Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPopularne
Czas rozsmakować się w wybornych daniach! Niech ich zapach wypełni całe Twoje mieszkanie. Poprowadzimy Cię przez to, co najlepsze i najpopularniejsze. Idziemy o zakład, że prezentowane przepisy przypadną Ci do gustu. Do dzieła! Nóż i widelec w dłoń!
Dla kogo?
Przepisy na popularne potrawy zasmakują wszystkim, którzy uwielbiają być na czasie. Nie przejdą obok nich obojętnie również Ci lubujący się w sprawdzonych daniach. Obawiasz się nowych smaków? Niesłusznie! Zobacz, co pokochało już tysiące smakoszy i wgryź się w przepyszne propozycje.
Na jaką okazję?
Nieważne jaki dzień tygodnia – te przepisy szturmem podbiją Twoje podniebienie. Obiad z rodziną czy spotkanie ze znajomymi – te posiłki zrobią furorę na całego! Każdy kęs będzie rozpływał się w ustach, a goście przez długi czas będą wspominać niepowtarzalne doznania smakowe.
Czy wiesz, że?
Ile krajów, tyle tradycji! Popularne w Japonii sushi tak naprawdę wywodzi się z Chin. Pomysł wziął się z przechowywania jedzenia w ... beczkach. Wypełnione ryżem i przełożone filetowaną rybą miały marynować oraz w konsekwencji przedłużać przydatność posiłku do spożycia. Z kolei u Austriaków w okresie zimowym królują kaiserschmarrn – smażone naleśniki z powidłami śliwkowymi. Jeśli będziesz w tym rejonie, nie możesz nie spróbować tego dania. Gwarantujemy, że nie pożałujesz! Do tego jeszcze grzane wino i przepis na przetrwanie mroźnych dni gotowy.
Dla urozmaicenia:
Fenomenalne dania wymagają również wyjątkowej oprawy. Dodaj gdzieniegdzie liście sałaty, powycinane z warzyw i owoców gwiazdki, kule czy koszyczki – możliwości jest wiele. Sałatki możesz podać np. w łupinach lub skorupkach owoców, takich jak np. arbuz lub ananas. Goście będą zachwyceni! Noże w dłoń i do dzieła. Wykwintne przyjęcie czas zacząć!