Kurczak curry z wiórkami kokosowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak curry z wiórkami kokosowymi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

107

heart
1093 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1920 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

300 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

300 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt wymieszaj z Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i pozostaw w marynacie na 30 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku.

Krok 4

Następnie dodaj piersi kurczaka, łyżkę przyprawy curry oraz wiórki kokosowe.

Krok 5

Smaż, cały czas mieszając do momentu, aż zupełnie odparuje woda.

Krok 6

Dodaj łyżkę mąki i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Krok 7

Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 8

Następnie dodaj około 300 mililitrów wody oraz kostkę Rosół z kury Knorr.

Krok 9

Potrawę gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Krok 10

Na koniec dodaj sok z połowy cytryny oraz świeżo pokrojoną natkę kolendry. Podawaj z ryżem.

10

Opinie o przepisie

  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 11.12.2019

    Bardzo smaczne. Zrobiłam z ryżem, następnym razem spróbuję z makaronem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sielska-Zych

    Sylwia Sielska-Zych , 15.07.2019

    KWAŚNE. Skropić z 100 ml soku z cytryny??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (3)
  • Rndbd Djdbnf

    Rndbd Djdbnf , 13.02.2017

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Paprocka Woć

    Gosia Paprocka Woć , 11.02.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 11.08.2016

    Taa 3 dni czekać aby nażreć się ryżu i kurczaka xD

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan , 11.08.2016

    Fajne ,ale... nie przepadam za ''orientem'', mam swój pomysł .Robię '' swoją oliwkę '',oliwa z oliwek ,dodaję gniecione dwa ząbki czosnku, szczypta majeranku ,duża chili,rozmaryn , bazylię ,sól morska , mieszam , odstawiam na trzy dni.Gotuję ryż , pierś z kurczaka rozbijam i griluję na patelni ( żadnej panierki ,tylko sól i odrobina pieprzu ), kroje w kostkę ,mieszam z ryżem, zalewam '' swoją '' oliwką ,dodaję trochę kurkumy( jedyny orient,haha ) ,podaję z surówką z kiełków rzodkiewki( kwestia gustu ) ,sałatą ,itp mieszanki , mieszam z odrobiną ''swojej'' oliwy ,przyprawiam ..pyszne polecam..!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Piekarczyk

    Anna Piekarczyk , 03.08.2016

    A ja zapraszam na moją skromną stronę i proszę o polubienie, niech wiecej ludzi dowie sie o żywieniu probiotycznym, racjonalnej diecie dla zdrowia i urody https://www.facebook.com/studiozycia/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak curry z wiórkami kokosowymi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak curry z wiórkami kokosowymi Kurczak curry z wiórkami kokosowymi

Kurczak curry z wiórkami kokosowymi to kulinarna podróż po świecie i orientalne urozmaicenie stołu. Jest połączeniem delikatnego smaku mięsa drobiowego, ostro-słodkiego smaku indyjskiego curry oraz aromatycznej nuty egzotycznego kokosa. Danie nawiązuje do tradycji kuchni znanych z intensywnych przypraw – indyjskiej i pakistańskiej. Poza walorami smakowymi, potrawa zaskakuje także swoimi intensywnymi barwami – bielą, zielenią i złocistą żółcią. Jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad lub wykwintną kolację. Mimo że do przygotowania dania rodem z Indii potrzebujesz wielu składników, wykonasz je już w 30 minut. W przepisie najważniejsze są przyprawy – curry, przyprawa do złotego kurczaka i rosół z kury Knorr. To one nadają wyrazistość potrawie. Kurczaka curry z wiórkami kokosowymi podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Jeżeli nie przepadasz za ryżem, możesz zastąpić go kuskusem lub makaronem. Tuż przed podaniem, całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą.