Przepisy na Sałatki ze szpinakiem
35 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Sałatki ze szpinakiem
Szpinak jest składnikiem niezwykle uniwersalnym, na bazie którego przygotować można wiele pysznych i oryginalnych dań. Szczególnie dobrze smakuje w wersji sałatkowej, jest bowiem tak delikatny, że świetnie komponuje się zarówno z warzywami, owocami, jak i dodatkami mięsnymi, rybnymi czy też owocami morza. Słodko-wytrawne sałatki są bardzo popularne wśród potraw ze szpinakiem. Często łączy się go z truskawkami, awokado, mango czy malinami. Do sałatek, w których pojawia się słodki smak owoców, pasują też różnego rodzaju sery. Najczęściej dodaje się do nich: kozi, fetę, twaróg, parmezan, ale też sery pleśniowe. W takim zestawieniu pojawiają się również orzechy włoskie lub piniowe, które stanowią chrupiące dopełnienie sałatki. Szpinak dobrze współgra z sosem na bazie kremu lub octu balsamicznego, który występuje często w wersji słodko-pikantnej, dodaje się bowiem do niego miód i np. musztardę francuską oraz oliwę, tworząc w ten sposób wyrazisty dressing. Wśród warzyw, które pojawiają się w sałatkach ze szpinakiem, królują pomidory – malinowe, suszone, cherry lub koktajlowe. Nie brakuje też połączeń z oliwkami, kaparami czy warzywami konserwowymi, jak groszek, fasola czy kukurydza. Sałatki szpinakowe często podaje się z makaronem, zamieniając je tym samym w samodzielne dania obiadowe, smaczny lunch lub kolację. Z dodatkiem makaronu razowego, pod postacią pierożków tortellini czy popularnych farfalli (kokardek), fusilli (świderków) lub penne (rurek), ale też z makaronem ryżowym lub różnymi rodzajami kasz, powstają ciekawe smakowe połączenia. Do tak przygotowanej sałatki możesz dołączyć także mięso. Pieczony kurczak, owoce morza, tuńczyk lub łosoś będą dobrze komponowały się ze smakiem szpinaku i warzyw. Szpinak nadaje się doskonale do tworzenia dekoracji – jego liście mają regularny kształt, którego nie tracą nawet po wymieszaniu z pozostałymi składnikami. Możesz je więc układać na sałatce z pomidorkami koktajlowymi, plasterkami cytryny lub limonki i tworzyć w ten sposób apetycznie wyglądającą ozdobę. Mamy dla Ciebie mnóstwo przepisów na pyszne sałatki ze szpinakiem, zapoznaj się z nimi i znajdź swoje ulubione!