Makaron z kurczakiem i pieczarkami - z sosem | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

251

12599 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5819 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso i cebulę w kostkę, pieczarki w ćwiartki.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku i zeszklij na nim cebulę.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj mięso oraz pieczarki i wszystko razem podsmaż dokładnie, następnie dodaj Bulion warzywny Knorr.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Zalej całość śmietaną i połącz z makaronem, po czym wymieszaj.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Dopraw na koniec kilkoma kroplami soku z cytryny. Serwuj makaron posypany serem.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - Krok 6
45

Opinie o przepisie

  • Kuba filipiak

    Kuba filipiak , 27.10.2024

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena

    Marzena , 27.12.2021

    Tak. Zmodyfikowany przepis przeze mnie ale tylko w małym jednym szczególe podczas... Krok 5 Zalej całość śmietaną i połącz z makaronem, po czym wymieszaj. + dodaję tutaj brzoskwinie z puszki pokrojone na niewielką kostkę ilość według smaku i uznania. Kroki następne postępuje wg. przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Proste dania, to jest to! W moim przepisie na makaron z kurczakiem i pieczarkami robię bardzo podobnie, ale kurczaka smaże tylko z cebulką, solą , pieprzem i delikatem knorra, podlewam pół szkl. wody i potem duszę przez 10 min. Pieczarki obsmażam oddzielnie, małymi porcjami na dużym ogniu, żeby nie puściły soku. Jak są ugrilowane, to dodaję do kurczaka, zalewam kwaśną śmietaną 30% (trudno dostać, ale jest) i chwilę razem duszę, aż sos zgęstnieje. Potem już tylko doprawiam, dodaję świżo ugotowany makaron i voila

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Myslewska

    Anna Myslewska , 04.01.2020

    jak zrobię to jutro odpowie obiady na pewno będzie wspaniały pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Myslewska

    Anna Myslewska , 04.01.2020

    wężykiem twoje przepisy są SUPER

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BOR -UTO

    BOR -UTO , 21.08.2019

    Jaka śmietanka została użyta?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kinga Szy

    Kinga Szy , 23.07.2019

    pyszne!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Joanna Szustakiewicz

    Weronika Joanna Szustakiewicz , 12.04.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania jkjk

    ania jkjk , 15.12.2018

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644

    3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644 , 26.08.2018

    Bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Toporek

    Monika Toporek , 03.08.2018

    Polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gołębiowska

    Anna Gołębiowska , 29.06.2018

    Delikatne, szybkie do zrobienia i przepyszne =)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Toporowska

    Dagmara Toporowska , 15.04.2018

    Pyszne danie - delikatne, szybko się robi, i wybornie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelina Witkowicz

    Marcelina Witkowicz , 09.11.2017

    jaka smietana została użyta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 21.09.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Lesniowska

    Ewelina Lesniowska , 01.06.2017

    bardzo dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Szulc

    Justyna Szulc , 14.03.2017

    dzieciaki zachwycone. dla mnie za mało wyraziste, ale smaczne. Więc średnia ocena 4+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Inglot

    Oliwia Inglot , 18.02.2017

    Pychota :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawidos Random

    Dawidos Random , 31.01.2017

    niesamowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Asendy

    Ilona Asendy , 15.01.2017

    Pyszności :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 16.11.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Murdzek

    Hubert Murdzek , 29.10.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • danuta miniszewska

    danuta miniszewska , 23.10.2016

    superrrrrrrrrrr polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • danuta miniszewska

    danuta miniszewska , 23.10.2016

    Superrrrrrrrrrrrrrrrrrr polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuza Boska

    Zuza Boska , 16.10.2016

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bilska

    Anna Bilska , 10.09.2016

    rudzka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Gondek

    Arkadiusz Gondek , 02.06.2016

    Zamiast przyprawy knorr polecam dodac ziarenka smaku, orginał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Malina

    Alina Malina , 29.05.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Stargała

    Karolina Stargała , 03.03.2016

    Bardzo smaczne :) Można również zjeść z ziemniakami zamiast makaronu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i pieczarkamiMakaron z kurczakiem i pieczarkami

Szukasz pomysłu na szybki domowy obiad? Makaron z kurczakiem i pieczarkami spełni twoje oczekiwania. To potrawa, którą przyrządzisz w parę chwil, a jej smak trafi w gusta każdego domownika. Tak uniwersalnych receptur w kuchni nigdy za wiele!

Dla kogo?

Soczyste kawałki kurczaka w towarzystwie aromatycznych przypraw i żółtego sera to połączenie, które sprawdzi się w kuchni każdego amatora prostych i smacznych dań. Makaron penne z kurczakiem i pieczarkami to łagodna w smaku potrawa, więc będzie odpowiadać wszystkim osobom, które nie są zagorzałymi fanami zbyt pikantnych czy charakternych propozycji.

Na jaką okazję?

Makaron z pieczarkami i kurczakiem to dobry sposób na pyszny i niedrogi lunch. Możesz mieć też pewność, że po podgrzaniu będzie smakować równie dobrze. To świetna wiadomość! Zwłaszcza gdy często się zdarza, że członkowie rodziny wracają do domu i jedzą posiłki o różnych porach – przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami będzie jak znalazł!

Czy wiesz, że?

Ważnym dodatkiem podkreślającym smak penne z kurczakiem i pieczarkami jest sok z cytryny. Dodaj kilka kropel świeżo wyciśniętego soku do gotowego makaronu, a sos, jaki powstał ze śmietany, będzie smakować wyśmienicie. Ważne jest również to, by makaron penne ugotować al dente. Dzięki temu zachowa swoją jędrność i kształt podczas odgrzewania.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na makaron z kurczakiem i pieczarkami możesz użyć także tagliatelle albo makaronowych kokardek. Szczypta chili zaostrzy smak, a jarmuż doda całości kolorytu.