Kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
412 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
1 sztuka
4 listków
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie następnie obierz. Warzywa umyj. Paprykę, jajka oraz szczypiorek posiekaj i przełóż do miski.
Krok 2
Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem – wymieszaj. No kromce pieczywa ułóż sałatę następnie pastę jajeczną i udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem
Kanapki z pastą jajeczną i szczypiorkiem to przysmak, którym urozmaicicie nie tylko śniadania. Sprawdzą się wyśmienicie również w porze kolacji oraz jako przekąska na imprezę. Łatwo je modyfikować w zależności od tego, jakie składniki akurat znajdują się w lodówce. Przedstawiamy przepis, któremu nawet w podstawowej wersji niczego nie brakuje.
Dla kogo? Jajka to jeden z Waszych ulubionych elementów śniadań, ale akurat nie macie ochoty na jajecznicę albo omlet? Pasta jajeczna z dodatkiem zielonego szczypiorku prezentuje się dużo apetyczniej niż jajko po prostu ugotowane na twardo.
Na jaką okazję? Pyszne śniadanie nie musi być czasochłonne – kanapkami z pastą jajeczną i szczypiorkiem można raczyć się nie tylko w niespieszne, weekendowe poranki. Szukacie przekąsek na przyjęcie, które nie będą sprowadzały się do popcornu albo krakersów? Kanapki łatwo zamienicie w poręczne tartinki.
Czy wiesz, że? Czas gotowania jajek na twardo należy liczyć od momentu zagotowania się wody. Dodajcie do niej szczyptę soli, a bez trudu pozbędziecie się skorupek.
Dla urozmaicenia: Kanapki z pastą jajeczną można udekorować świeżym koperkiem albo ulubionymi kiełkami.