Włoska zupa minestrone przepis – Zobacz na przepisy.pl

Włoska zupa minestrone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

125

1257 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1716 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 litry

1 opakowanie

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Włoska zupa minestrone     - Krok 1

Krok 2

Marchewkę, selera, cebulę, cukinię, czosnek oraz oczyszczone papryki pokrój w drobną i równą kostkę.

Włoska zupa minestrone     - Krok 2

Krok 3

W szerokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż warzywa zaczynając od cebuli i czosnku.

Włoska zupa minestrone     - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj marchewkę i selera. Jak tylko zmiękną wrzuć kolorowe papryki.

Włoska zupa minestrone     - Krok 4

Krok 5

Teraz wlej bulion. Dodaj Fix Knorr i powoli zagotuj zupę.

Włoska zupa minestrone     - Krok 5

Krok 6

Dodaj przyprawy i gotuj zupę przez około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Włoska zupa minestrone     - Krok 6

Krok 7

Brokuł podziel na małe różyczki. Pod koniec gotowania dodaj je do zupy wraz z makaronem i poczekaj, aż zmiękną. Zupę minestrone podawaj z grzankami, posypaną serem.

Włoska zupa minestrone     - Krok 7
5

Opinie o przepisie

  • Daniel Lempke

    Daniel Lempke , 21.10.2019

    naprawdę dobra i sycąca zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 28.01.2017

    Pyszna, moim dzieciom aż się uszy trzęsą :-) polecam! życzę smacznego ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 28.01.2017

    pyszna, moim dzieciom aż się uszy trzęsą :-) polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Łaskarzewska-Gocha

    Marta Łaskarzewska-Gocha , 25.01.2017

    musi być pyszna- dziś ugotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców , 13.06.2015

    Ile ta porcja zupy ma kalori.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zupa minestrone    Włoska zupa minestrone

Włoska zupa minestrone jest pełna warzyw, aromatyczna i delikatnie pikantna. Paprykę czerwoną i zieloną, cukinię, marchewkę, czosnek, seler i cebulę smaży się na oliwie z oliwek, w ten sposób wydobywając smak warzyw. Zupę przyprawia się różnymi ziołami, m.in. bazylią i oregano, a także lubczykiem, tymiankiem i liściem laurowym. Dzięki temu danie jest bardzo aromatyczne. Pod koniec gotowania do bulionu, którym zalewa się warzywa, dorzuca się drobny makaron i brokuły. Do zupy można także dodać sos pomidorowy lub świeże pomidory, groszek, zieloną fasolkę albo świeży szpinak. Będzie smaczna, jeśli przygotujesz ją z warzyw sezonowych. Powinna być gęsta, bogata w składniki i dobrze przyprawiona. Serwuj ją posypaną startym żółtym serem i grzankami. Sprawdzi się też parmezan. Minestrone dobrze komponuje się również z grillowaną bagietką skropioną oliwą z oliwek. Jeśli wolisz zupy kremy, zmiksuj całość blenderem. Na koniec udekoruj danie kilkoma liśćmi bazylii. Masz ochotę na włoską zupę jarzynową? Dowiedz się z przepisu, jak ją przyrządzić.