Faworki i chrust | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Faworki i chrust

2 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faworki i chrustFaworki i chrust

Faworki, zwane również chrustami lub chruścikami, są doskonałą alternatywą dla popularnych pączków. Zwłaszcza w okresie karnawału, ostatków czy Tłustego Czwartku. Do ich przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, m.in.: mąki pszennej, oleju, jajek, mleka oraz kostki do pieczenia. Zazwyczaj faworki formułuje się w kokardki i smaży na głębokim tłuszczu, a ich wierzch posypuje obficie cukrem pudrem. Wypieki są nie tylko smaczne, ale również niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na podłużne prostokąty. Następnie przez zrobione uprzednio nacięcie przeciągnij jeden z krótszych boków, tworząc charakterystyczny kształt. Otrzymane w ten sposób faworki smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Przed podaniem, odsącz je na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem – gotowe! Pamiętaj, że dobre faworki powinny być lekkie i kruszyć się podczas jedzenia. Doskonałymi dodatkami do nich będą wieloowocowa marmolada oraz konfitura, np. różana. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie faworków, a każdy przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Jeśli chcesz, by po upieczeniu były wyjątkowo pulchne, do ciasta koniecznie dodaj esencję waniliową. Ciasto nie tylko pięknie wyrośnie, ale również zyska nieco inny smak. Na bazie przepisu na faworki przyrządzisz również kruche róże karnawałowe. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkuj, a następnie za pomocą na przykład szklanki, literatki oraz kieliszka, wykrawaj po trzy kółka na każdą różę. Każdy kawałek ciasta natnij z czterech stron i nakładaj od największego do najmniejszego, sklejając palcem. Przygotowane róże wkładaj na rozgrzany tłuszcz mniejszym kółkiem do spodu (po kilku minutach odwróć je na drugą stronę). Gotowy wypiek możesz udekorować nie tylko cukrem pudrem, ale również soczystymi wisienkami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania kruchych faworków. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!