Dania z Kurczakiem i Ryżem
62 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kurczak z ryżem
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, kurczak z ryżem będzie doskonałym wyborem. To potrawa znana na całym świecie: od kuchni śródziemnomorskiej, przed bliskowschodnią, po azjatycką. W najprostszych wersjach tego dania wystarczy, że zaopatrzysz się w ryż, kurczaka i dodatki. Mięso należy pokroić w kostkę i podsmażyć, ryż zaś ugotować. Choć wydaje się to być nieskomplikowaną czynnością, to trzeba przestrzegać kilku zasad, by ryż się nie sklejał. Ten sypki najpierw opłucz, a następnie wrzuć do wrzątku, najlepiej z dodatkiem oliwy. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przykryj garnek pokrywką tak, aby para mogła się z niego swobodnie wydobywać. Pamiętaj, że istnieje wiele odmian ryżu i dla każdej z nich czas przygotowania może być inny. Kiedy masz już dwa podstawowe składniki, zacznij przygotowywać pozostałe. A te mogą być przeróżne: od owocowych (w końcu drób znakomicie komponuje się np. z mango, pomarańczą, ananasem czy jabłkiem) po warzywne (cukinię, bakłażana, pomidory, papryki). Dobrym dodatkiem są też kukurydza, zielony groszek i cebula. Warto przyrządzić sos, który połączy wszystkie te elementy w spójną całość. Wszystko zależy od tego, jaki chcesz nadać daniu charakter. Jeśli cenisz sobie azjatyckie smaki, to klasyczną propozycją jest kurczak curry – pikantny i orientalny w smaku. W stronę Wschodu przeniesie Cię natomiast pilaw, czyli potrawa popularna w Rosji, a także w Turcji. Hiszpańską odpowiedzią na to jest paella – danie z ryżu z dodatkiem szafranu i z kawałkami na przykład owoców morza, drobiu oraz warzyw – często podawane z cytryną lub limonką. I wreszcie risotto – potrawa rodem z Włoch, lecz znana na całym świecie. Ile miejsc, tyle inspiracji i przepisów. Znajdź ten odpowiedni dla siebie, dobierz ulubione składniki i bierz się za gotowanie. Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, kremowy stroganoff z ryżem, kurczak po indyjsku z chili i ananasem, hiszpańska paella z warzywami i kurczakiem, a może jeszcze coś innego? Zainspiruj się i znajdź swoje ulubione danie.