Faworki - przepis na chrust: łatwy, sprawdzony | Przepisy.pl pixel

Faworki (chrust)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

663

3977 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7031 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15829 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

570 gramów

40 gramów

30 gramów

70 gramów

8 sztuk

1 łyżka

120 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do innego przepisu. Żółtka przełóż do misy od robota kuchennego. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj powoli płaską końcówką aż będzie gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut pod przykryciem

Faworki (chrust) - Krok 1

Krok 2

Teraz zbij ciasto za pomocą kilku mocnych uderzeń wałkiem. Następnie wałkuj na grubość ok 1-2 mm.

Faworki (chrust) - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej olej do temperatury ok. 170 stopni C . Rozwałkowane ciasto pokrój w paski o szerokości około 3-4 cm.

Faworki (chrust) - Krok 3

Krok 4

Następnie potnij paski na prostokąty lub romby o długości 10 cm. Każdy kawałek natnij na środku i przez nacięcie przeciągnij jeden koniec.

Faworki (chrust) - Krok 4

Krok 5

Smaż w tłuszczu do jasnego złotego koloru. Następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Faworki (chrust) - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Cukier puder możesz też wymieszaj z cynamonem.

1

Opinie o przepisie

  • Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk

    Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk , 05.01.2021

    Ten przepis jest tylko jeden - - - 1a jeszcze są inne przepisy w jakim tłuszczu piec żeby nie kipiało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Miękkie pierniczki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faworki (chrust)Faworki (chrust)

Głośno robi się o nich w okolicach tłustego czwartku. Koniec karnawałowych uciech ma smak słodkich i chrupiących faworków o charakterystycznym kształcie. Nie widzimy powodów, by pozwalać sobie na tę przyjemność tylko raz w roku. Łatwy przepis na faworki zachęci do przygotowywania tego przysmaku znacznie częściej.

Dla kogo?

Na widok przepisu na chrusty szczególnie zadowoleni będą miłośnicy tradycyjnych receptur. Autentyczne, domowe smaki są na wyciągnięcie ręki. Posypiesz swoje faworki cukrem pudrem czy spałaszujesz solo? Wybór należy do Ciebie! Grunt, by mieć pod ręką sprawdzony przepis na faworki, będący gwarancją sukcesu i tego, że wszystkie chrusty zostaną zjedzone aż do ostatniego okruszka.

Na jaką okazję?

Zjedzenie pączka i faworków w ostatni czwartek karnawału to niezwykle przyjemny obowiązek. Faworki warto serwować również przy innych okazjach. Planujesz dłuższe przyjęcie? Zerknij do przepisu na faworki domowe. Oprócz oczywistych walorów, mają jeszcze jedną zaletę… Chrust może spędzić na stole dowolną ilość czasu, a nadal będzie smakować i prezentować się dobrze.

Czy wiesz, że?

Podobne przepisy jak ten na faworki pojawiają się w kuchniach na całym świecie. Polska nazwa faworków pochodzi od francuskiego słowa une faveur, tłumaczonego jako wstążka. Potraktuj więc faworki jako przepis na deser i zaciekawienie gości zebranych przy stole.

Dla urozmaicenia:

Cukier puder do posypania faworków można wzbogacić nasionami wanilii. To delikatna modyfikacja przepisu, lecz faworki staną się dużo bardziej aromatyczne.