Przepisy na Dania z papryką
859 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (859) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Dania z papryką
Zielona, żółta, pomarańczowa lub czerwona. Słodka albo ostra. Znanych jest około 200 odmian papryki, które różnią się między sobą wielkością, kolorem, kształtem i smakiem. Słodkie owoce odmian warzywnych możesz jeść na surowo, nadziewać, piec, dusić, smażyć, grillować lub gotować. Papryka nadaje się niemal do wszystkiego – do sałatek i kanapek, zup, sosów, zapiekanek oraz dań głównych. Wykorzystasz ją do przyrządzenia popularnych potraw takich, jak: bigos, gulasz, węgierskie leczo czy ajwar. Doskonale pasuje do kurczaka, indyka, wołowiny i ryb, a także makaronów, ryżu oraz kaszy. Jeśli masz ochotę na warzywną mieszankę, podaj ją w towarzystwie dyni, szczypiorku, marchwi, pomidorów, fasoli szparagowej czy soczewicy. Papryka ma także drugie, bardziej pikantne oblicze. Jej ostrzejszą odmianę wykorzystasz do podkreślenia smaku przyrządzonych dań, m.in.: zupy meksykańskiej, tortilli, burrito czy quesadillas. Chcesz, aby papryka była jednym ze składników dania obiadowego? W takim razie zrób leczo z kiełbasą a’la ratatouille lub duszonego kurczaka z warzywami (potrawę koniecznie serwuj z ryżem lub makaronem, posypaną natką pietruszki). Możesz także przyrządzić warzywa w curry z jogurtem po indyjsku. Pokrój papryki, cukinię oraz cebulę. W szerokim rondlu rozgrzej olej i usmaż posiekany czosnek, a także wszystkie składniki. Następnie dodaj sos sojowy i duś, aż zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak potraw, przygotuj ostre chili z czipsami tacos. Gotowe chili con carne wyłóż do żaroodpornego naczynia, posyp obficie startym serem cheddar i zapiecz. Przyrządzone danie podawaj w towarzystwie kwaśnej śmietany. Paprykę możesz również wykorzystać do przygotowania deserów, np. gofrów po włosku. Nie wiesz, jak je zrobić? Paski papryki pomieszaj z sałatą i oliwkami – całość skrop sosem sałatkowym. Na gofry połóż garść sałaty, a na wierzch wywiń plastry szynki parmeńskiej. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania z papryką i zobacz do przyrządzenia jakich dań możesz ją wykorzystać!