Kurczak curry z wiórkami kokosowymi
średnie
1920 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
300 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
300 mililitrów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jogurt wymieszaj z Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
Krok 2
Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i pozostaw w marynacie na 30 minut.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku.
Krok 4
Następnie dodaj piersi kurczaka, łyżkę przyprawy curry oraz wiórki kokosowe.
Krok 5
Smaż, cały czas mieszając do momentu, aż zupełnie odparuje woda.
Krok 6
Dodaj łyżkę mąki i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Krok 7
Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 8
Następnie dodaj około 300 mililitrów wody oraz kostkę Rosół z kury Knorr.
Krok 9
Potrawę gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Krok 10
Na koniec dodaj sok z połowy cytryny oraz świeżo pokrojoną natkę kolendry. Podawaj z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak curry z wiórkami kokosowymi
Kurczak curry z wiórkami kokosowymi to kulinarna podróż po świecie i orientalne urozmaicenie stołu. Jest połączeniem delikatnego smaku mięsa drobiowego, ostro-słodkiego smaku indyjskiego curry oraz aromatycznej nuty egzotycznego kokosa. Danie nawiązuje do tradycji kuchni znanych z intensywnych przypraw – indyjskiej i pakistańskiej. Poza walorami smakowymi, potrawa zaskakuje także swoimi intensywnymi barwami – bielą, zielenią i złocistą żółcią. Jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad lub wykwintną kolację. Mimo że do przygotowania dania rodem z Indii potrzebujesz wielu składników, wykonasz je już w 30 minut. W przepisie najważniejsze są przyprawy – curry, przyprawa do złotego kurczaka i rosół z kury Knorr. To one nadają wyrazistość potrawie. Kurczaka curry z wiórkami kokosowymi podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Jeżeli nie przepadasz za ryżem, możesz zastąpić go kuskusem lub makaronem. Tuż przed podaniem, całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą.



































