Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Popularne
Czas rozsmakować się w wybornych daniach! Niech ich zapach wypełni całe Twoje mieszkanie. Poprowadzimy Cię przez to, co najlepsze i najpopularniejsze. Idziemy o zakład, że prezentowane przepisy przypadną Ci do gustu. Do dzieła! Nóż i widelec w dłoń!
Dla kogo?
Przepisy na popularne potrawy zasmakują wszystkim, którzy uwielbiają być na czasie. Nie przejdą obok nich obojętnie również Ci lubujący się w sprawdzonych daniach. Obawiasz się nowych smaków? Niesłusznie! Zobacz, co pokochało już tysiące smakoszy i wgryź się w przepyszne propozycje.
Na jaką okazję?
Nieważne jaki dzień tygodnia – te przepisy szturmem podbiją Twoje podniebienie. Obiad z rodziną czy spotkanie ze znajomymi – te posiłki zrobią furorę na całego! Każdy kęs będzie rozpływał się w ustach, a goście przez długi czas będą wspominać niepowtarzalne doznania smakowe.
Czy wiesz, że?
Ile krajów, tyle tradycji! Popularne w Japonii sushi tak naprawdę wywodzi się z Chin. Pomysł wziął się z przechowywania jedzenia w ... beczkach. Wypełnione ryżem i przełożone filetowaną rybą miały marynować oraz w konsekwencji przedłużać przydatność posiłku do spożycia. Z kolei u Austriaków w okresie zimowym królują kaiserschmarrn – smażone naleśniki z powidłami śliwkowymi. Jeśli będziesz w tym rejonie, nie możesz nie spróbować tego dania. Gwarantujemy, że nie pożałujesz! Do tego jeszcze grzane wino i przepis na przetrwanie mroźnych dni gotowy.
Dla urozmaicenia:
Fenomenalne dania wymagają również wyjątkowej oprawy. Dodaj gdzieniegdzie liście sałaty, powycinane z warzyw i owoców gwiazdki, kule czy koszyczki – możliwości jest wiele. Sałatki możesz podać np. w łupinach lub skorupkach owoców, takich jak np. arbuz lub ananas. Goście będą zachwyceni! Noże w dłoń i do dzieła. Wykwintne przyjęcie czas zacząć!