Przepisy na Ciasta francuskie

53 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (53)

Rogaliki z nadzieniem
ratingratingratingratingrating

218

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Przyrządzone własnoręcznie rogaliki z nadzieniem będą stanowiły pyszne śniadanie na słodko, a tak...
Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny produkt, z którego przygotujesz zarówno wytrawne przekąsk...
Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Na pierwszy rzut oka to połączenie składników wydawać się może zbyt niekonwencjonalne – spróbuj j...
Spanakopita, czyli grecka tarta
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Spanakopita to tradycyjne danie greckie, przyrządzane ze szpinaku i sera feta. Podstawę potrawy s...
Ciasto francuskie
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ciasto francuskie dobrze smakuje zarówno w wypiekach na słodko (z owocami takimi jak np. jabłka...
Kremówka
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Różane ślimaczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Banany w ubranku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Rożki z wiśniami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasteczka francuskie
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasteczka z owocami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Francuskie ciasteczka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pączuszki z morelami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta francuskieCiasta francuskie

Ciastka, rogaliki, kremówki oraz pączki są doskonałą alternatywą dla klasycznych ciast. Zwłaszcza, gdy przygotujesz je na bazie niezwykle kruchego i delikatnego ciasta francuskiego, półfrancuskiego, duńskiego lub filo. Wypieki możesz przyrządzić bez dodatków (jednie posypując je cukrem pudrem) lub ze słodkim nadzieniem, np. owocami, twarogiem, marmoladą lub dżemem. Pamiętaj, że ciastka idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Lubisz połączenie słodkiej czekolady oraz soczystych owoców? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami. Ze schłodzonego ciasta wytnij za pomocą foremki duże serca. Następnie na środku każdego z nich nałóż łyżeczkę nutelli i kawałki owoców. Upieczone ciasteczka posyp cukrem pudrem oraz pokruszonymi migdałami. Doskonałą alternatywą dla ciastek z nutellą i truskawkami będą wiatraczki zrobione z ciasta francuskiego lub półfrancuskiego (to, co odróżnia ciasto półfrancuskie od francuskiego, to dodatek środków spulchniających, na przykład drożdży, śmietany lub twarogu). Ciastka nadziewaj niewielką ilością marmolady morelowej. Ewentualnie możesz przepis odrobinę modyfikować, np. zastępując marmoladę dżemem lub konfiturą różaną. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie popularnych kremówek. Ich sekret tkwi, oczywiście, w kremie, który wykonasz na bazie jajek, cukru waniliowego, mąki oraz gorącego mleka (przyrządzony krem ułóż pomiędzy dwoma kawałkami ciasta). Gotowe wypieki oprósz obficie cukrem pudrem lub serwuj razem z bitą śmietaną. Nie zapomnij również o duńskim cieście z czereśniami, rurkach z bitą śmietaną, brzoskwiniach w cieście francuskim, placuszkach z dżemem czereśniowym oraz pączkach z morelami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie przepisy na wypieki wykonane z kruchego i delikatnego ciasta francuskiego, duńskiego i filo. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła. Oprócz przepisów czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy do lektury i wspólnego pieczenia.