Przepisy na Ulubione dania
245 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Ulubione dania
Ulubione danie dla każdego oznacza coś innego. Tym mianem można określić potrawy rodem z tradycyjnej, babcinej kuchni lub przysmaki, które aktualnie zdobywają ogromną popularność w restauracjach i food truckach. Makarony zachwycają wszechstronnością, a dzięki różnym rodzajom ryżu dostępnym w sklepach, można przyrządzać pierwszorzędne dania azjatyckie. Lubicie połączenia słodkich i wytrawnych składników? A może Waszym numerem jeden są wszelkie dania mączne? Wybierać można do woli, tym bardziej że w jednym miejscu zgromadziliśmy przepisy na różnorodne specjały – zarówno te ponadczasowe, jak i nowoczesne. Zapraszamy do stołu!
Dla kogo?
Można być miłośnikiem mięsnych rarytasów, zajadając się soczystą karkówką, wyśmienitym tatarem, wykwintną gęsiną lub delikatnym kurczakiem. Można także być zwolennikiem diet roślinnych, przygotowując warzywne pasztety, roladki i placuszki, indyjskie curry, a nawet roślinną wersję sushi. Wśród ulubionych potraw mogą znaleźć się dania do przygotowania w 15 minut oraz takie, które staną się gwoździem programu podczas eleganckich bankietów. Wszystko zależy od Waszych preferencji.
Na jaką okazję?
Jedzenie nie jest wyłącznie sposobem na zaspokojenie głodu. Zarówno gotowanie, jak i degustacja przynosi dużo radości. Nic dziwnego, że odpowiednio dobrane dania są obowiązkowe, gdy chcemy miło spędzić czas z przyjaciółmi lub uświetnić podniosłą uroczystość. Imprezowe sałatki, piknikowe wrapy czy może chrupiące przekąski z ciasta francuskiego idealne na filmowy seans? Nie zapominajcie o efektownych pieczeniach, szynkach i zapiekankach, które podacie na co dzień i od święta.
Czy wiesz, że?
Z niektórych źródeł historycznych można dowiedzieć się, za jakimi potrawami przepadały najbardziej wpływowe osoby w dziejach świata. Leonardo da Vinci był zwolennikiem diety wegańskiej, a do jego ulubionych specjałów należała toskańska zupa warzywna. Napoleon był ponoć fanem drobiu, a Władysław Jagiełło cenił dania typowo mięsne – salcesony i kaszanki.
Dla urozmaicenia:
Ulubione dania zasługują na odpowiednią oprawę. Starajcie się nie jeść w biegu. Zaopatrzcie się w zastawę w atrakcyjnych kolorach, a na stole niech pojawią się dodatkowe dekoracje, chociażby ozdobne serwetki. Posiłek będzie smakować jeszcze lepiej.



