
Składniki
3 sztuki
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
200 gramów
30 gramów
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki oraz cebulę pokrój w paski, oliwki w plasterki, kolendrę pokrój drobno. Ser feta pokrusz, żółty ser zetrzyj na tarce.

Krok 2
Rozgrzej dużą patelnię, dodaj kurczaka i smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone papryki, cebulę, oliwki i smaż na mocnym ogniu 5 minut, mieszając co chwilę.

Krok 3
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź. Piersi pokrój w paski, dodaj oliwę, pokruszone kostki Bulion warzywny Knorr oraz przyprawy i wymieszaj.

Krok 4
Na koniec dodaj ugotowany makaron, pokruszony ser oraz kolendrę. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, wierzch posyp startym serem.

Krok 5
Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 15 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Gorącą zapiekankę podawaj z jogurtowym dipem. W tym celu gęsty, grecki jogurt wymieszaj z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz szczyptą pieprzu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka gyros z makaronem
Co dziś na obiad? Poznaj zapiekankę gyros z makaronem i kurczakiem, która podbije serca wszystkich! Kurczak z przyprawą gyros zadba o wyrazisty smak, a kolendra doda orzeźwiającego aromatu. Spróbuj koniecznie!
Dla kogo?
Dla wielbicieli makaronu i kurczaka w różnych wariantach. Zapiekanka gyros z makaronem na pewno przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Zapiekanka gyros z makaronem i kurczakiem to świetny wybór zarówno na codzienny, jak i uroczysty obiad. Jest łatwa oraz szybka w przygotowaniu, więc ten przepis warto mieć zawsze pod ręką.
Czy wiesz, że?
Kolendra jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchniach azjatyckich. Jest też podstawowym składnikiem indyjskiej przyprawy curry.
Dla urozmaicenia
Przepis na zapiekankę z kurczakiem możesz wzbogacić o kilka pieczarek. Będzie pysznie!