Kurczak curry z wiórkami kokosowymi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

70

934 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

667 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1030 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

300 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

300 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt wymieszaj z Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i pozostaw w marynacie na 30 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku.

Krok 4

Następnie dodaj piersi kurczaka, łyżkę przyprawy curry oraz wiórki kokosowe.

Krok 5

Smaż, cały czas mieszając do momentu, aż zupełnie odparuje woda.

Krok 6

Dodaj łyżkę mąki i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Krok 7

Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 8

Następnie dodaj około 300 mililitrów wody oraz kostkę Rosół z kury Knorr.

Krok 9

Potrawę gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Krok 10

Na koniec dodaj sok z połowy cytryny oraz świeżo pokrojoną natkę kolendry. Podawaj z ryżem.

8

Opinie o przepisie

  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik

    Bardzo smaczne. Zrobiłam z ryżem, następnym razem spróbuję z makaronem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sielska-Zych

    Sylwia Sielska-Zych

    KWAŚNE. Skropić z 100 ml soku z cytryny??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Rndbd Djdbnf

    Rndbd Djdbnf

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Paprocka Woć

    Gosia Paprocka Woć

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski

    Taa 3 dni czekać aby nażreć się ryżu i kurczaka xD

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan

    Fajne ,ale... nie przepadam za ''orientem'', mam swój pomysł .Robię '' swoją oliwkę '',oliwa z oliwek ,dodaję gniecione dwa ząbki czosnku, szczypta majeranku ,duża chili,rozmaryn , bazylię ,sól morska , mieszam , odstawiam na trzy dni.Gotuję ryż , pierś z kurczaka rozbijam i griluję na patelni ( żadnej panierki ,tylko sól i odrobina pieprzu ), kroje w kostkę ,mieszam z ryżem, zalewam '' swoją '' oliwką ,dodaję trochę kurkumy( jedyny orient,haha ) ,podaję z surówką z kiełków rzodkiewki( kwestia gustu ) ,sałatą ,itp mieszanki , mieszam z odrobiną ''swojej'' oliwy ,przyprawiam ..pyszne polecam..!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Piekarczyk

    Anna Piekarczyk

    A ja zapraszam na moją skromną stronę i proszę o polubienie, niech wiecej ludzi dowie sie o żywieniu probiotycznym, racjonalnej diecie dla zdrowia i urody https://www.facebook.com/studiozycia/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak curry z wiórkami kokosowymi Kurczak curry z wiórkami kokosowymi

Kurczak curry z wiórkami kokosowymi to kulinarna podróż po świecie i orientalne urozmaicenie stołu. Jest połączeniem delikatnego smaku mięsa drobiowego, ostro-słodkiego smaku indyjskiego curry oraz aromatycznej nuty egzotycznego kokosa. Danie nawiązuje do tradycji kuchni znanych z intensywnych przypraw – indyjskiej i pakistańskiej. Poza walorami smakowymi, potrawa zaskakuje także swoimi intensywnymi barwami – bielą, zielenią i złocistą żółcią. Jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad lub wykwintną kolację. Mimo że do przygotowania dania rodem z Indii potrzebujesz wielu składników, wykonasz je już w 30 minut. W przepisie najważniejsze są przyprawy – curry, przyprawa do złotego kurczaka i rosół z kury Knorr. To one nadają wyrazistość potrawie. Kurczaka curry z wiórkami kokosowymi podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Jeżeli nie przepadasz za ryżem, możesz zastąpić go kuskusem lub makaronem. Tuż przed podaniem, całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą.