
Składniki
300 gramów
10 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
5 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj śmietanę oraz margarynę i dokładnie wymieszaj na gładkie purée.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i cząstki pieczarek. Dodaj mięso i smaż do momentu zrumienienia.
Krok 3
Do mięsa wlej niecałą szklankę wody, wsyp przyprawę Fix Knorr i wymieszaj. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj bułkę tartą oraz pokrojonego w kostkę pomidora.
Krok 4
Mięsny farsz przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch pokryj ziemniaczanym purée i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C i zapiekaj 20 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka bolońska
Sos boloński, który zazwyczaj podaje się do spaghetti, doskonale sprawdzi się także do zapiekanki ziemniaczanej. Aby przyrządzić to danie, najpierw obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki. Następnie odcedź je, przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną oraz tłuszczem na gładkie, aksamitne purée. Drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj mięso mielone – najlepiej wołowo-wieprzowe. Zawartość patelni zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do spaghetti bolognese w proszku. Zagotuj, po czym dodaj odrobinę bułki tartej, która zagęści farsz, a także pokrojonego w kostkę pomidora. Pamiętaj, aby wcześniej sparzyć go i obrać ze skórki. Powstałe w ten sposób nadzienie wylej na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzch nałóż ziemniaczane purée. Całość posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Podawaj na ciepło. Przekonaj się, jak pyszna jest zapiekanka bolońska przygotowana według naszego przepisu. Życzymy miłego gotowania.