Zapiekanka bolońska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka bolońska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

251 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj śmietanę oraz margarynę i dokładnie wymieszaj na gładkie purée.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i cząstki pieczarek. Dodaj mięso i smaż do momentu zrumienienia.

Krok 3

Do mięsa wlej niecałą szklankę wody, wsyp przyprawę Fix Knorr i wymieszaj. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj bułkę tartą oraz pokrojonego w kostkę pomidora.

Krok 4

Mięsny farsz przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch pokryj ziemniaczanym purée i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C i zapiekaj 20 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Daniel Czarny

    Daniel Czarny , 24.04.2015

    genialna zapiekanka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Zawistowska

    Bernadeta Zawistowska , 06.01.2015

    PRZEPYSZNA !!!! W zyciu nie jadlam tak dobrej zapiekanki :) i te puree <3 niebo w gebie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka bolońskaZapiekanka bolońska

Sos boloński, który zazwyczaj podaje się do spaghetti, doskonale sprawdzi się także do zapiekanki ziemniaczanej. Aby przyrządzić to danie, najpierw obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki. Następnie odcedź je, przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną oraz tłuszczem na gładkie, aksamitne purée. Drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj mięso mielone – najlepiej wołowo-wieprzowe. Zawartość patelni zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do spaghetti bolognese w proszku. Zagotuj, po czym dodaj odrobinę bułki tartej, która zagęści farsz, a także pokrojonego w kostkę pomidora. Pamiętaj, aby wcześniej sparzyć go i obrać ze skórki. Powstałe w ten sposób nadzienie wylej na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzch nałóż ziemniaczane purée. Całość posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Podawaj na ciepło. Przekonaj się, jak pyszna jest zapiekanka bolońska przygotowana według naszego przepisu. Życzymy miłego gotowania.