Kurczak po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

155

3530 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2080 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3950 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż w garnku w małej ilości tłuszczu.

Kurczak po meksykańsku  - Krok 1

Krok 2

Dodaj czerwoną fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

Kurczak po meksykańsku  - Krok 2

Krok 3

Fix rozmieszaj w 300 mililitrach zimnej wody i dodaj do potrawy. Chwilę gotuj.

Kurczak po meksykańsku  - Krok 3

Krok 4

Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem.

Kurczak po meksykańsku  - Krok 4
12

Opinie o przepisie

  • Malwina Bihun

    Malwina Bihun, 15.04.2019

    jedno z moich ulubionych dań. zarazem szybkie, bardzo smaczne i sycące :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexandra Wegner

    Alexandra Wegner, 15.02.2019

    Pyszne, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 03.12.2018

    Wow.. SUPER danie Smakowało nawet mojemu synkowi który zawsze narzeka POLECAM. DZIĘKUJĘ PANIE PIOTRZE I POZDRAWIAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Przybylski

    Filip Przybylski, 01.10.2018

    Bardzo łatwe i pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Gabrysz

    Daria Gabrysz, 05.07.2018

    Danie bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ja pod koniec dodałam odrobine pieprzu cayenne i wyszło idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja  Szajewska

    Patrycja Szajewska, 02.02.2018

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Pędrak

    Justyna Pędrak, 30.01.2018

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Trawiński

    Przemek Trawiński, 28.01.2018

    Mega !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Stopka

    Mateusz Stopka, 15.01.2018

    pyszna potrawa polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kulka

    Justyna Kulka, 04.04.2016

    zrobiłam ale z mięsem mielonym. bardzo dobre. ogolnie nie jestem przekonana do kuchni meksykańskiej ale to danie przypadło mi do gustu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Gębalski

    Tadeusz Gębalski, 25.02.2016

    mnia mnia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Zeg

    Justyna Zeg, 23.02.2016

    spoko na pewno to zrobie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po meksykańsku Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku to charakterne, jednogarnkowe danie, szybkie i proste w przyrządzeniu. Warto od czasu do czasu odpocząć od tradycyjnej, polskiej kuchni i udać się w kulinarną podróż do Meksyku. Kuchnia tego kraju jest jedną z najpopularniejszych na świecie – słynie z barwnych potraw o wyrazistym, pikantnym smaku i intensywnym aromacie. Taki powinien być również dobrze przyrządzony kurczak po meksykańsku. Dodaj do niego czerwoną fasolę, paprykę, kukurydzę i dopraw chili. Oczywiście przepis możesz modyfikować – nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast kurczaka użyć delikatnego mięsa z indyka, a do sosu dorzucić pomidory z puszki oraz żółtą i czerwoną paprykę. Gotowe danie podawaj wraz z ugotowanym na sypko ryżem, najlepiej basmati. Przed podaniem możesz posypać je odrobiną żółtego startego sera.