Makaron z kurczakiem i pieczarkami
łatwe
5944 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
300 gramów
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
250 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso i cebulę w kostkę, pieczarki w ćwiartki.

Krok 2
Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.

Krok 3
Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku i zeszklij na nim cebulę.

Krok 4
Następnie dodaj mięso oraz pieczarki i wszystko razem podsmaż dokładnie, następnie dodaj Bulion warzywny Knorr.

Krok 5
Zalej całość śmietaną i połącz z makaronem, po czym wymieszaj.

Krok 6
Dopraw na koniec kilkoma kroplami soku z cytryny. Serwuj makaron posypany serem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz pomysłu na szybki domowy obiad? Makaron z kurczakiem i pieczarkami spełni twoje oczekiwania. To potrawa, którą przyrządzisz w parę chwil, a jej smak trafi w gusta każdego domownika. Tak uniwersalnych receptur w kuchni nigdy za wiele!
Dla kogo?
Soczyste kawałki kurczaka w towarzystwie aromatycznych przypraw i żółtego sera to połączenie, które sprawdzi się w kuchni każdego amatora prostych i smacznych dań. Makaron penne z kurczakiem i pieczarkami to łagodna w smaku potrawa, więc będzie odpowiadać wszystkim osobom, które nie są zagorzałymi fanami zbyt pikantnych czy charakternych propozycji.
Na jaką okazję?
Makaron z pieczarkami i kurczakiem to dobry sposób na pyszny i niedrogi lunch. Możesz mieć też pewność, że po podgrzaniu będzie smakować równie dobrze. To świetna wiadomość! Zwłaszcza gdy często się zdarza, że członkowie rodziny wracają do domu i jedzą posiłki o różnych porach – przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami będzie jak znalazł!
Czy wiesz, że?
Ważnym dodatkiem podkreślającym smak penne z kurczakiem i pieczarkami jest sok z cytryny. Dodaj kilka kropel świeżo wyciśniętego soku do gotowego makaronu, a sos, jaki powstał ze śmietany, będzie smakować wyśmienicie. Ważne jest również to, by makaron penne ugotować al dente. Dzięki temu zachowa swoją jędrność i kształt podczas odgrzewania.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na makaron z kurczakiem i pieczarkami możesz użyć także tagliatelle albo makaronowych kokardek. Szczypta chili zaostrzy smak, a jarmuż doda całości kolorytu.