Przepisy na Ciasta francuskie
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (5) 
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Ciasta francuskie
Ciastka, rogaliki, kremówki oraz pączki są doskonałą alternatywą dla klasycznych ciast. Zwłaszcza, gdy przygotujesz je na bazie niezwykle kruchego i delikatnego ciasta francuskiego, półfrancuskiego, duńskiego lub filo. Wypieki możesz przyrządzić bez dodatków (jednie posypując je cukrem pudrem) lub ze słodkim nadzieniem, np. owocami, twarogiem, marmoladą lub dżemem. Pamiętaj, że ciastka idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Lubisz połączenie słodkiej czekolady oraz soczystych owoców? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami. Ze schłodzonego ciasta wytnij za pomocą foremki duże serca. Następnie na środku każdego z nich nałóż łyżeczkę nutelli i kawałki owoców. Upieczone ciasteczka posyp cukrem pudrem oraz pokruszonymi migdałami. Doskonałą alternatywą dla ciastek z nutellą i truskawkami będą wiatraczki zrobione z ciasta francuskiego lub półfrancuskiego (to, co odróżnia ciasto półfrancuskie od francuskiego, to dodatek środków spulchniających, na przykład drożdży, śmietany lub twarogu). Ciastka nadziewaj niewielką ilością marmolady morelowej. Ewentualnie możesz przepis odrobinę modyfikować, np. zastępując marmoladę dżemem lub konfiturą różaną. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie popularnych kremówek. Ich sekret tkwi, oczywiście, w kremie, który wykonasz na bazie jajek, cukru waniliowego, mąki oraz gorącego mleka (przyrządzony krem ułóż pomiędzy dwoma kawałkami ciasta). Gotowe wypieki oprósz obficie cukrem pudrem lub serwuj razem z bitą śmietaną. Nie zapomnij również o duńskim cieście z czereśniami, rurkach z bitą śmietaną, brzoskwiniach w cieście francuskim, placuszkach z dżemem czereśniowym oraz pączkach z morelami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie przepisy na wypieki wykonane z kruchego i delikatnego ciasta francuskiego, duńskiego i filo. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła. Oprócz przepisów czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy do lektury i wspólnego pieczenia.