Przepisy na Dania z papryką
859 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Dania z papryką
Zielona, żółta, pomarańczowa lub czerwona. Słodka albo ostra. Znanych jest około 200 odmian papryki, które różnią się między sobą wielkością, kolorem, kształtem i smakiem. Słodkie owoce odmian warzywnych możesz jeść na surowo, nadziewać, piec, dusić, smażyć, grillować lub gotować. Papryka nadaje się niemal do wszystkiego – do sałatek i kanapek, zup, sosów, zapiekanek oraz dań głównych. Wykorzystasz ją do przyrządzenia popularnych potraw takich, jak: bigos, gulasz, węgierskie leczo czy ajwar. Doskonale pasuje do kurczaka, indyka, wołowiny i ryb, a także makaronów, ryżu oraz kaszy. Jeśli masz ochotę na warzywną mieszankę, podaj ją w towarzystwie dyni, szczypiorku, marchwi, pomidorów, fasoli szparagowej czy soczewicy. Papryka ma także drugie, bardziej pikantne oblicze. Jej ostrzejszą odmianę wykorzystasz do podkreślenia smaku przyrządzonych dań, m.in.: zupy meksykańskiej, tortilli, burrito czy quesadillas. Chcesz, aby papryka była jednym ze składników dania obiadowego? W takim razie zrób leczo z kiełbasą a’la ratatouille lub duszonego kurczaka z warzywami (potrawę koniecznie serwuj z ryżem lub makaronem, posypaną natką pietruszki). Możesz także przyrządzić warzywa w curry z jogurtem po indyjsku. Pokrój papryki, cukinię oraz cebulę. W szerokim rondlu rozgrzej olej i usmaż posiekany czosnek, a także wszystkie składniki. Następnie dodaj sos sojowy i duś, aż zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak potraw, przygotuj ostre chili z czipsami tacos. Gotowe chili con carne wyłóż do żaroodpornego naczynia, posyp obficie startym serem cheddar i zapiecz. Przyrządzone danie podawaj w towarzystwie kwaśnej śmietany. Paprykę możesz również wykorzystać do przygotowania deserów, np. gofrów po włosku. Nie wiesz, jak je zrobić? Paski papryki pomieszaj z sałatą i oliwkami – całość skrop sosem sałatkowym. Na gofry połóż garść sałaty, a na wierzch wywiń plastry szynki parmeńskiej. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania z papryką i zobacz do przyrządzenia jakich dań możesz ją wykorzystać!