Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych. Wyjaśniamy wszystko krok po kroku, by ciasto na naleśniki do krokietów było elastyczne i utrzymało w ryzach upragniony farsz.

Naleśniki na krokiety – od czego zacząć?

Receptura podstawowego ciasta nie różni się zbytnio od przepisów, które wykorzystywane są do zrobienia naleśników. Trzeba jednak pamiętać, że krokiety podaje się przede wszystkim w wersji wytrawnej, więc do ciasta na naleśniki do krokietów nie należy dodawać cukru, słodkich aromatów czy przypraw kojarzonych z deserami, np. cynamonu.

Idealne ciasto na naleśniki do krokietów

Perfekcyjne placki powinny być cienkie, a zarazem sprężyste. Należy unikać mocnego spieczenia na patelni, ponieważ naleśniki będą pękać, przez co nie uda się uzyskać pożądanego kształtu krokietów. Ciasto po wymieszaniu wszystkich składników nie może być zbyt gęste.

Jak zrobić ciasto na naleśniki do krokietów?

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki pszennej (uniwersalnej lub tortowej),

- 2 duże jajka,

- 1 szklanka mleka,

- ¾ szklanki wody (może być gazowana),

- 1 szczypta soli,

- 3 łyżki oleju.

Przygotowanie naleśników na krokiety:

  1. Do głębokiej miski wsyp mąkę, następnie dodaj rozkłócone jajka z solą, mleko, wodę oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksuj lub energicznie wymieszaj rózgą. Ciasto na naleśniki na krokiety jest już gotowe. Co dalej?
  2. Na płaskiej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Ciasto na naleśniki wlewaj dopiero w momencie, gdy będzie dobrze rozgrzana. Odmierzaj taką porcję, by ciasto przykryło równomiernie całą powierzchnię patelni, zarazem nie powinno tworzyć zbyt grubej warstwy.
  3. Usmażone naleśniki na krokiety układaj na dużym talerzu jeden na drugim. Możesz przykryć je czystą ściereczką, dzięki czemu nie wyschną i utrzymają ciepło.

Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały?

Prezentujemy kilka porad, które ułatwią przygotowanie odpowiedniego ciasta. Z ich pomocą dowiesz się, jak zrobić naleśniki na krokiety, które będą elastyczne i smaczne.

  • Jajka i mleko można wyjąć z lodówki godzinę przed zrobieniem ciasta na naleśniki.
  • Wielkość jajek ma znaczenie. Jeśli dysponujesz produktami o małym rozmiarze, uwzględnij użycie jednej sztuki więcej.
  • Upewnij się, że ciasto zostało dobrze wymieszane – za wszelką cenę należy unikać grudek.
  • Korzystanie z palnika o największej mocy nie przyspieszy przyrządzenia ciasta naleśnikowego. Może za to spowodować jego przypalenie. W spieczone, sztywne placki trudno będzie zawinąć nadzienie krokietów.

Krokiety nie tylko do barszczu

W wersji mięsnej lub wegetariańskiej krokiety będą smakowitym pomysłem na lunch do wzięcia na wynos, obiad jedzony w domowym zaciszu lub gorącą kolację. Pyszne krokiety z mięsa z rosołu pokochają rezolutni kucharze, szukający sprytnych rozwiązań, dzięki którym żaden produkt się nie zmarnuje. Danie można podać w nieco bardziej szykownej wersji jako krokiety ze szpinakiem i łososiem – ich barwne nadzienie prezentuje się niezwykle zachęcająco. Za sprawą krokietów z pieczarkami łatwo będzie się przekonać, że jarski obiad z powodzeniem zastąpi popularne kotlety. W chrupiących i złocistych krokietach ze szpinakiem postanowiliśmy uwzględnić mięsny dodatek – wśród przepisów na krokiety każdy znajdzie coś dla siebie. Chcąc uniknąć panierki i smażenia, wcale nie trzeba rezygnować z tego przysmaku, ponieważ pieczone krokiety z mięsem i grzybami też smakują pierwszorzędnie. Co prawda kombinować można z najróżniejszymi składnikami, ale do kultowych już krokietów z pieczarkami i barszczem czerwonym wielu smakoszy powróci z dużym sentymentem, doceniając nienagannie przygotowane ciasto na naleśniki do krokietów .