Zupa minestrone – przepis oryginalny: włoska | Przepisy.pl pixel

Włoska zupa minestrone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

146

1708 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4742 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 litry

1 sztuka

1 gram

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 3

Marchewkę, selera, cebulę, cukinię, czosnek oraz oczyszczone papryki pokrój w drobną i równą kostkę.

Włoska zupa minestrone     - Krok 3

Krok 5

Teraz wlej bulion. Dodaj Fix Knorr i powoli zagotuj zupę.

Włoska zupa minestrone     - Krok 5

Krok 7

Brokuł podziel na małe różyczki. Pod koniec gotowania dodaj je do zupy wraz z makaronem i poczekaj, aż zmiękną. Zupę minestrone podawaj z grzankami, posypaną serem.

Włoska zupa minestrone     - Krok 7

Krok 4

Następnie dodaj marchewkę i selera. Jak tylko zmiękną wrzuć kolorowe papryki.

Włoska zupa minestrone     - Krok 4

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Włoska zupa minestrone     - Krok 1

Krok 3

W szerokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż warzywa zaczynając od cebuli i czosnku.

Włoska zupa minestrone     - Krok 3

Krok 5

Dodaj przyprawy i gotuj zupę przez około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Włoska zupa minestrone     - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Lukasz

    Lukasz , 11.08.2022

    Dobra, ale słona wyszła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wołowska

    Grażyna Wołowska , 30.01.2021

    na pewno smaczna widzę to po składnikach, które lubię, życzę dalszych wspaniałych przepisów, serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Lempke

    Daniel Lempke , 21.10.2019

    naprawdę dobra i sycąca zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 28.01.2017

    Pyszna, moim dzieciom aż się uszy trzęsą :-) polecam! życzę smacznego ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 28.01.2017

    pyszna, moim dzieciom aż się uszy trzęsą :-) polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Łaskarzewska-Gocha

    Marta Łaskarzewska-Gocha , 25.01.2017

    musi być pyszna- dziś ugotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców , 13.06.2015

    Ile ta porcja zupy ma kalori.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zupa minestrone    Włoska zupa minestrone

Jesteś gotowy na kulinarną podróż pełną smaku? Jeżeli tak, to koniecznie wypróbuj naszą recepturę na danie rodem z Italii. Z naszymi pomysłami poznasz kuchnie świata bez wychodzenia z domu. Przed Tobą włoska zupa minestrone – aromatyczna, delikatnie pikantna i przepełniona warzywami. Proces przygotowania tego dania jest niezwykle prosty i zajmie Ci jedynie godzinę. Paprykę czerwoną i zieloną, cukinię, marchewkę, czosnek, seler i cebulę smaży się na oliwie z oliwek – w ten sposób wydobywając smak warzyw. Minestrone to zupa, które powinna być gęsta, bogata w składniki i dobrze przyprawiona. Serwuj ją posypaną startym żółtym serem – np. parmezanem i grzankami. Masz ochotę na włoską zupę jarzynową? Dowiedz się z przepisu na minestrone, jak ją przyrządzić. Mamy dla Ciebie sprawdzone wskazówki, dzięki którym uzyskasz najlepsze rezultaty w kuchni. Nie czekaj i już teraz sięgnij po recepturę na specjał, jakim jest apetyczna zupa minestrone. Powodzenia i smacznego!

Dla kogo?

Każdy fan wyrazistych i intensywnych w smaku dań powinien wypróbować naszą recepturę. Zupę minestrone przyprawia się różnymi ziołami, m.in. bazylią i oregano, a także lubczykiem, tymiankiem i liściem laurowym. Możesz również urozmaicić danie swoją ulubioną mieszanką ziół, które masz w zapasach. Dzięki temu włoska zupa będzie aromatyczna, a jej zapach uniesie się po całym domu, gdy tylko rozpoczniesz gotowanie. To może przywołać wszystkich domowników do kuchni! W pełni więc usatysfakcjonowani będą kucharze, którzy uwielbiają, gdy ich dania kuszą wszystkich wokół samym zapachem i wyglądem. Prosta zupa minestrone potrafi oczarować! Pod koniec gotowania do bulionu, którym zalewa się warzywa, dorzuca się drobny makaron i brokuły. To zupa prosta i łatwa w przygotowaniu. Gwarantujemy Ci, że czas minie wyjątkowo szybko, a kulinarne rezultaty będą warte każdej minuty spędzonej w kuchni. 

Na jaką okazję?

Zorganizuj przyjęcie w stylu śródziemnomorskim, a jako pierwsze danie podaj minestrone – zupę włoską jednoznacznie kojarzącą się z południowym klimatem. Niech goście usłyszą z głośników najpopularniejsze włoskie szlagiery. Do tego rodzaju imprezy z łatwością dopasujesz resztę przekąsek, np. pastę z kremowym sosem lub sałatkę caprese. Minestrone zupa sprawdzi się również jako gwiazda większego przyjęcia w gronie wymagających gości, którzy lubią testować kuchnie świata. Ten włoski smak zachwyci wszystkich smakoszy, a Ty zaprezentujesz się jako doskonały kucharz i gospodarz. Nie potrzebujesz jednak specjalnej okazji, by zrobić to danie. Serwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota. Recepturę już znasz, więc teraz przyrządź zupa minestrone oryginalny przepis i ciesz się jego znakomitym smakiem solo lub w gronie najbliższych. 

Czy wiesz, że?

Nazwa minestrone pochodzi od włoskiego słowa minestra, które po polsku oznacza zupę. To danie od dziesięcioleci cieszy kubki smakowe mieszkańców Italii, a teraz możemy testować je również na całym świecie. Oryginalny przepis na zupę minestrone powstał jako sposób na wykorzystanie resztek z innych posiłków. Danie dużą popularnością cieszyło się więc wśród biedniejszych obywateli, którzy zmuszeni byli maksymalnie wykorzystywać swoje zapasy jedzenia. Współcześnie zupa minestrone bywa popisowym daniem szefów kuchni z renomowanych restauracji. Już teraz Ty możesz uruchomić kulinarną wyobraźnię i stworzyć pyszne danie jak z włoskich knajp. Recepturę już znasz, więc zarezerwuj godzinę wolnego czasu, zaopatrz się w niezbędne składniki i działaj w kuchni! Nim się obejrzysz, zupa minestrone z przepisu od nas zawita na Twoim talerzu. Proces gotowania usprawnia nasz ulubiony dodatek do potrawy, czyli Fix Spaghetti Napoli Knorr. To właśnie on odpowiada za niepowtarzalny aromat w zupie, wpływa pozytywnie na jej smak i ratuje Cię przed godzinami spędzonymi w kuchni. 

Dla urozmaicenia:

Włoska zupa minestrone to danie, które nie potrzebuje ulepszaczy smaku, jednak możesz nieco urozmaicić recepturę dodatkowymi składnikami. Co sprawdzi się najlepiej? Przychodzimy z propozycjami! Do zupy włoskiej minestrone możesz dodać sos pomidorowy lub świeże pomidory, które sprawią, że smak tego warzywa będzie dominujący w potrawie. Specjał Italii urozmaicisz również dodatkiem innych składników. Dobrze sprawdzą się tu groszek, zielona fasolka albo świeży szpinak. Danie będzie bardzo apetyczne, jeśli przygotujesz je z warzyw sezonowych. Na koniec nie zapominaj o dodatkach, z którymi zaserwujesz zupę. Minestrone dobrze smakuje solo, ale doskonale komponuje się również z grillowaną bagietką lub grzankami z patelni. Zupę podawaj skropioną oliwą z oliwek, aby włoskiej tradycji stało się zadość. Ten dodatek to obowiązkowy element w kuchni Italii. Możesz również eksperymentować z konsystencją dania. Jeśli wolisz zupy kremy, zmiksuj całość blenderem. Nie zapomnij o warstwie wizualnej dania, która przyciągnie uwagę Twoich gości. Ozdób zupę minestrone kilkoma liśćmi bazylii i serwuj ją w ozdobnych miseczkach. Nikt nie oprze się takiej propozycji na stole. Smacznego!