Dania z Kurczakiem i Ryżem
62 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Kurczak z ryżem
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, kurczak z ryżem będzie doskonałym wyborem. To potrawa znana na całym świecie: od kuchni śródziemnomorskiej, przed bliskowschodnią, po azjatycką. W najprostszych wersjach tego dania wystarczy, że zaopatrzysz się w ryż, kurczaka i dodatki. Mięso należy pokroić w kostkę i podsmażyć, ryż zaś ugotować. Choć wydaje się to być nieskomplikowaną czynnością, to trzeba przestrzegać kilku zasad, by ryż się nie sklejał. Ten sypki najpierw opłucz, a następnie wrzuć do wrzątku, najlepiej z dodatkiem oliwy. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przykryj garnek pokrywką tak, aby para mogła się z niego swobodnie wydobywać. Pamiętaj, że istnieje wiele odmian ryżu i dla każdej z nich czas przygotowania może być inny. Kiedy masz już dwa podstawowe składniki, zacznij przygotowywać pozostałe. A te mogą być przeróżne: od owocowych (w końcu drób znakomicie komponuje się np. z mango, pomarańczą, ananasem czy jabłkiem) po warzywne (cukinię, bakłażana, pomidory, papryki). Dobrym dodatkiem są też kukurydza, zielony groszek i cebula. Warto przyrządzić sos, który połączy wszystkie te elementy w spójną całość. Wszystko zależy od tego, jaki chcesz nadać daniu charakter. Jeśli cenisz sobie azjatyckie smaki, to klasyczną propozycją jest kurczak curry – pikantny i orientalny w smaku. W stronę Wschodu przeniesie Cię natomiast pilaw, czyli potrawa popularna w Rosji, a także w Turcji. Hiszpańską odpowiedzią na to jest paella – danie z ryżu z dodatkiem szafranu i z kawałkami na przykład owoców morza, drobiu oraz warzyw – często podawane z cytryną lub limonką. I wreszcie risotto – potrawa rodem z Włoch, lecz znana na całym świecie. Ile miejsc, tyle inspiracji i przepisów. Znajdź ten odpowiedni dla siebie, dobierz ulubione składniki i bierz się za gotowanie. Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, kremowy stroganoff z ryżem, kurczak po indyjsku z chili i ananasem, hiszpańska paella z warzywami i kurczakiem, a może jeszcze coś innego? Zainspiruj się i znajdź swoje ulubione danie.



