Kurczak po meksykańsku z ryżem - przepis na danie | Przepisy.pl pixel

Kurczak po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

319

4835 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3901 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż w garnku w małej ilości tłuszczu.

Kurczak po meksykańsku  - Krok 1

Krok 2

Dodaj czerwoną fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

Kurczak po meksykańsku  - Krok 2

Krok 3

Fix rozmieszaj w 300 mililitrach zimnej wody i dodaj do potrawy. Chwilę gotuj.

Kurczak po meksykańsku  - Krok 3

Krok 4

Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem.

Kurczak po meksykańsku  - Krok 4
17

Opinie o przepisie

  • UwU

    UwU , 12.10.2023

    Można dodać słodko pikantnego sosu chili i fix do potraw chińskich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dajc

    Dajc , 01.04.2022

    Co użyć jak nie mogłam znaleźć tego fixa?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jakub Kuś

    Jakub Kuś , 02.10.2020

    bardzo dobre, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Drogowska

    Monika Drogowska , 31.08.2020

    Bardzo szybkie i smaczne danie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Bihun

    Malwina Bihun , 15.04.2019

    jedno z moich ulubionych dań. zarazem szybkie, bardzo smaczne i sycące :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexandra Wegner

    Alexandra Wegner , 15.02.2019

    Pyszne, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 03.12.2018

    Wow.. SUPER danie Smakowało nawet mojemu synkowi który zawsze narzeka POLECAM. DZIĘKUJĘ PANIE PIOTRZE I POZDRAWIAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Przybylski

    Filip Przybylski , 01.10.2018

    Bardzo łatwe i pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Gabrysz

    Daria Gabrysz , 05.07.2018

    Danie bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ja pod koniec dodałam odrobine pieprzu cayenne i wyszło idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja  Szajewska

    Patrycja Szajewska , 02.02.2018

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Pędrak

    Justyna Pędrak , 30.01.2018

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Trawiński

    Przemek Trawiński , 28.01.2018

    Mega !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Stopka

    Mateusz Stopka , 15.01.2018

    pyszna potrawa polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kulka

    Justyna Kulka , 04.04.2016

    zrobiłam ale z mięsem mielonym. bardzo dobre. ogolnie nie jestem przekonana do kuchni meksykańskiej ale to danie przypadło mi do gustu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Gębalski

    Tadeusz Gębalski , 25.02.2016

    mnia mnia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Zeg

    Justyna Zeg , 23.02.2016

    spoko na pewno to zrobie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po meksykańsku Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku to jednogarnkowe danie, szybkie i proste w przyrządzeniu. Warto od czasu do czasu odpocząć od tradycyjnej, polskiej kuchni i udać się w kulinarną podróż do Meksyku. Nie musisz rezerwować urlopu w pracy ani pakować walizek. Zamiast paszportu miej pod ręką spis produktów potrzebnych do zrobienia ryżu po meksykańsku z kurczakiem.

Dla kogo?

Za sprawą przepisu na kurczaka po meksykańsku na jednym talerzu połączysz swoje ulubione mięso drobiowe z kolorowymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Łagodne piersi z kurczaka od razu staną się bardziej wyraziste!

Na jaką okazję?

Chcesz zaproponować bliskim obiad inny niż do tej pory? Zaserwuj kurczaka po meksykańsku. Przepis zawiera dokładne instrukcje, jak przyrządzić go krok po kroku. Nie musisz obawiać się niepowodzenia, więc danie podawaj, kiedy chcesz zabłysnąć.

Czy wiesz, że?

Kuchnia Meksyku jest jedną z najpopularniejszych na świecie – słynie z barwnych potraw o wyrazistym, pikantnym smaku i intensywnym aromacie. Taki powinien być również dobrze przyrządzony kurczak po meksykańsku z ryżem. Dodaj do niego czerwoną fasolę, paprykę, kukurydzę i dopraw chili. 

Dla urozmaicenia:

Oczywiście przepis na kurczaka po meksykańsku z ryżem możesz modyfikować – nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast kurczaka użyć delikatnego mięsa z indyka, a do sosu dorzucić pomidory z puszki oraz żółtą i czerwoną paprykę. Zadbaj o to, by ryż był ugotowany na sypko. Kurczaka po meksykańsku z ryżem podawaj np. z basmati. Przed degustacją danie możesz posypać odrobiną żółtego startego sera.