Lahmacun - pizza turecka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

295 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

3 szklanki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

farsz:

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

4 sztuki

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 0,5 szklanki letniej wody (40°C) rozpuść drożdże i cukier, szklankę przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut tak, aby zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiej na stolnicę, połącz ją z solą i z ciepłym jeszcze zaczynem oraz oraz olejem. Całość dokładnie wymieszaj.

Lahmacun - pizza turecka - Krok 1

Krok 2

Zagniataj ciasto przez 5 do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody. Ciasto na koniec nie powinno być lepkie. Umieść je w dużej misce lekko nasmarowanej olejem. Przekręć ciasto, aby całe pokryło się olejem, również z wierzchu. Przykryj miskę ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na około 1,5 do 2 godzin. W międzyczasie przygotuj farsz.

Lahmacun - pizza turecka - Krok 2

Krok 3

W kielichu „cutera” ręcznego umieść natkę pietruszki, chili, miętę, cebulę, czosnek, całość dokładnie poszatkuj, a następnie odciśnij, usuwając nadmiar soku.

Lahmacun - pizza turecka - Krok 3

Krok 4

Na pomidorach nożem zrób nacięcie, zanurz je na chwilę w gotującej się wodzie. Usuń z nich skórę i pestki, miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę obierz i pokrój także w drobną kostkę.

Lahmacun - pizza turecka - Krok 4

Krok 5

W misce połącz ze sobą mięso i zmiksowane przyprawy, przecier pomidorowy, pastę paprykową, dodaj pomidory i paprykę, całość dopraw do smaku mieloną kolendrą, słodką papryką, kminem rzymskim, cynamonem i solą.

Lahmacun - pizza turecka - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte ciasto podziel na kilka mniejszych kęsów, rozwałkuj w miarę jak najcieniej, na cieście ułóż cienką warstwę mięsa. Placek z wierzchu posmaruj oliwą, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 7 min. Podawaj z kawałkami limonki.

Lahmacun - pizza turecka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Placki idealnie smakują posmarowane jogurtem.

1

Opinie o przepisie

  • Beata  źabicka

    Beata źabicka

    wspaniały pomysł na pyszną przekąskę

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lahmacun - pizza tureckaLahmacun - pizza turecka

Ciężko się jej oprzeć. Od lat cieszy się popularnością i nie ma sobie równych! To właśnie pizza zrewolucjonizowała gastronomię i rozkochała nas w swoim smaku. Dziś pora, by odkryć jej nowe oblicze! Oto Lahmacun. Orientalnie, urzekająco, przepysznie!

Dla kogo? Dla wszystkich eksperymentatorów i poszukiwaczy zaginionych… smaków! Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Jeśli lubisz inspirować się przepisami z najodleglejszych zakątków świata, przepis na tę pizzę jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję? Lahmacun to świetna alternatywa dla tradycyjnej, znanej wszystkim pizzy. Wieczór z przyjaciółmi, seans filmowy z rodziną? Sprawdzi się idealnie! Za sprawą farszu z mięsa to także świetna opcja dla wszystkich głodomorów!

Dla urozmaicenia: Aby danie nie było zbyt suche, placki możesz posmarować jogurtem. Różnica smaku gwarantowana!

Czy wiesz, że? Istnieje niezliczona ilość technik przygotowania tego dania. Różnią się one w zależności od użycia składników takich jak czosnek czy cebula. Tradycyjnie, placki wypieka się w kamiennych piecach. Nie martw się – te przygotowane w domu smakują równie wybornie!

Odkrywaj nieodkryte – już dziś wyrusz w egzotyczną podróż smaku!