Przepisy na Sałatki
1912 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (1912) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej
Sałatki
Sałatki stanowią świetne urozmaicenie codziennych posiłków. Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do kanapek i obiadów. Możesz przyrządzać je z dowolnych składników. Wiosną i latem warte polecenia są świeże kompozycje z młodych warzyw. Do ich podstawy możesz wykorzystać różnego rodzaju sałaty (grecką, rzymską, lodową, masłową) lub gotowe mieszanki z rukolą, roszponką czy młodym szpinakiem. Pamiętaj, by liście sałaty rwać, a nie kroić – stal noża wpłynie niekorzystnie na ich smak. Na bazę do sałatki nadają się również kapusty, tj. pekińska czy biała. Wśród warzywnych dodatków warte polecenia są ogórki, rzodkiewki, cukinie, papryki, cebule czy dojrzałe pomidory (malinowe i koktajlowe nadadzą daniu słodki posmak). Do sałatek warto dodawać również sery i mięsa. Na szczególną uwagę zasługuje ser feta. Będzie dobrze komponować się z różnymi składnikami. Aby łatwo go pokroić, wystarczy nanieść niewielką ilość oleju na nóż. Zazwyczaj dodawany jest do sałatki greckiej. Sery pleśniowe warto rozkruszać, żółte dodawać starte lub pokrojone w kostkę, natomiast mozzarellę rwać. Wśród mięsnych dodatków sałatkowych niezwykle popularny jest kurczak – gotowany lub smażony. Jeśli chcesz nadać mięsu pikantności, dodaj do niego sproszkowaną paprykę chili lub przyprawę do gyrosa. Do sałatek pasują również makarony, kasze i ryże. Ciekawym urozmaiceniem tych wytrawnych jest wkomponowywanie w nie owoców i orzechów. Sprawdzą się również owoce morza: kalmary, krewetki czy wędzone ryby. Sosy do sałatek możesz przygotować z oliwy z oliwek, octu lub soku z cytryny i ulubionych przypraw. Sprawdzą się przede wszystkim suszone zioła: bazylia, oregano, mieszanka prowansalska. Zimą warto wypróbować wariantów z dodatkiem majonezu, śmietany lub jogurtu. Wtedy warzywa należy ugotować na miękko lub wykorzystać te konserwowe. W chłodniejsze dni świetnie sprawdzi się kompozycja złożona z marchewki, selera, ziemniaków, pora i pietruszki. Sprawdź nasze przepisy, dzięki którym przygotujesz smaczne sałatki.