Przepisy na Faworki i chrust

32 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (32)

Faworki (chrust)
ratingratingratingratingrating

519

difficulty

łatwe

45 min.
Faworki, nazywane też chrustem, są zazwyczaj podawane w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. A...
Faworki
ratingratingratingratingrating

82

difficulty

łatwe

15 min.
Faworki to słodka przekąska kojarzona przede wszystkim ze świętami. Mimo to podane klasycznie z c...
Chrust
ratingratingratingratingrating

32

difficulty

łatwe

60 min.
Chrust pojawia się na stole podczas różnego rodzaju świąt, ale może okazać się również dobrą prze...
Faworki
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

60 min.
Faworki, nazywane również chrustem, chruścikiem lub kreplami (ostatni z wyrazów oznacza również p...
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Faworki cud malina
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Masz ochotę na coś słodkiego? Chrupiące i złociste faworki z pewnością spełnią Twoje oczekiwania...
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Faworki mojej mamy
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

30 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Faworki, zwane także chrustem, to chrupiące ciasteczka w kształcie wstążek, smażone w okresie kar...
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Chrusty (faworki)
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

30 min.
Faworki i róże
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Faworki (chrust)
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Mrowisko
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

60 min.
Anielskie faworki
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

15 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Faworki (Chrust)
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Faworki z lanego ciasta
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Chrust czyli faworki
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

30 min.
Różyczki i faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

60 min.
Faworki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

60 min.
Kruche i słodkie faworki są szczególnie popularne w okresie karnawału. Smaży się je w głębokim tł...
CHRUŚCIKI
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
CHRUŚCIKI MAMY
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faworki i chrustFaworki i chrust

Faworki, zwane również chrustami lub chruścikami, są doskonałą alternatywą dla popularnych pączków. Zwłaszcza w okresie karnawału, ostatków czy Tłustego Czwartku. Do ich przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, m.in.: mąki pszennej, oleju, jajek, mleka oraz kostki do pieczenia. Zazwyczaj faworki formułuje się w kokardki i smaży na głębokim tłuszczu, a ich wierzch posypuje obficie cukrem pudrem. Wypieki są nie tylko smaczne, ale również niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na podłużne prostokąty. Następnie przez zrobione uprzednio nacięcie przeciągnij jeden z krótszych boków, tworząc charakterystyczny kształt. Otrzymane w ten sposób faworki smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Przed podaniem, odsącz je na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem – gotowe! Pamiętaj, że dobre faworki powinny być lekkie i kruszyć się podczas jedzenia. Doskonałymi dodatkami do nich będą wieloowocowa marmolada oraz konfitura, np. różana. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie faworków, a każdy przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Jeśli chcesz, by po upieczeniu były wyjątkowo pulchne, do ciasta koniecznie dodaj esencję waniliową. Ciasto nie tylko pięknie wyrośnie, ale również zyska nieco inny smak. Na bazie przepisu na faworki przyrządzisz również kruche róże karnawałowe. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkuj, a następnie za pomocą na przykład szklanki, literatki oraz kieliszka, wykrawaj po trzy kółka na każdą różę. Każdy kawałek ciasta natnij z czterech stron i nakładaj od największego do najmniejszego, sklejając palcem. Przygotowane róże wkładaj na rozgrzany tłuszcz mniejszym kółkiem do spodu (po kilku minutach odwróć je na drugą stronę). Gotowy wypiek możesz udekorować nie tylko cukrem pudrem, ale również soczystymi wisienkami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania kruchych faworków. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!