PRZEPISY.PL
Faworki (chrust) - autor: przepisy.pl

Faworki (chrust)

  • 45
  • 8
  • Łatwe
  • 0
1211
osób dodało do Mniamlisty
1211
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka pszenna750 gr
  • cukier1 łyżeczka
  • żółtka4 szt
  • jajko1 szt
  • miękkie masło1 łyżka
  • sól1 łyżeczka
  • gęsta śmietana100 gr
  • spirytus 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia 4 szt
  • cukier puder1 szklanka
Faworki (chrust) – krok 1

Krok 1

Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera.
Faworki (chrust) – krok 2

Krok 2

Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
Faworki (chrust) – krok 3

Krok 3

Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
Faworki (chrust) – krok 4

Krok 4

Ciasto podziel na cztery części.
Faworki (chrust) – krok 5

Krok 5

Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy.
Faworki (chrust) – krok 6

Krok 6

Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 centymetry na 10 centymetrów.
Faworki (chrust) – krok 7

Krok 7

Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie. Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

90
osób dodało do Mniamlisty
60''
2
Średnie
395
osób dodało do Mniamlisty
30''
5
Średnie
92
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Średnie
212
osób dodało do Mniamlisty
45''
6
Łatwe