Faworki (chrust) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faworki (chrust)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

635

3574 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6778 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

570 sztuk

40 gramów

30 gramów

70 gramów

8 sztuk

1 łyżka

120 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do innego przepisu. Żółtka przełóż do misy od robota kuchennego. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj powoli płaską końcówką aż będzie gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut pod przykryciem

Faworki (chrust) - Krok 1

Krok 2

Teraz zbij ciasto za pomocą kilku mocnych uderzeń wałkiem. Następnie wałkuj na grubość ok 1-2 mm.

Faworki (chrust) - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej olej do temperatury ok. 170 stopni C . Rozwałkowane ciasto pokrój w paski o szerokości około 3-4 cm.

Faworki (chrust) - Krok 3

Krok 4

Następnie potnij paski na prostokąty lub romby o długości 10 cm. Każdy kawałek natnij na środku i przez nacięcie przeciągnij jeden koniec.

Faworki (chrust) - Krok 4

Krok 5

Smaż w tłuszczu do jasnego złotego koloru. Następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Faworki (chrust) - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Cukier puder możesz też wymieszaj z cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki (chrust) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciastka z marmoladą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faworki (chrust)Faworki (chrust)

Głośno robi się o nich w okolicach tłustego czwartku. Koniec karnawałowych uciech ma smak słodkich i chrupiących faworków o charakterystycznym kształcie. Nie widzimy powodów, by pozwalać sobie na tę przyjemność tylko raz w roku. 

Dla kogo?

Zadowoleni będą miłośnicy tradycyjnych receptur. Autentyczne, domowe smaki są na wyciągnięcie ręki. Posypiecie swoje faworki cukrem pudrem czy spałaszujecie solo? Wybór należy do Was!

Na jaką okazję?

Zjedzenie pączka i faworków w ostatni czwartek karnawału to niezwykle przyjemny obowiązek. Faworki warto serwować również przy innych okazjach. Planujecie dłuższe przyjęcie? Chrust może spędzić na stole dowolną ilość czasu, a nadal będzie smakować i prezentować się dobrze.

Czy wiesz, że?

Podobne przepisy pojawiają się w kuchniach na całym świecie. Polska nazwa faworków pochodzi od francuskiego słowa une faveur, tłumaczonego jako wstążka.

Dla urozmaicenia:

Cukier puder do posypania faworków można wzbogacić nasionami wanilii.