Sałatki - przepisy na sałatkę: sprawdzone pomysły | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SałatkiSałatki

Sałatki najlepiej oceniane

Sałatki stanowią świetne urozmaicenie codziennych posiłków. Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do kanapek i obiadów. Możesz przyrządzać je z dowolnych składników. Warto jednak stawiać na warzywa i owoce sezonowe, by w pełni wykorzystywać możliwości dobrodziejstw natury. Latem postaw na kompozycje z młodych, zielonych warzyw, a jesienią wykorzystaj dynię, kiszonki czy buraki. W chłodniejsze dni świetnie sprawdzi się kompozycja złożona z marchewki, selera, ziemniaków, pora i pietruszki. Sprawdź nasze przepisy na sałatki najlepiej oceniane, dzięki którym przygotujesz smaczne dania dla całej rodziny.

Dla kogo?

Sałatkowe menu może być tak zróżnicowane, że z powodzeniem trafi w różne, nawet najbardziej wymagające gusta. Chętnie jedzą je kobiety i mężczyźni, dorośli i dzieci. Wszystko zależy od tego, na jaki przepis się zdecydujesz.

Na jaką okazję?

Sałatka do doskonała propozycja na każdą – mniej lub bardziej oficjalną okazję. Świeżą sałatkę z liśćmi rukoli i szpinaku możesz zaserwować podczas letniego grilla w ogrodzie, a nieco cięższą majonezową kompozycję z warzywami konserwowymi podczas przyjęcia w domu. Sałatki najlepiej oceniane to też doskonała propozycja na pożywny lunchbox do szkoły lub pracy.

Czy wiesz, że…?

Popularny ser feta wcale nie musi sprawiać wielu problemów podczas krojenia, a kosteczka może być idealnie równa? Aby łatwo go pokroić, wystarczy nanieść niewielką ilość oleju na nóż. Przed krojeniem sera możesz też zanurzyć ostrze noża we wrzątku.

Dla urozmaicenia:

Każda sałatka zyska na wyrazie, jeśli dodasz do niej prażone ziarna słonecznika lub dyni. Możesz prażyć ziarna samodzielnie lub kupić gotowe mieszanki, które dostępne są na sklepowych półkach w większości marketów. Ciekawym urozmaiceniem jest też wkomponowywanie w nie owoców i orzechów.