Kanapka portobello przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka portobello

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

60 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej średniej wielkości patelnię na średnim ogniu. Na patelnię dodaj cienko pokrojoną cebulę, zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem na złoty kolor. Następnie odkryj cebulę i pozwól wodzie odparować. Dodaj olej i powoli smaż cebulę na ciemnozłoty kolor, co zajmie około 20 minut. Na koniec dopraw cebulę solą, cukrem i czarnym pieprzem.

Krok 2

Gdy cebula się skarmelizuje, kontynuuj przygotowania i pokrój pieczarki na grubsze plastry. Smaż je na średnim ogniu przez około 5-7 minut lub do miękkości i zarumienienia. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodać starty ser, aby roztopił się wokół grzybów.

Krok 3

Posmaruj każdą kromkę chleba z jednej strony dużą ilością majonezu Hellmann's. Ułóż równomiernie na chlebie pokrojone w plasterki ogórki, podsmażone grzyby i ser. Do każdej kanapki dodaj porcję karmelizowanej cebuli i odrobinę sałatki z rukoli.

Krok 4

Na koniec weź pozostałe cztery kromki chleba żytniego i połóż je na serze, posmarowaną masłem stroną do dołu. Jeśli chcesz, możesz jeszcze opiekać kanapki z zewnątrz na złoty kolor.

1

Opinie o przepisie

  • Wojtek

    Wojtek , 23.10.2024

    Doskonałe połączenie. Ogórki kiszone zastępuję konserwowymi, a do majonezu dodaję jeszcze chili, pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka portobello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka portobello - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej