności pozdrawiam, na pewno wypróbuje ten przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ana Anana

    Ana Anana , 24.11.2019

    ile to ma kalorii ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Mroczko

    Kinga Mroczko , 10.11.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kacprzak

    Marcin Kacprzak , 13.05.2019

    Przepis rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liwia Garcarczyk

    Liwia Garcarczyk , 17.02.2018

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Milczach

    Rafal Milczach , 13.01.2018

    Rewelacyjnie wyszło, brawo ja :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Wachowska

    Ewelina Wachowska , 18.12.2017

    Dziś zrobiłam to danie, jednakże nie dodałam do tego cukinii. Wyszło mimo to przepysznie, wszystkim smakowało. Zrobiłam to z makaron i jest to idealne połączenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Pluszczok

    Jacek Pluszczok , 26.10.2017

    Pierwszy raz w życiu gotowałem dla narzeczonej kolację niespodziankę wyszła wyśmienicie za co dziękuję a narzeczona z radości prawie się popłakała:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Samanta  Hosaja

    Samanta Hosaja , 17.09.2017

    pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 01.03.2017

    Mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Skolimowska

    Marta Skolimowska , 20.02.2017

    Po pierwszym posmakowaniu okazało się bez wyrazistego smaku, dodałam ostrą paprykę i ciut lepiej, następnym razem dodam też ząbek czosnku. Lubimy dość mocno doprawione dania ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wisniewska

    Anna Wisniewska , 04.02.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wisniewska

    Anna Wisniewska , 04.02.2017

    zrobione pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marysia Kujawska

    Marysia Kujawska , 04.02.2017

    smaczne dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Adrych

    Krzysztof Adrych , 11.11.2016

    My dodajemy kostke razem z warzywami i wychodzi super. Ostra papryka tez wskazana :) Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 19.09.2016

    PYCHOTKA POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adaś Dorotka Walczyszyn

    Adaś Dorotka Walczyszyn , 18.09.2016

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • , 17.08.2016

    dodałam pod koniec duszenia ząbek czosnku i ostrej papryki. mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 07.07.2016

    Panie Piotrze paluszki lizać dzięki wspaniały przepis (ciekawe czy żonka mnie pochwali he)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Sawejko

    Ania Sawejko , 24.04.2016

    na zdjęciu jest esencja do duszonego kurczaka a piszecie ze bulion:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamcia Beata Nowak

    Kamcia Beata Nowak , 21.04.2016

    Poprostu super

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony kurczak z warzywamiDuszony kurczak z warzywami

Kurczak duszony z warzywami to nieskomplikowane danie, które można przyrządzić na różne sposoby. Soczyste kawałki mięsa w towarzystwie warzyw zyskują wyjątkowy aromat. Podczas przyrządzania potrawy możesz dowolnie kontrolować walory smakowe, dodając ulubione przyprawy lub składniki.

Tym razem polecamy drobiową potrawkę z cukinią, papryką, marchewką i cebulą. Pierś z kurczaka duszona z warzywami tworzy smakowitą kompozycję z ryżem lub makaronem.

Dla kogo?

Duszony filet z kurczaka z warzywami to danie, któremu sprosta nawet amator kulinarny. Przepis jest niezwykle łatwy, całość przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a duszenie w zasadzie przebiega samoistnie. Nie lubisz poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie? Duszony kurczak z warzywami jest doskonałą opcją dla Ciebie! Na naszej stronie znajdziesz także inne przepisy, których przygotowanie zajmie mniej niż 30 minut.

Na jaką okazję?

Kurczaka duszonego z warzywami można przyrządzić jako codzienny obiad. Drobiowy przysmak może być również Twoim daniem popisowym! Pierś z kurczaka duszona w warzywach jest soczysta nawet po ponownym odgrzaniu, dlatego sprawdzi się jako danie obiadowe przygotowane na kilka dni, czy lunch w pracy.

Czy wiesz, że?

Na ostateczny smak dania wpływa stopień wysmażenia mięsa przed duszeniem. Uprzednio zarumieniona pierś z kurczaka duszona z warzywami nada potrawie oryginalnego charakteru. Co więcej, kostka „Rosół z kury Knorr” dodaje głębi smaku. Duszonego kurczaka z warzywami z powodzeniem możesz wykorzystać jako farsz tortilli lub naleśników w wytrawnym wydaniu.

Dla urozmaicenia:

Pierś z kurczaka duszoną w warzywach możesz urozmaicić, wprowadzając słodką nutę. W tym przypadku słodkości nadaje marchewka. Dla miłośników bardziej orientalnych smaków mamy specjalną propozycję! Kurczak w stylu hawajskim to intrygująca kombinacja, gdzie słodycz ananasa i liczi przeplata się z ostrym curry oraz subtelnym smakiem brokułów.