Kurczak duszony z warzywami - przepis na pierś | Przepisy.pl pixel

Duszony kurczak z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

289

8250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9633 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w pół plastry, a resztę warzyw i kurczaka - w kostkę o wielkości ok. 2 cm.

Duszony kurczak z warzywami - Krok 1

Krok 2

Pokrojonego kurczaka oprósz mąką i podsmaż na złoty kolor. Dodaj warzywa, wszystko razem smaż aż warzywa będą miękkie, co jakiś czas mieszając. Dodaj oregano.

Duszony kurczak z warzywami - Krok 2

Krok 3

Potrawę podlej wodą, dodaj kostkę Rosół z kury Knorr. Całość duś jeszcze przez ok. 4 minuty aż mięso będzie gotowe.

Duszony kurczak z warzywami - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Potrawę podawaj z ryżem lub makaronem posypaną natką pietruszki. Kurczaka zamień na białą fasolę (ugotowaną lub z puszki).

85

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Dodałabym odrobinę śmietany. Kurczaka można zamienić na rybę, też będzie pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 31.12.2021

    TAK* dodałabym kapkę sosie sojowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 13.12.2021

    Tak*, Ja dodaję do tego parmezan lub płatki drożdżowe . Mega to podkręca smak ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 13.12.2021

    Tak,Ja dodaję do tego parmezan lub płatki drożdżowe. Mega to podkręca smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 13.12.2021

    TAK. Moje orientalne smaki zamieniłyby zdecydowanie zwykły olej do smażenia na sezamowy, o intensywnym, charakterystycznym aromacie. Dodatkowo do dania dodałabym czosnek przeciśnięty przez praskę, a także cienkie plastry imbiru. Na koniec udekorowałabym to danie sezamem, a zamiast natki pietruszki użyłabym kolendry. Całość podałabym z makaronem sojowym. Palce lizać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gölz

    Monika Gölz , 28.06.2020

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krajewska

    Małgorzata Krajewska , 27.05.2020

    Danie smaczne i szybkie jednak bez rewelacji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wanda kolator

    wanda kolator , 04.03.2020

    +ząbek czosnku łyżka zasmażki Knorr jasnej odrobina soku z cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aaa

    Monika Aaa , 13.01.2020

    Dodałam jeszcze pieczarki. Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Borkowska

    Edyta Borkowska , 06.12.2019

    Pyszności pozdrawiam, na pewno wypróbuje ten przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ana Anana

    Ana Anana , 24.11.2019

    ile to ma kalorii ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Mroczko

    Kinga Mroczko , 10.11.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kacprzak

    Marcin Kacprzak , 13.05.2019

    Przepis rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liwia Garcarczyk

    Liwia Garcarczyk , 17.02.2018

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Milczach

    Rafal Milczach , 13.01.2018

    Rewelacyjnie wyszło, brawo ja :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Wachowska

    Ewelina Wachowska , 18.12.2017

    Dziś zrobiłam to danie, jednakże nie dodałam do tego cukinii. Wyszło mimo to przepysznie, wszystkim smakowało. Zrobiłam to z makaron i jest to idealne połączenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Pluszczok

    Jacek Pluszczok , 26.10.2017

    Pierwszy raz w życiu gotowałem dla narzeczonej kolację niespodziankę wyszła wyśmienicie za co dziękuję a narzeczona z radości prawie się popłakała:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Samanta  Hosaja

    Samanta Hosaja , 17.09.2017

    pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 01.03.2017

    Mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Skolimowska

    Marta Skolimowska , 20.02.2017

    Po pierwszym posmakowaniu okazało się bez wyrazistego smaku, dodałam ostrą paprykę i ciut lepiej, następnym razem dodam też ząbek czosnku. Lubimy dość mocno doprawione dania ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wisniewska

    Anna Wisniewska , 04.02.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wisniewska

    Anna Wisniewska , 04.02.2017

    zrobione pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marysia Kujawska

    Marysia Kujawska , 04.02.2017

    smaczne dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Adrych

    Krzysztof Adrych , 11.11.2016

    My dodajemy kostke razem z warzywami i wychodzi super. Ostra papryka tez wskazana :) Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 19.09.2016

    PYCHOTKA POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adaś Dorotka Walczyszyn

    Adaś Dorotka Walczyszyn , 18.09.2016

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • , 17.08.2016

    dodałam pod koniec duszenia ząbek czosnku i ostrej papryki. mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 07.07.2016

    Panie Piotrze paluszki lizać dzięki wspaniały przepis (ciekawe czy żonka mnie pochwali he)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Sawejko

    Ania Sawejko , 24.04.2016

    na zdjęciu jest esencja do duszonego kurczaka a piszecie ze bulion:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamcia Beata Nowak

    Kamcia Beata Nowak , 21.04.2016

    Poprostu super

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony kurczak z warzywamiDuszony kurczak z warzywami

Jeżeli w Twojej kuchni wieje nudą i chcesz urozmaicić swoje codzienne menu, to jesteś w dobrym miejscu. Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzoną recepturę, której smak przypadł do gustu całkiem licznej grupie! Mamy nadzieję, że również do niej dołączysz i rozpoczniesz kulinarną podróż pełną smaków. Kurczak duszony z warzywami to nieskomplikowane danie, które można przyrządzić na różne sposoby. Z pewnością kiedyś przygotowałeś je w swojej kuchni, jednak nasza kompozycja składników jest zdecydowanie najlepsza. Dlaczego? Soczyste kawałki mięsa w towarzystwie warzyw zyskują wyjątkowy aromat. Podczas przyrządzania potrawy możesz dowolnie kontrolować walory smakowe, dodając ulubione przyprawy lub składniki. Tym razem polecamy drobiową potrawkę z cukinią, papryką, marchewką i cebulą. Pierś z kurczaka duszona z warzywami tworzy smakowitą kompozycję z ryżem lub makaronem. Kiedy rozpoczynasz przygotowania? Mamy nadzieję, że zapisałeś datę w kalendarzu. Powodzenia i smacznego! 

Dla kogo?

Duszony filet z kurczaka z warzywami to danie, któremu sprosta nawet amator kulinarny. Nie martw się więc, że Twoje umiejętności nie wystarczą. Cały proces został dokładnie opisany w naszej recepturze. Podążaj krok po kroku za wskazówkami, a efekt wyjdzie idealnie. Przepis jest niezwykle łatwy, całość przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a duszenie w zasadzie przebiega samoistnie. Nie lubisz poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie? Duszony kurczak z warzywami jest doskonałą opcją dla Ciebie! Nim się obejrzysz, a danie wyląduje na Twoim talerzu. To takie proste! Na dodatek nie ubrudzisz zbyt wielu naczyń. Wystarczy jedna patelnia, na której przyrządzisz wszystkie składniki. Szybko, prosto i ekonomicznie. Nie może być lepiej! Na naszej stronie znajdziesz także inne przepisy, których przygotowanie zajmie mniej niż 30 minut. Jeżeli któryś z nich bardziej przypadnie Ci do gustu, to śmiało wykorzystaj go przy najbliższej okazji. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi wskazówkami będzie czystą przyjemnością! 

Na jaką okazję?

Kurczaka duszonego z warzywami można przyrządzić jako codzienny obiad. Drobiowy przysmak może być również Twoim daniem popisowym, który stanie się stałym punktem podczas rodzinnych spotkań. Pierś z kurczaka duszona w warzywach jest soczysta nawet po ponownym odgrzaniu, dlatego sprawdzi się jako danie obiadowe przygotowane na kilka dni, czy lunch w pracy. Taki posiłek z pewnością umili Ci zabiegane chwile! Nie myśl, że to koniec naszych pomysłów na serwowanie pysznego kurczaka. Śmiało podawaj tę potrawę na romantycznej kolacji z drugą połówką. W ten sposób podbijesz jej podniebienie i serce! Czy może być lepiej? Jak to mówią: przez żołądek do serca – musimy przyznać, że w tym przypadku te słowa są prawdziwym strzałem w dziesiątkę. O tym wszystkim możesz przekonać się, gdy przyrządzisz naszą recepturę. To jak? Zobacz na naszą listę składników, wskazówki i do dzieła! Niech kulinarna zabawa nie ma końca, a efekty zachwycają Twoich bliskich. Poczęstuj rodzinę i przyjaciół tym apetycznym daniem, dzięki czemu zaprezentujesz się jako doskonały kucharz. 

Czy wiesz, że?

Wśród naszych wskazówek znajdziesz kilka istotnych punktów. Na ostateczny smak dania wpływa stopień wysmażenia mięsa przed duszeniem. Uprzednio zarumieniona pierś z kurczaka duszona z warzywami nada potrawie oryginalnego charakteru. Co więcej, kostka „Rosół z kury Knorr” dodaje głębi smaku. Nie musisz wykorzystywać jej jedynie do zrobienia bulionu, ponieważ w tej odsłonie wypada równie dobrze. Mięso z takim dodatkiem jest soczyste i wyjątkowo aromatyczne. Pycha! A na koniec mała niespodzianka. Duszonego kurczaka z warzywami z powodzeniem możesz wykorzystać do przyrządzenia innych potraw. Użyj go jako farszu do tortilli lub naleśników w wytrawnym wydaniu. Możesz dodatkowo dodać do listy składników odrobinę sera, aby duszony kurczak z warzywami stworzył spójną całość, której nikt się nie oprze. Eksperymentuj w kuchni i nie bój się poznawać nowych smaków, a z pewnością dobrze na tym wyjdziesz. Życzymy Ci powodzenia! 

Dla urozmaicenia:

Pierś z kurczaka duszoną w warzywach możesz urozmaicić, wprowadzając słodką nutę. W tym przypadku słodkości nadaje marchewka. Jeżeli jednak uznasz, że inne warzywo pasuje do tego zestawienia, to również możesz dorzucić je do listy składników. Właśnie dzięki modyfikacjom naszych smakoszy kurczak duszony z warzywami w sosie zawsze smakuje troszkę inaczej. Dorzucisz coś od siebie, czy zdajesz się na naszą recepturę? Jesteśmy pewni, że w obu przypadkach miło się zaskoczysz. Dla miłośników bardziej orientalnych smaków mamy specjalną propozycję! Kurczak w stylu hawajskim to intrygująca kombinacja, gdzie słodycz ananasa i liczi przeplata się z ostrym curry oraz subtelnym smakiem brokułów. Które dodatki są Twoimi ulubionymi? Koniecznie zostaw odpowiedź w komentarzu. Podziel się swoją opinią i wrażeniami na temat naszego przepisu. Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne – do usłyszenia!