Przepisy na Sałatki ze szpinakiem
35 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej
Sałatki ze szpinakiem
Szpinak jest składnikiem niezwykle uniwersalnym, na bazie którego przygotować można wiele pysznych i oryginalnych dań. Szczególnie dobrze smakuje w wersji sałatkowej, jest bowiem tak delikatny, że świetnie komponuje się zarówno z warzywami, owocami, jak i dodatkami mięsnymi, rybnymi czy też owocami morza. Słodko-wytrawne sałatki są bardzo popularne wśród potraw ze szpinakiem. Często łączy się go z truskawkami, awokado, mango czy malinami. Do sałatek, w których pojawia się słodki smak owoców, pasują też różnego rodzaju sery. Najczęściej dodaje się do nich: kozi, fetę, twaróg, parmezan, ale też sery pleśniowe. W takim zestawieniu pojawiają się również orzechy włoskie lub piniowe, które stanowią chrupiące dopełnienie sałatki. Szpinak dobrze współgra z sosem na bazie kremu lub octu balsamicznego, który występuje często w wersji słodko-pikantnej, dodaje się bowiem do niego miód i np. musztardę francuską oraz oliwę, tworząc w ten sposób wyrazisty dressing. Wśród warzyw, które pojawiają się w sałatkach ze szpinakiem, królują pomidory – malinowe, suszone, cherry lub koktajlowe. Nie brakuje też połączeń z oliwkami, kaparami czy warzywami konserwowymi, jak groszek, fasola czy kukurydza. Sałatki szpinakowe często podaje się z makaronem, zamieniając je tym samym w samodzielne dania obiadowe, smaczny lunch lub kolację. Z dodatkiem makaronu razowego, pod postacią pierożków tortellini czy popularnych farfalli (kokardek), fusilli (świderków) lub penne (rurek), ale też z makaronem ryżowym lub różnymi rodzajami kasz, powstają ciekawe smakowe połączenia. Do tak przygotowanej sałatki możesz dołączyć także mięso. Pieczony kurczak, owoce morza, tuńczyk lub łosoś będą dobrze komponowały się ze smakiem szpinaku i warzyw. Szpinak nadaje się doskonale do tworzenia dekoracji – jego liście mają regularny kształt, którego nie tracą nawet po wymieszaniu z pozostałymi składnikami. Możesz je więc układać na sałatce z pomidorkami koktajlowymi, plasterkami cytryny lub limonki i tworzyć w ten sposób apetycznie wyglądającą ozdobę. Mamy dla Ciebie mnóstwo przepisów na pyszne sałatki ze szpinakiem, zapoznaj się z nimi i znajdź swoje ulubione!