Kisir turecki – przepis na sałatkę turecką

Sałatka kisir pochodząca z kuchni tureckiej zawiera sporo składników, ale jest dość prosta w przygotowaniu i zdecydowanie zaskakuje smakiem. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Kisir turecki – co to jest?

Potrawa kisir to rodzaj tureckiej sałatki z kaszą bulgur, cebulą, papryką, koperkiem, pomidorami i natką pietruszki. W przepisie może się też znaleźć ogórek kiszony. Sałatka nie wymaga gotowania składników – kaszę wystarczy zalać wodą, dzięki czemu pozostanie twarda i chrupiąca. Taki szybki kuskus z warzywami podacie do obiadu lub jako przystawkę na imprezę.

Kisir – przepis na sałatkę z kaszą

Na podstawową porcję sałatki kisir potrzebujecie 500 g drobnej kaszy bulgur, 1 cebuli, kilku dymek, po pół pęczka koperku i natki pietruszki, 3 pomidorów, 4-5 zielonych papryk, 100 ml oliwy, 50 ml ekstraktu z granatu, 600 ml gorącej wody, łyżki koncentratu z papryki, łyżeczki suszonej mielonej papryki, szczypty kuminu, główki sałaty rzymskiej i soku z 1 cytryny. Zamiast świeżych pomidorów możecie użyć też passaty lub koncentratu pomidorowego.

Kaszę wsypcie do miski, zalejcie wodą i pozostawcie na 15 minut, aż wchłonie wodę. Następnie dodajcie do niej suszoną paprykę, drobno posiekaną cebulę, koncentrat paprykowy oraz kumin i dokładnie wymieszajcie. Kolejnym krokiem powinno być dodanie posiekanych dymek, koperku i natki pietruszki, a także pokrojonych w kostkę pomidorów i papryki. Do składników dolejcie oliwę, sok z cytryny i ekstrakt z granatu, wymieszajcie i serwujcie kisir na liściach sałaty rzymskiej.