Sałatka zielona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

949 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

953 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1026 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 opakowanie

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj. Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu dodając jeszcze posiekany czosnek.

Sałatka zielona - Krok 1

Krok 2

Oliwki pokrój w krążki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Szpinak porwij na mniejsze kawałki.

Sałatka zielona - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki wraz z sosem i przełóż do czystej salaterki. Na wierzchu ułóż pokrojony w kostkę ser i oprósz suszonym oregano. Podawaj z grillowaną bagietką.

Sałatka zielona - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Paulinka Gładysz

    Paulinka Gładysz, 20.08.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Janicka

    Sandra Janicka, 07.07.2016

    Mam nadzieje że jest pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Koch

    Dagmara Koch, 26.02.2016

    Jest przepyszna :-) uwielbiam. Jak mam pod ręką to dorzucam do niej słonecznik :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka zielonaSałatka zielona

Przyrządzenie pysznej zielonej sałatki nie jest czasochłonne ani trudne. Jeśli zasugerujesz się podanymi wskazówkami, wystarczy zaledwie kilkanaście minut, by stworzyć apetyczny dodatek do obiadu lub wytrawną przekąskę. Na początek posiekaj czosnek i dodaj go do sosu sałatowego, który przyrządzisz według wskazówek na opakowaniu. Następnie pokrój warzywa – oliwki w krążki, a ogórka wzdłuż na pół i na cienkie plasterki. Świeży szpinak porwij na małe kawałki. Sałatka jest już prawie gotowa – teraz wystarczy jedynie przełożyć składniki do salaterki, dodać sos i dokładnie wymieszać. Potrawę serwuj z pokrojonym serem feta na wierzchu, oprószonym oregano, majerankiem lub bazylią. Podawaj z chrupiącą bagietką, jako dodatek do pieczonych mięs lub solo – np. na drugie śniadanie w pracy. Niewątpliwą zaletą tej sałatki jest możliwość eksperymentowania ze składnikami. Jeśli chcesz, możesz opcjonalnie dodać do składników zielony groszek lub plastry grillowanej cukinii. Podziel się swoją propozycją podania w komentarzu.