Składniki
300 gramów
1 łyżka
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
200 gramów
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojoną w kostkę cebule wraz z pieczarkami podsmaż na złocisto na oleju.
Krok 2
Mięso połącz z cebulą i pieczarkami, świeżo mielonym pieprzem, Przyprawą do mięs Knorr i dokładnie wymieszaj farsz.
Krok 3
Oddziel żółtka od białka i umieść w oddzielnych naczyniach, po czym do białka dodaj szczyptę soli i ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.
Krok 4
Do żółtka dodaj cukier, wymieszaj, połącz z mlekiem, mąką i powoli dodawaj pianę z białka, po czym na rozgrzanej patelni dla naleśników smaż naleśniki.
Krok 5
Łyżkę farszu połóż na naleśnika, zwiń w kopertkę formując krokieta.
Krok 6
Przełóż krokiety do żaroodpornego naczynia, na górę połóż masło i piecz w piekarniku przy 180 stopniach przez 20 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone krokiety z mięsem i grzybami
Pieczone krokiety z mięsem i grzybami to bardzo popularne w Polsce danie. Są dobrym dodatkiem do czystych zup, np. dobrze doprawionego barszczu czerwonego. Z powodzeniem mogą stanowić jednak samodzielne danie obiadowe. To propozycja dla fanów mięsnych dań. Bazę krokietów stanowią naleśniki, które należy usmażyć na natłuszczonej wcześniej patelni. Aby ciasto było pulchne, pamiętaj o delikatnym połączeniu sztywno ubitej piany z białek z resztą składników. Do przygotowania farszu potrzebne Ci będzie mięso (wybierz karczek lub ugotowane mięso z kurczaka). Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do nadzienia niewielką ilość chili. Do przyrządzenia potrawy używa się ponadto pieczarek, które możesz zastąpić podgrzybkami. Kiedy wszystko jest już gotowe, nałóż niewielką ilość farszu na naleśnik i zwiń go w kopertę. Aby krokiety wyszły chrupiące, przed smażeniem obtocz je w jajku i bułce tartej (jeśli chcesz, dodaj sezam). Gotowe serwuj na gorąco. Koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczone krokiety z mięsem i grzybami. Smacznego!