Przepisy na Ciasta
564 przepisy
Babka piaskowa
Bezy
Biszkopty
Ciasta bezglutenowe
Ciasta bez pieczenia
Ciasta czekoladowe
CIASTA DO HERBATY
Ciasta drożdżowe
Ciasta francuskie
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasta z galaretką
Ciasta z kremem
Ciasta z lodami
Ciasta z makiem
Ciasta z owocami
Ciasta z warzywami
Ciasteczka
Dla dzieci
Gofry
Kruche ciasta
Muffinki i babeczki
Pączki, oponki, donaty
Pierniki i pierniczki
Serniki
Torty
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejCiasta
Ciasta królują wśród innych słodkości. Nic w tym dziwnego. Pyszne ciasta bez problemu przyciągają uwagę swoim wyglądem, kuszą smacznymi dodatkami. Ze względu na mnogość przepisów i rozmaitość składników, dla każdego znajdzie się coś pysznego! Nawet dla osób, które w kuchni spędzają mało czasu. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo pomysłów na proste ciasta dla początkujących. Przygotowane na blasze, są łatwe do podzielenia i przechowywania. Na wiosnę, lato i początek jesieni szczególnie warte polecenia są ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Użyj ich do słodkich wypieków drożdżowych. Do ich przyrządzenia potrzebujesz rozczynu sporządzonego z mleka, mąki, gęstej śmietany, cukru i drożdży. Dobrze zagniecione ciasto, przykryte czystą ściereczką, należy odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia. Rozwałkowane wystarczy przełożyć na blachę. Na wierzchu możesz położyć swoje ulubione owoce. Jabłka pokrojone w półksiężyce lub wcześniej podsmażone będą dobrze smakować z dodatkiem cynamonu. Z ciastem drożdżowym doskonale będą komponować się także czerwone porzeczki, jeżyny i jagody. Po jego upieczeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem. Owoce możesz wykorzystywać także jako element ozdobny. W zimie za nadzienie doskonale posłużą Ci powidła, dżemy i marmolady. Sprawdzą się także owoce suszone lub w zalewie. Trzeba je jednak wcześniej namoczyć lub dokładnie odsączyć. Dobrym wyborem, niezależnie od pory roku, będą też ciasta z masami oraz galaretkami. W zależności od preferencji przygotuj masę tiramisu, budyniową, orzechową lub sernikową. Do jej przyrządzenia niezbędna może okazać się słodka śmietanka bądź margaryna do pieczenia. Masę przełóż na jasny lub ciemny biszkopt. Galaretki urozmaicają smak oraz równoważą słodkość kremów. Z ciastami dobrze komponują się też orzechy, wiórki kokosowe i bakalie. Słodkim ciastom możesz nadawać dowolne formy. Najczęściej do pieczenia wykorzystuje się prostokątne lub kwadratowe blachy. Warto je wcześniej posmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto się nie przyklei i z łatwością je przełożysz na talerze. Polecamy również formy do rolad i tortów. Jaki jest Twój ulubiony przepis na ciasto? Sprawdź przepisy polecane w tej kategorii i podziel się swoimi uwagami! Pamiętaj! Ciasto ciastu nierówne, jednak ciężko przejść obok nich obojętnie. Szczególnie gdy przed nosem pojawi się mnóstwo inspiracji na pyszne i łatwe ciasta. Przepisy na naszej stronie takie właśnie są, zatem zapraszamy do przejrzenia różnych propozycji.