Krokiety z mięsem pieczone w piekarniku – przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

200 gramów

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę cebule wraz z pieczarkami podsmaż na złocisto na oleju.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso połącz z cebulą i pieczarkami, świeżo mielonym pieprzem, Przyprawą do mięs Knorr i dokładnie wymieszaj farsz.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Oddziel żółtka od białka i umieść w oddzielnych naczyniach, po czym do białka dodaj szczyptę soli i ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Do żółtka dodaj cukier, wymieszaj, połącz z mlekiem, mąką i powoli dodawaj pianę z białka, po czym na rozgrzanej patelni dla naleśników smaż naleśniki.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Łyżkę farszu połóż na naleśnika, zwiń w kopertkę formując krokieta.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 5

Krok 6

Przełóż krokiety do żaroodpornego naczynia, na górę połóż masło i piecz w piekarniku przy 180 stopniach przez 20 minut.

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 10.12.2022

    Tak. Tradycją Świąteczną w moim domu jest przygotowanie krokietów do barszczu .Przygotowane z tego przepisu wychodzą delikatne, sprężyste z bogatym farszem .W wersji lżejszej piekę je w piekarniku ,modyfikując panierkę .Krokiety obtaczam w pozostałym cieście ,naleśnikowym a następnie w posiekanych orzechach. Choć bardzo pracochłonne to jednak warto je przygotować .Ponieważ wychodzą chrupiące i smaczne .Dodatek przypraw najwyższej jakości oraz masełka do pieczenia podkreśla smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik

    Dominik , 07.10.2021

    Pieczenie pod przykryciem czy otwarte?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone krokiety z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone krokiety z mięsem i grzybamiPieczone krokiety z mięsem i grzybami

Pieczone krokiety z mięsem i grzybami to bardzo popularne w Polsce danie. Są dobrym dodatkiem do czystych zup, np. dobrze doprawionego barszczu czerwonego. Z powodzeniem mogą stanowić jednak samodzielne danie obiadowe. To propozycja dla fanów mięsnych dań. Bazę krokietów stanowią naleśniki, które należy usmażyć na natłuszczonej wcześniej patelni. Aby ciasto było pulchne, pamiętaj o delikatnym połączeniu sztywno ubitej piany z białek z resztą składników. Do przygotowania farszu potrzebne Ci będzie mięso (wybierz karczek lub ugotowane mięso z kurczaka). Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do nadzienia niewielką ilość chili. Do przyrządzenia potrawy używa się ponadto pieczarek, które możesz zastąpić podgrzybkami. Kiedy wszystko jest już gotowe, nałóż niewielką ilość farszu na naleśnik i zwiń go w kopertę. Aby krokiety wyszły chrupiące, przed smażeniem obtocz je w jajku i bułce tartej (jeśli chcesz, dodaj sezam). Gotowe serwuj na gorąco. Koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczone krokiety z mięsem i grzybami. Smacznego!