Kurczak curry z wiórkami kokosowymi
średnie
1853 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
300 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
300 mililitrów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jogurt wymieszaj z Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
Krok 2
Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i pozostaw w marynacie na 30 minut.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku.
Krok 4
Następnie dodaj piersi kurczaka, łyżkę przyprawy curry oraz wiórki kokosowe.
Krok 5
Smaż, cały czas mieszając do momentu, aż zupełnie odparuje woda.
Krok 6
Dodaj łyżkę mąki i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Krok 7
Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 8
Następnie dodaj około 300 mililitrów wody oraz kostkę Rosół z kury Knorr.
Krok 9
Potrawę gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Krok 10
Na koniec dodaj sok z połowy cytryny oraz świeżo pokrojoną natkę kolendry. Podawaj z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak curry z wiórkami kokosowymi
Kurczak curry z wiórkami kokosowymi to kulinarna podróż po świecie i orientalne urozmaicenie stołu. Jest połączeniem delikatnego smaku mięsa drobiowego, ostro-słodkiego smaku indyjskiego curry oraz aromatycznej nuty egzotycznego kokosa. Danie nawiązuje do tradycji kuchni znanych z intensywnych przypraw – indyjskiej i pakistańskiej. Poza walorami smakowymi, potrawa zaskakuje także swoimi intensywnymi barwami – bielą, zielenią i złocistą żółcią. Jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad lub wykwintną kolację. Mimo że do przygotowania dania rodem z Indii potrzebujesz wielu składników, wykonasz je już w 30 minut. W przepisie najważniejsze są przyprawy – curry, przyprawa do złotego kurczaka i rosół z kury Knorr. To one nadają wyrazistość potrawie. Kurczaka curry z wiórkami kokosowymi podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Jeżeli nie przepadasz za ryżem, możesz zastąpić go kuskusem lub makaronem. Tuż przed podaniem, całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą.