
Składniki
300 gramów
1 łyżka
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
200 gramów
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojoną w kostkę cebule wraz z pieczarkami podsmaż na złocisto na oleju.

Krok 2
Mięso połącz z cebulą i pieczarkami, świeżo mielonym pieprzem, Przyprawą do mięs Knorr i dokładnie wymieszaj farsz.

Krok 3
Oddziel żółtka od białka i umieść w oddzielnych naczyniach, po czym do białka dodaj szczyptę soli i ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

Krok 4
Do żółtka dodaj cukier, wymieszaj, połącz z mlekiem, mąką i powoli dodawaj pianę z białka, po czym na rozgrzanej patelni dla naleśników smaż naleśniki.

Krok 5
Łyżkę farszu połóż na naleśnika, zwiń w kopertkę formując krokieta.

Krok 6
Przełóż krokiety do żaroodpornego naczynia, na górę połóż masło i piecz w piekarniku przy 180 stopniach przez 20 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone krokiety z mięsem i grzybami
Pieczone krokiety z mięsem i grzybami to bardzo popularne w Polsce danie. Są dobrym dodatkiem do czystych zup, np. dobrze doprawionego barszczu czerwonego. Z powodzeniem mogą stanowić jednak samodzielne danie obiadowe. To propozycja dla fanów mięsnych dań. Bazę krokietów stanowią naleśniki, które należy usmażyć na natłuszczonej wcześniej patelni. Aby ciasto było pulchne, pamiętaj o delikatnym połączeniu sztywno ubitej piany z białek z resztą składników. Do przygotowania farszu potrzebne Ci będzie mięso (wybierz karczek lub ugotowane mięso z kurczaka). Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do nadzienia niewielką ilość chili. Do przyrządzenia potrawy używa się ponadto pieczarek, które możesz zastąpić podgrzybkami. Kiedy wszystko jest już gotowe, nałóż niewielką ilość farszu na naleśnik i zwiń go w kopertę. Aby krokiety wyszły chrupiące, przed smażeniem obtocz je w jajku i bułce tartej (jeśli chcesz, dodaj sezam). Gotowe serwuj na gorąco. Koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczone krokiety z mięsem i grzybami. Smacznego!