Przepisy na Dania z papryką
855 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (855) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej
Dania z papryką
Zielona, żółta, pomarańczowa lub czerwona. Słodka albo ostra. Znanych jest około 200 odmian papryki, które różnią się między sobą wielkością, kolorem, kształtem i smakiem. Słodkie owoce odmian warzywnych możesz jeść na surowo, nadziewać, piec, dusić, smażyć, grillować lub gotować. Papryka nadaje się niemal do wszystkiego – do sałatek i kanapek, zup, sosów, zapiekanek oraz dań głównych. Wykorzystasz ją do przyrządzenia popularnych potraw takich, jak: bigos, gulasz, węgierskie leczo czy ajwar. Doskonale pasuje do kurczaka, indyka, wołowiny i ryb, a także makaronów, ryżu oraz kaszy. Jeśli masz ochotę na warzywną mieszankę, podaj ją w towarzystwie dyni, szczypiorku, marchwi, pomidorów, fasoli szparagowej czy soczewicy. Papryka ma także drugie, bardziej pikantne oblicze. Jej ostrzejszą odmianę wykorzystasz do podkreślenia smaku przyrządzonych dań, m.in.: zupy meksykańskiej, tortilli, burrito czy quesadillas. Chcesz, aby papryka była jednym ze składników dania obiadowego? W takim razie zrób leczo z kiełbasą a’la ratatouille lub duszonego kurczaka z warzywami (potrawę koniecznie serwuj z ryżem lub makaronem, posypaną natką pietruszki). Możesz także przyrządzić warzywa w curry z jogurtem po indyjsku. Pokrój papryki, cukinię oraz cebulę. W szerokim rondlu rozgrzej olej i usmaż posiekany czosnek, a także wszystkie składniki. Następnie dodaj sos sojowy i duś, aż zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak potraw, przygotuj ostre chili z czipsami tacos. Gotowe chili con carne wyłóż do żaroodpornego naczynia, posyp obficie startym serem cheddar i zapiecz. Przyrządzone danie podawaj w towarzystwie kwaśnej śmietany. Paprykę możesz również wykorzystać do przygotowania deserów, np. gofrów po włosku. Nie wiesz, jak je zrobić? Paski papryki pomieszaj z sałatą i oliwkami – całość skrop sosem sałatkowym. Na gofry połóż garść sałaty, a na wierzch wywiń plastry szynki parmeńskiej. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania z papryką i zobacz do przyrządzenia jakich dań możesz ją wykorzystać!