Przepisy na Ulubione dania
245 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Ulubione dania
Ulubione danie dla każdego oznacza coś innego. Tym mianem można określić potrawy rodem z tradycyjnej, babcinej kuchni lub przysmaki, które aktualnie zdobywają ogromną popularność w restauracjach i food truckach. Makarony zachwycają wszechstronnością, a dzięki różnym rodzajom ryżu dostępnym w sklepach, można przyrządzać pierwszorzędne dania azjatyckie. Lubicie połączenia słodkich i wytrawnych składników? A może Waszym numerem jeden są wszelkie dania mączne? Wybierać można do woli, tym bardziej że w jednym miejscu zgromadziliśmy przepisy na różnorodne specjały – zarówno te ponadczasowe, jak i nowoczesne. Zapraszamy do stołu!
Dla kogo?
Można być miłośnikiem mięsnych rarytasów, zajadając się soczystą karkówką, wyśmienitym tatarem, wykwintną gęsiną lub delikatnym kurczakiem. Można także być zwolennikiem diet roślinnych, przygotowując warzywne pasztety, roladki i placuszki, indyjskie curry, a nawet roślinną wersję sushi. Wśród ulubionych potraw mogą znaleźć się dania do przygotowania w 15 minut oraz takie, które staną się gwoździem programu podczas eleganckich bankietów. Wszystko zależy od Waszych preferencji.
Na jaką okazję?
Jedzenie nie jest wyłącznie sposobem na zaspokojenie głodu. Zarówno gotowanie, jak i degustacja przynosi dużo radości. Nic dziwnego, że odpowiednio dobrane dania są obowiązkowe, gdy chcemy miło spędzić czas z przyjaciółmi lub uświetnić podniosłą uroczystość. Imprezowe sałatki, piknikowe wrapy czy może chrupiące przekąski z ciasta francuskiego idealne na filmowy seans? Nie zapominajcie o efektownych pieczeniach, szynkach i zapiekankach, które podacie na co dzień i od święta.
Czy wiesz, że?
Z niektórych źródeł historycznych można dowiedzieć się, za jakimi potrawami przepadały najbardziej wpływowe osoby w dziejach świata. Leonardo da Vinci był zwolennikiem diety wegańskiej, a do jego ulubionych specjałów należała toskańska zupa warzywna. Napoleon był ponoć fanem drobiu, a Władysław Jagiełło cenił dania typowo mięsne – salcesony i kaszanki.
Dla urozmaicenia:
Ulubione dania zasługują na odpowiednią oprawę. Starajcie się nie jeść w biegu. Zaopatrzcie się w zastawę w atrakcyjnych kolorach, a na stole niech pojawią się dodatkowe dekoracje, chociażby ozdobne serwetki. Posiłek będzie smakować jeszcze lepiej.