Ciasta francuskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta francuskie

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (4)

Domowe ciastka francuskie z cukrem
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Powszechnie uważa się, że przygotowanie w domu ciasta francuskiego jest nie lada wyzwaniem, dlate...
Francuskie rogaliki z jabłkami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Nie ma nic prostszego niż desery przygotowywane z ciasta francuskiego. Poradzą sobie z nimi nawet...
Spanakopita, czyli grecka tarta
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Spanakopita to tradycyjne danie greckie, przyrządzane ze szpinaku i sera feta. Podstawę potrawy s...

Ciekawostki i porady

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta francuskieCiasta francuskie

Ciastka, rogaliki, kremówki oraz pączki są doskonałą alternatywą dla klasycznych ciast. Zwłaszcza, gdy przygotujesz je na bazie niezwykle kruchego i delikatnego ciasta francuskiego, półfrancuskiego, duńskiego lub filo. Wypieki możesz przyrządzić bez dodatków (jednie posypując je cukrem pudrem) lub ze słodkim nadzieniem, np. owocami, twarogiem, marmoladą lub dżemem. Pamiętaj, że ciastka idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Lubisz połączenie słodkiej czekolady oraz soczystych owoców? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami. Ze schłodzonego ciasta wytnij za pomocą foremki duże serca. Następnie na środku każdego z nich nałóż łyżeczkę nutelli i kawałki owoców. Upieczone ciasteczka posyp cukrem pudrem oraz pokruszonymi migdałami. Doskonałą alternatywą dla ciastek z nutellą i truskawkami będą wiatraczki zrobione z ciasta francuskiego lub półfrancuskiego (to, co odróżnia ciasto półfrancuskie od francuskiego, to dodatek środków spulchniających, na przykład drożdży, śmietany lub twarogu). Ciastka nadziewaj niewielką ilością marmolady morelowej. Ewentualnie możesz przepis odrobinę modyfikować, np. zastępując marmoladę dżemem lub konfiturą różaną. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie popularnych kremówek. Ich sekret tkwi, oczywiście, w kremie, który wykonasz na bazie jajek, cukru waniliowego, mąki oraz gorącego mleka (przyrządzony krem ułóż pomiędzy dwoma kawałkami ciasta). Gotowe wypieki oprósz obficie cukrem pudrem lub serwuj razem z bitą śmietaną. Nie zapomnij również o duńskim cieście z czereśniami, rurkach z bitą śmietaną, brzoskwiniach w cieście francuskim, placuszkach z dżemem czereśniowym oraz pączkach z morelami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie przepisy na wypieki wykonane z kruchego i delikatnego ciasta francuskiego, duńskiego i filo. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła. Oprócz przepisów czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy do lektury i wspólnego pieczenia.