Kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem

- Krok 1Pieczywo opiecz w tosterze i odkrój skórkę. Wystudź. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Krok 2Ugotowane jajka rozgnieć w miseczce widelcem, dodaj pokrojoną paprykę oraz majonez i szczypiorek.
- Krok 3Wszystko dokładnie wymieszaj i gotową pastą posmaruj dwie kromki pieczywa – pozostałymi dwoma przykryj kanapki i przygnieć lekko dłonią. Kanapki przekrój po przekątnej na trójkąty.

Do tej pasty możesz dodać żółty ser pokrojony w drobną kostkę lub starty na tarce.

Jak urozmaicić codzienne śniadanie lub kolację? Podaj kanapki z pyszną pastą jajeczną z dodatkiem świeżej papryki i wyrazistego szczypiorku. Do wykonania tej przekąski sprawdzi się pieczywo tostowe lub pełnoziarniste kromki chleba – aby były jeszcze smaczniejsze, opiecz je wcześniej w tosterze. Żeby kanapki dobrze się prezentowały, odkrój ich skórki. Paprykę posiekaj w drobną kostkę, a ugotowane na twardo jajka rozgnieć w misce. Składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj – pasta jajeczna nabierze odpowiedniej konsystencji dzięki wykorzystaniu dobrej jakości majonezu. Posmaruj nią połowę przyrządzonych w opiekaczu lub tosterze kromek chleba i przykryj pozostałym pieczywem. Jak urozmaicić smak kanapek? Do mieszanki możesz dodać żółty ser stary na tarce oraz plasterek ulubionej wędliny. Gotowe kanapki serwuj przekrojone po przekątnej na kształt trójkątów, najlepiej z dodatkiem pomidorków koktajlowych i szczypiorku. Pamiętaj o tym przepisie podczas przygotowywania codziennych pysznych przekąsek!