Włoska zupa minestrone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska zupa minestrone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

126

1285 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1768 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

1 opakowanie

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Włoska zupa minestrone     - Krok 1

Krok 2

Marchewkę, selera, cebulę, cukinię, czosnek oraz oczyszczone papryki pokrój w drobną i równą kostkę.

Włoska zupa minestrone     - Krok 2

Krok 3

W szerokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż warzywa zaczynając od cebuli i czosnku.

Włoska zupa minestrone     - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj marchewkę i selera. Jak tylko zmiękną wrzuć kolorowe papryki.

Włoska zupa minestrone     - Krok 4

Krok 5

Teraz wlej bulion. Dodaj Fix Knorr i powoli zagotuj zupę.

Włoska zupa minestrone     - Krok 5

Krok 6

Dodaj przyprawy i gotuj zupę przez około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Włoska zupa minestrone     - Krok 6

Krok 7

Brokuł podziel na małe różyczki. Pod koniec gotowania dodaj je do zupy wraz z makaronem i poczekaj, aż zmiękną. Zupę minestrone podawaj z grzankami, posypaną serem.

Włoska zupa minestrone     - Krok 7
5

Opinie o przepisie

  • Daniel Lempke

    Daniel Lempke , 21.10.2019

    naprawdę dobra i sycąca zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 28.01.2017

    Pyszna, moim dzieciom aż się uszy trzęsą :-) polecam! życzę smacznego ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 28.01.2017

    pyszna, moim dzieciom aż się uszy trzęsą :-) polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Łaskarzewska-Gocha

    Marta Łaskarzewska-Gocha , 25.01.2017

    musi być pyszna- dziś ugotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców , 13.06.2015

    Ile ta porcja zupy ma kalori.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kremowy kurczak z warzywami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zupa minestrone    Włoska zupa minestrone

Włoska zupa minestrone jest pełna warzyw, aromatyczna i delikatnie pikantna. Paprykę czerwoną i zieloną, cukinię, marchewkę, czosnek, seler i cebulę smaży się na oliwie z oliwek, w ten sposób wydobywając smak warzyw. Minestrone to zupa, które powinna być gęsta, bogata w składniki i dobrze przyprawiona. Serwuj ją posypaną startym żółtym serem i grzankami. Sprawdzi się też parmezan. Masz ochotę na włoską zupę jarzynową? Dowiedz się z przepisu na minestrone, jak ją przyrządzić.

Dla kogo? Zupę minestrone przyprawia się różnymi ziołami, m.in. bazylią i oregano, a także lubczykiem, tymiankiem i liściem laurowym. Dzięki temu włoska zupa jest bardzo aromatyczna. W pełni usatysfakcjonowani będą kucharze, którzy uwielbiają, gdy ich dania kuszą wszystkich wokół samym zapachem i wyglądem. Prosta zupa minestrone potrafi oczarować! Pod koniec gotowania do bulionu, którym zalewa się warzywa, dorzuca się drobny makaron i brokuły. Podczas eksperymentów z przepisem na zupę minestrone z pewnością nie przemęczysz się.

Na jaką okazję? Zorganizuj przyjęcie w stylu śródziemnomorskim, a jako pierwsze danie podaj minestrone – zupę włoską jednoznacznie kojarzącą się z południowym klimatem. Niech goście usłyszą z głośników najpopularniejsze włoskie szlagiery. Do tego rodzaju imprezy z łatwością dopasujesz resztę przekąsek.

Czy wiesz, że? Oryginalny przepis na zupę minestrone powstał jako sposób na wykorzystanie resztek z innych posiłków. Danie dużą popularnością cieszyło się więc wśród biedniejszych obywateli, którzy zmuszeni byli maksymalnie wykorzystywać swoje zapasy jedzenia. Współcześnie zupa minestrone bywa popisowym daniem szefów kuchni z renomowanych restauracji.

Dla urozmaicenia: Do zupy włoskiej minestrone można także dodać sos pomidorowy lub świeże pomidory, groszek, zieloną fasolkę albo świeży szpinak. Będzie smaczna, jeśli przygotujesz ją z warzyw sezonowych. Minestrone dobrze komponuje się również z grillowaną bagietką skropioną oliwą z oliwek. Jeśli wolisz zupy kremy, zmiksuj całość blenderem. Na koniec udekoruj zupę minestrone kilkoma liśćmi bazylii.