Kurczak curry z wiórkami kokosowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak curry z wiórkami kokosowymi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

106

1092 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1061 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1853 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

300 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

300 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt wymieszaj z Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i pozostaw w marynacie na 30 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku.

Krok 4

Następnie dodaj piersi kurczaka, łyżkę przyprawy curry oraz wiórki kokosowe.

Krok 5

Smaż, cały czas mieszając do momentu, aż zupełnie odparuje woda.

Krok 6

Dodaj łyżkę mąki i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Krok 7

Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 8

Następnie dodaj około 300 mililitrów wody oraz kostkę Rosół z kury Knorr.

Krok 9

Potrawę gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Krok 10

Na koniec dodaj sok z połowy cytryny oraz świeżo pokrojoną natkę kolendry. Podawaj z ryżem.

10

Opinie o przepisie

  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 11.12.2019

    Bardzo smaczne. Zrobiłam z ryżem, następnym razem spróbuję z makaronem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sielska-Zych

    Sylwia Sielska-Zych , 15.07.2019

    KWAŚNE. Skropić z 100 ml soku z cytryny??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (3)
  • Rndbd Djdbnf

    Rndbd Djdbnf , 13.02.2017

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Paprocka Woć

    Gosia Paprocka Woć , 11.02.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 11.08.2016

    Taa 3 dni czekać aby nażreć się ryżu i kurczaka xD

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan , 11.08.2016

    Fajne ,ale... nie przepadam za ''orientem'', mam swój pomysł .Robię '' swoją oliwkę '',oliwa z oliwek ,dodaję gniecione dwa ząbki czosnku, szczypta majeranku ,duża chili,rozmaryn , bazylię ,sól morska , mieszam , odstawiam na trzy dni.Gotuję ryż , pierś z kurczaka rozbijam i griluję na patelni ( żadnej panierki ,tylko sól i odrobina pieprzu ), kroje w kostkę ,mieszam z ryżem, zalewam '' swoją '' oliwką ,dodaję trochę kurkumy( jedyny orient,haha ) ,podaję z surówką z kiełków rzodkiewki( kwestia gustu ) ,sałatą ,itp mieszanki , mieszam z odrobiną ''swojej'' oliwy ,przyprawiam ..pyszne polecam..!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Piekarczyk

    Anna Piekarczyk , 03.08.2016

    A ja zapraszam na moją skromną stronę i proszę o polubienie, niech wiecej ludzi dowie sie o żywieniu probiotycznym, racjonalnej diecie dla zdrowia i urody https://www.facebook.com/studiozycia/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak curry z wiórkami kokosowymi Kurczak curry z wiórkami kokosowymi

Kurczak curry z wiórkami kokosowymi to kulinarna podróż po świecie i orientalne urozmaicenie stołu. Jest połączeniem delikatnego smaku mięsa drobiowego, ostro-słodkiego smaku indyjskiego curry oraz aromatycznej nuty egzotycznego kokosa. Danie nawiązuje do tradycji kuchni znanych z intensywnych przypraw – indyjskiej i pakistańskiej. Poza walorami smakowymi, potrawa zaskakuje także swoimi intensywnymi barwami – bielą, zielenią i złocistą żółcią. Jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad lub wykwintną kolację. Mimo że do przygotowania dania rodem z Indii potrzebujesz wielu składników, wykonasz je już w 30 minut. W przepisie najważniejsze są przyprawy – curry, przyprawa do złotego kurczaka i rosół z kury Knorr. To one nadają wyrazistość potrawie. Kurczaka curry z wiórkami kokosowymi podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Jeżeli nie przepadasz za ryżem, możesz zastąpić go kuskusem lub makaronem. Tuż przed podaniem, całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą.