Zupa minestrone – przepis oryginalny: włoska | Przepisy.pl pixel

Włoska zupa minestrone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

143

1588 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4433 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 litry

1 opakowanie

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Włoska zupa minestrone     - Krok 1

Krok 2

Marchewkę, selera, cebulę, cukinię, czosnek oraz oczyszczone papryki pokrój w drobną i równą kostkę.

Włoska zupa minestrone     - Krok 2

Krok 3

W szerokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż warzywa zaczynając od cebuli i czosnku.

Włoska zupa minestrone     - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj marchewkę i selera. Jak tylko zmiękną wrzuć kolorowe papryki.

Włoska zupa minestrone     - Krok 4

Krok 5

Teraz wlej bulion. Dodaj Fix Knorr i powoli zagotuj zupę.

Włoska zupa minestrone     - Krok 5

Krok 6

Dodaj przyprawy i gotuj zupę przez około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Włoska zupa minestrone     - Krok 6

Krok 7

Brokuł podziel na małe różyczki. Pod koniec gotowania dodaj je do zupy wraz z makaronem i poczekaj, aż zmiękną. Zupę minestrone podawaj z grzankami, posypaną serem.

Włoska zupa minestrone     - Krok 7
7

Opinie o przepisie

  • Lukasz

    Lukasz , 11.08.2022

    Dobra, ale słona wyszła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wołowska

    Grażyna Wołowska , 30.01.2021

    na pewno smaczna widzę to po składnikach, które lubię, życzę dalszych wspaniałych przepisów, serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Lempke

    Daniel Lempke , 21.10.2019

    naprawdę dobra i sycąca zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 28.01.2017

    Pyszna, moim dzieciom aż się uszy trzęsą :-) polecam! życzę smacznego ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 28.01.2017

    pyszna, moim dzieciom aż się uszy trzęsą :-) polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Łaskarzewska-Gocha

    Marta Łaskarzewska-Gocha , 25.01.2017

    musi być pyszna- dziś ugotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców , 13.06.2015

    Ile ta porcja zupy ma kalori.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zupa minestrone     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zupa minestrone    Włoska zupa minestrone

Włoska zupa minestrone jest pełna warzyw, aromatyczna i delikatnie pikantna. Paprykę czerwoną i zieloną, cukinię, marchewkę, czosnek, seler i cebulę smaży się na oliwie z oliwek, w ten sposób wydobywając smak warzyw. Minestrone to zupa, które powinna być gęsta, bogata w składniki i dobrze przyprawiona. Serwuj ją posypaną startym żółtym serem i grzankami. Sprawdzi się też parmezan. Masz ochotę na włoską zupę jarzynową? Dowiedz się z przepisu na minestrone, jak ją przyrządzić.

Dla kogo? Zupę minestrone przyprawia się różnymi ziołami, m.in. bazylią i oregano, a także lubczykiem, tymiankiem i liściem laurowym. Dzięki temu włoska zupa jest bardzo aromatyczna. W pełni usatysfakcjonowani będą kucharze, którzy uwielbiają, gdy ich dania kuszą wszystkich wokół samym zapachem i wyglądem. Prosta zupa minestrone potrafi oczarować! Pod koniec gotowania do bulionu, którym zalewa się warzywa, dorzuca się drobny makaron i brokuły. Podczas eksperymentów z przepisem na zupę minestrone z pewnością nie przemęczysz się.

Na jaką okazję? Zorganizuj przyjęcie w stylu śródziemnomorskim, a jako pierwsze danie podaj minestrone – zupę włoską jednoznacznie kojarzącą się z południowym klimatem. Niech goście usłyszą z głośników najpopularniejsze włoskie szlagiery. Do tego rodzaju imprezy z łatwością dopasujesz resztę przekąsek.

Czy wiesz, że? Oryginalny przepis na zupę minestrone powstał jako sposób na wykorzystanie resztek z innych posiłków. Danie dużą popularnością cieszyło się więc wśród biedniejszych obywateli, którzy zmuszeni byli maksymalnie wykorzystywać swoje zapasy jedzenia. Współcześnie zupa minestrone bywa popisowym daniem szefów kuchni z renomowanych restauracji.

Dla urozmaicenia: Do zupy włoskiej minestrone można także dodać sos pomidorowy lub świeże pomidory, groszek, zieloną fasolkę albo świeży szpinak. Będzie smaczna, jeśli przygotujesz ją z warzyw sezonowych. Minestrone dobrze komponuje się również z grillowaną bagietką skropioną oliwą z oliwek. Jeśli wolisz zupy kremy, zmiksuj całość blenderem. Na koniec udekoruj zupę minestrone kilkoma liśćmi bazylii.