Przepisy na Sałatki ze szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki ze szpinakiem

35 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki ze szpinakiemSałatki ze szpinakiem

Szpinak jest składnikiem niezwykle uniwersalnym, na bazie którego przygotować można wiele pysznych i oryginalnych dań. Szczególnie dobrze smakuje w wersji sałatkowej, jest bowiem tak delikatny, że świetnie komponuje się zarówno z warzywami, owocami, jak i dodatkami mięsnymi, rybnymi czy też owocami morza. Słodko-wytrawne sałatki są bardzo popularne wśród potraw ze szpinakiem. Często łączy się go z truskawkami, awokado, mango czy malinami. Do sałatek, w których pojawia się słodki smak owoców, pasują też różnego rodzaju sery. Najczęściej dodaje się do nich: kozi, fetę, twaróg, parmezan, ale też sery pleśniowe. W takim zestawieniu pojawiają się również orzechy włoskie lub piniowe, które stanowią chrupiące dopełnienie sałatki. Szpinak dobrze współgra z sosem na bazie kremu lub octu balsamicznego, który występuje często w wersji słodko-pikantnej, dodaje się bowiem do niego miód i np. musztardę francuską oraz oliwę, tworząc w ten sposób wyrazisty dressing. Wśród warzyw, które pojawiają się w sałatkach ze szpinakiem, królują pomidory – malinowe, suszone, cherry lub koktajlowe. Nie brakuje też połączeń z oliwkami, kaparami czy warzywami konserwowymi, jak groszek, fasola czy kukurydza. Sałatki szpinakowe często podaje się z makaronem, zamieniając je tym samym w samodzielne dania obiadowe, smaczny lunch lub kolację. Z dodatkiem makaronu razowego, pod postacią pierożków tortellini czy popularnych farfalli (kokardek), fusilli (świderków) lub penne (rurek), ale też z makaronem ryżowym lub różnymi rodzajami kasz, powstają ciekawe smakowe połączenia. Do tak przygotowanej sałatki możesz dołączyć także mięso. Pieczony kurczak, owoce morza, tuńczyk lub łosoś będą dobrze komponowały się ze smakiem szpinaku i warzyw. Szpinak nadaje się doskonale do tworzenia dekoracji  – jego liście mają regularny kształt, którego nie tracą nawet po wymieszaniu z pozostałymi składnikami. Możesz je więc układać na sałatce z pomidorkami koktajlowymi, plasterkami cytryny lub limonki i tworzyć w ten sposób apetycznie wyglądającą ozdobę. Mamy dla Ciebie mnóstwo przepisów na pyszne sałatki ze szpinakiem, zapoznaj się z nimi i znajdź swoje ulubione!