Pieczone krokiety z mięsem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

200 gramów

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę cebule wraz z pieczarkami podsmaż na złocisto na oleju.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso połącz z cebulą i pieczarkami, świeżo mielonym pieprzem, Przyprawą do mięs Knorr i dokładnie wymieszaj farsz.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Oddziel żółtka od białka i umieść w oddzielnych naczyniach, po czym do białka dodaj szczyptę soli i ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Do żółtka dodaj cukier, wymieszaj, połącz z mlekiem, mąką i powoli dodawaj pianę z białka, po czym na rozgrzanej patelni dla naleśników smaż naleśniki.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Łyżkę farszu połóż na naleśnika, zwiń w kopertkę formując krokieta.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 5

Krok 6

Przełóż krokiety do żaroodpornego naczynia, na górę połóż masło i piecz w piekarniku przy 180 stopniach przez 20 minut.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Dominik

    Dominik , 07.10.2021

    Pieczenie pod przykryciem czy otwarte?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone krokiety z mięsem i grzybamiPieczone krokiety z mięsem i grzybami

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami to bardzo popularne w Polsce danie. Są dobrym dodatkiem do czystych zup, np. dobrze doprawionego barszczu czerwonego. Z powodzeniem mogą stanowić jednak samodzielne danie obiadowe. To propozycja dla fanów mięsnych dań. Bazę krokietów stanowią naleśniki, które należy usmażyć na natłuszczonej wcześniej patelni. Aby ciasto było pulchne, pamiętaj o delikatnym połączeniu sztywno ubitej piany z białek z resztą składników. Do przygotowania farszu potrzebne Ci będzie mięso (wybierz karczek lub ugotowane mięso z kurczaka). Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do nadzienia niewielką ilość chili. Do przyrządzenia potrawy używa się ponadto pieczarek, które możesz zastąpić podgrzybkami. Kiedy wszystko jest już gotowe, nałóż niewielką ilość farszu na naleśnik i zwiń go w kopertę. Aby krokiety wyszły chrupiące, przed smażeniem obtocz je w jajku i bułce tartej (jeśli chcesz, dodaj sezam). Gotowe serwuj na gorąco. Koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczone krokiety z mięsem i grzybami. Smacznego!