Zapiekanka bolońska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka bolońska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj śmietanę oraz margarynę i dokładnie wymieszaj na gładkie purée.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i cząstki pieczarek. Dodaj mięso i smaż do momentu zrumienienia.

Krok 3

Do mięsa wlej niecałą szklankę wody, wsyp przyprawę Fix Knorr i wymieszaj. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj bułkę tartą oraz pokrojonego w kostkę pomidora.

Krok 4

Mięsny farsz przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch pokryj ziemniaczanym purée i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C i zapiekaj 20 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Daniel Czarny

    Daniel Czarny , 24.04.2015

    genialna zapiekanka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Zawistowska

    Bernadeta Zawistowska , 06.01.2015

    PRZEPYSZNA !!!! W zyciu nie jadlam tak dobrej zapiekanki :) i te puree <3 niebo w gebie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka bolońska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Musaka z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka bolońskaZapiekanka bolońska

Sos boloński, który zazwyczaj podaje się do spaghetti, doskonale sprawdzi się także do zapiekanki ziemniaczanej. Aby przyrządzić to danie, najpierw obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki. Następnie odcedź je, przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną oraz tłuszczem na gładkie, aksamitne purée. Drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj mięso mielone – najlepiej wołowo-wieprzowe. Zawartość patelni zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do spaghetti bolognese w proszku. Zagotuj, po czym dodaj odrobinę bułki tartej, która zagęści farsz, a także pokrojonego w kostkę pomidora. Pamiętaj, aby wcześniej sparzyć go i obrać ze skórki. Powstałe w ten sposób nadzienie wylej na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzch nałóż ziemniaczane purée. Całość posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Podawaj na ciepło. Przekonaj się, jak pyszna jest zapiekanka bolońska przygotowana według naszego przepisu. Życzymy miłego gotowania.