Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiastaCiasta

Ciasta królują wśród innych słodkości. Przyciągają uwagę swoim wyglądem, kuszą smacznymi dodatkami. Ze względu na mnogość przepisów i rozmaitość składników, dla każdego znajdzie się coś pysznego! Przygotowane na blasze, są łatwe do podzielenia i przechowywania. Na wiosnę, lato i początek jesieni szczególnie warte polecenia są ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Użyj ich do słodkich wypieków drożdżowych. Do ich przyrządzenia potrzebujesz rozczynu sporządzonego z mleka, mąki, gęstej śmietany, cukru i drożdży. Dobrze zagniecione ciasto, przykryte czystą ściereczką, należy odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia. Rozwałkowane wystarczy przełożyć na blachę. Na wierzchu możesz położyć swoje ulubione owoce. Jabłka pokrojone w półksiężyce lub wcześniej podsmażone będą dobrze smakować z dodatkiem cynamonu. Z ciastem drożdżowym doskonale będą komponować się także czerwone porzeczki, jeżyny i jagody. Po jego upieczeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem. Owoce możesz wykorzystywać także jako element ozdobny. W zimie za nadzienie doskonale posłużą Ci powidła, dżemy i marmolady. Sprawdzą się także owoce suszone lub w zalewie. Trzeba je jednak wcześniej namoczyć lub dokładnie odsączyć. Dobrym wyborem, niezależnie od pory roku, będą też ciasta z masami oraz galaretkami. W zależności od preferencji przygotuj masę tiramisu, budyniową, orzechową lub sernikową. Do jej przyrządzenia niezbędna może okazać się słodka śmietanka bądź margaryna do pieczenia. Masę przełóż na jasny lub ciemny biszkopt. Galaretki urozmaicają smak oraz równoważą słodkość kremów. Z ciastami dobrze komponują się też orzechy, wiórki kokosowe i bakalie. Słodkim ciastom możesz nadawać dowolne formy. Najczęściej do pieczenia wykorzystuje się prostokątne lub kwadratowe blachy. Warto je wcześniej posmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto się nie przyklei i z łatwością je przełożysz na talerze. Polecamy również formy do rolad i tortów. Jaki jest Twój ulubiony przepis na ciasto? Sprawdź przepisy polecane w tej kategorii i podziel się swoimi uwagami!