Składniki
ciasto:
5 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
3 szklanki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
farsz:
1 kilogram
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 pęczek
6 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 łyżeczki
4 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W 0,5 szklanki letniej wody (40°C) rozpuść drożdże i cukier, szklankę przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut tak, aby zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiej na stolnicę, połącz ją z solą i z ciepłym jeszcze zaczynem oraz oraz olejem. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Zagniataj ciasto przez 5 do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody. Ciasto na koniec nie powinno być lepkie. Umieść je w dużej misce lekko nasmarowanej olejem. Przekręć ciasto, aby całe pokryło się olejem, również z wierzchu. Przykryj miskę ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na około 1,5 do 2 godzin. W międzyczasie przygotuj farsz.
Krok 3
W kielichu „cutera” ręcznego umieść natkę pietruszki, chili, miętę, cebulę, czosnek, całość dokładnie poszatkuj, a następnie odciśnij, usuwając nadmiar soku.
Krok 4
Na pomidorach nożem zrób nacięcie, zanurz je na chwilę w gotującej się wodzie. Usuń z nich skórę i pestki, miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę obierz i pokrój także w drobną kostkę.
Krok 5
W misce połącz ze sobą mięso i zmiksowane przyprawy, przecier pomidorowy, pastę paprykową, dodaj pomidory i paprykę, całość dopraw do smaku mieloną kolendrą, słodką papryką, kminem rzymskim, cynamonem i solą.
Krok 6
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka mniejszych kęsów, rozwałkuj w miarę jak najcieniej, na cieście ułóż cienką warstwę mięsa. Placek z wierzchu posmaruj oliwą, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 7 min. Podawaj z kawałkami limonki.
Dobra rada:
Placki idealnie smakują posmarowane jogurtem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Lahmacun - pizza turecka
Ciężko się jej oprzeć. Od lat cieszy się popularnością i nie ma sobie równych! To właśnie pizza zrewolucjonizowała gastronomię i rozkochała nas w swoim smaku. Dziś pora, by odkryć jej nowe oblicze! Oto Lahmacun. Orientalnie, urzekająco, przepysznie!
Dla kogo? Dla wszystkich eksperymentatorów i poszukiwaczy zaginionych… smaków! Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Jeśli lubisz inspirować się przepisami z najodleglejszych zakątków świata, przepis na tę pizzę jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję? Lahmacun to świetna alternatywa dla tradycyjnej, znanej wszystkim pizzy. Wieczór z przyjaciółmi, seans filmowy z rodziną? Sprawdzi się idealnie! Za sprawą farszu z mięsa to także świetna opcja dla wszystkich głodomorów!
Dla urozmaicenia: Aby danie nie było zbyt suche, placki możesz posmarować jogurtem. Różnica smaku gwarantowana!
Czy wiesz, że? Istnieje niezliczona ilość technik przygotowania tego dania. Różnią się one w zależności od użycia składników takich jak czosnek czy cebula. Tradycyjnie, placki wypieka się w kamiennych piecach. Nie martw się – te przygotowane w domu smakują równie wybornie!
Odkrywaj nieodkryte – już dziś wyrusz w egzotyczną podróż smaku!