Składniki
570 gramów
40 gramów
30 gramów
70 gramów
8 sztuk
1 łyżka
120 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do innego przepisu. Żółtka przełóż do misy od robota kuchennego. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj powoli płaską końcówką aż będzie gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut pod przykryciem
Krok 2
Teraz zbij ciasto za pomocą kilku mocnych uderzeń wałkiem. Następnie wałkuj na grubość ok 1-2 mm.
Krok 3
W garnku rozgrzej olej do temperatury ok. 170 stopni C . Rozwałkowane ciasto pokrój w paski o szerokości około 3-4 cm.
Krok 4
Następnie potnij paski na prostokąty lub romby o długości 10 cm. Każdy kawałek natnij na środku i przez nacięcie przeciągnij jeden koniec.
Krok 5
Smaż w tłuszczu do jasnego złotego koloru. Następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Dobra rada:
Cukier puder możesz też wymieszaj z cynamonem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faworki (chrust)
Głośno robi się o nich w okolicach tłustego czwartku. Koniec karnawałowych uciech ma smak słodkich i chrupiących faworków o charakterystycznym kształcie. Nie widzimy powodów, by pozwalać sobie na tę przyjemność tylko raz w roku.
Dla kogo?
Zadowoleni będą miłośnicy tradycyjnych receptur. Autentyczne, domowe smaki są na wyciągnięcie ręki. Posypiecie swoje faworki cukrem pudrem czy spałaszujecie solo? Wybór należy do Was!
Na jaką okazję?
Zjedzenie pączka i faworków w ostatni czwartek karnawału to niezwykle przyjemny obowiązek. Faworki warto serwować również przy innych okazjach. Planujecie dłuższe przyjęcie? Chrust może spędzić na stole dowolną ilość czasu, a nadal będzie smakować i prezentować się dobrze.
Czy wiesz, że?
Podobne przepisy pojawiają się w kuchniach na całym świecie. Polska nazwa faworków pochodzi od francuskiego słowa une faveur, tłumaczonego jako wstążka.
Dla urozmaicenia:
Cukier puder do posypania faworków można wzbogacić nasionami wanilii.