Ulubione danie - popularne dania i potrawy specjały | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ulubione dania

245 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ulubione daniaUlubione dania

Ulubione danie dla każdego oznacza coś innego. Tym mianem można określić potrawy rodem z tradycyjnej, babcinej kuchni lub przysmaki, które aktualnie zdobywają ogromną popularność w restauracjach i food truckach. Makarony zachwycają wszechstronnością, a dzięki różnym rodzajom ryżu dostępnym w sklepach, można przyrządzać pierwszorzędne dania azjatyckie. Lubicie połączenia słodkich i wytrawnych składników? A może Waszym numerem jeden są wszelkie dania mączne? Wybierać można do woli, tym bardziej że w jednym miejscu zgromadziliśmy przepisy na różnorodne specjały – zarówno te ponadczasowe, jak i nowoczesne. Zapraszamy do stołu!

Dla kogo?

Można być miłośnikiem mięsnych rarytasów, zajadając się soczystą karkówką, wyśmienitym tatarem, wykwintną gęsiną lub delikatnym kurczakiem. Można także być zwolennikiem diet roślinnych, przygotowując warzywne pasztety, roladki i placuszki, indyjskie curry, a nawet roślinną wersję sushi. Wśród ulubionych potraw mogą znaleźć się dania do przygotowania w 15 minut oraz takie, które staną się gwoździem programu podczas eleganckich bankietów. Wszystko zależy od Waszych preferencji.

Na jaką okazję?

Jedzenie nie jest wyłącznie sposobem na zaspokojenie głodu. Zarówno gotowanie, jak i degustacja przynosi dużo radości. Nic dziwnego, że odpowiednio dobrane dania są obowiązkowe, gdy chcemy miło spędzić czas z przyjaciółmi lub uświetnić podniosłą uroczystość. Imprezowe sałatki, piknikowe wrapy czy może chrupiące przekąski z ciasta francuskiego idealne na filmowy seans? Nie zapominajcie o efektownych pieczeniach, szynkach i zapiekankach, które podacie na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Z niektórych źródeł historycznych można dowiedzieć się, za jakimi potrawami przepadały najbardziej wpływowe osoby w dziejach świata. Leonardo da Vinci był zwolennikiem diety wegańskiej, a do jego ulubionych specjałów należała toskańska zupa warzywna. Napoleon był ponoć fanem drobiu, a Władysław Jagiełło cenił dania typowo mięsne – salcesony i kaszanki.

Dla urozmaicenia:

Ulubione dania zasługują na odpowiednią oprawę. Starajcie się nie jeść w biegu. Zaopatrzcie się w zastawę w atrakcyjnych kolorach, a na stole niech pojawią się dodatkowe dekoracje, chociażby ozdobne serwetki. Posiłek będzie smakować jeszcze lepiej.