
Składniki
300 gramów
10 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
5 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj śmietanę oraz margarynę i dokładnie wymieszaj na gładkie purée.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i cząstki pieczarek. Dodaj mięso i smaż do momentu zrumienienia.
Krok 3
Do mięsa wlej niecałą szklankę wody, wsyp przyprawę Fix Knorr i wymieszaj. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj bułkę tartą oraz pokrojonego w kostkę pomidora.
Krok 4
Mięsny farsz przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch pokryj ziemniaczanym purée i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C i zapiekaj 20 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka bolońska
Sos boloński, który zazwyczaj podaje się do spaghetti, doskonale sprawdzi się także do zapiekanki ziemniaczanej. Aby przyrządzić to danie, najpierw obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki. Następnie odcedź je, przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną oraz tłuszczem na gładkie, aksamitne purée. Drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj mięso mielone – najlepiej wołowo-wieprzowe. Zawartość patelni zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do spaghetti bolognese w proszku. Zagotuj, po czym dodaj odrobinę bułki tartej, która zagęści farsz, a także pokrojonego w kostkę pomidora. Pamiętaj, aby wcześniej sparzyć go i obrać ze skórki. Powstałe w ten sposób nadzienie wylej na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzch nałóż ziemniaczane purée. Całość posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Podawaj na ciepło. Przekonaj się, jak pyszna jest zapiekanka bolońska przygotowana według naszego przepisu. Życzymy miłego gotowania.