Przepisy na Faworki i chrust
2 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Faworki i chrust
Faworki, zwane również chrustami lub chruścikami, są doskonałą alternatywą dla popularnych pączków. Zwłaszcza w okresie karnawału, ostatków czy Tłustego Czwartku. Do ich przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, m.in.: mąki pszennej, oleju, jajek, mleka oraz kostki do pieczenia. Zazwyczaj faworki formułuje się w kokardki i smaży na głębokim tłuszczu, a ich wierzch posypuje obficie cukrem pudrem. Wypieki są nie tylko smaczne, ale również niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na podłużne prostokąty. Następnie przez zrobione uprzednio nacięcie przeciągnij jeden z krótszych boków, tworząc charakterystyczny kształt. Otrzymane w ten sposób faworki smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Przed podaniem, odsącz je na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem – gotowe! Pamiętaj, że dobre faworki powinny być lekkie i kruszyć się podczas jedzenia. Doskonałymi dodatkami do nich będą wieloowocowa marmolada oraz konfitura, np. różana. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie faworków, a każdy przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Jeśli chcesz, by po upieczeniu były wyjątkowo pulchne, do ciasta koniecznie dodaj esencję waniliową. Ciasto nie tylko pięknie wyrośnie, ale również zyska nieco inny smak. Na bazie przepisu na faworki przyrządzisz również kruche róże karnawałowe. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkuj, a następnie za pomocą na przykład szklanki, literatki oraz kieliszka, wykrawaj po trzy kółka na każdą różę. Każdy kawałek ciasta natnij z czterech stron i nakładaj od największego do najmniejszego, sklejając palcem. Przygotowane róże wkładaj na rozgrzany tłuszcz mniejszym kółkiem do spodu (po kilku minutach odwróć je na drugą stronę). Gotowy wypiek możesz udekorować nie tylko cukrem pudrem, ale również soczystymi wisienkami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania kruchych faworków. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!