Składniki
2 litry
1 opakowanie
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.
Krok 2
Marchewkę, selera, cebulę, cukinię, czosnek oraz oczyszczone papryki pokrój w drobną i równą kostkę.
Krok 3
W szerokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż warzywa zaczynając od cebuli i czosnku.
Krok 4
Następnie dodaj marchewkę i selera. Jak tylko zmiękną wrzuć kolorowe papryki.
Krok 5
Teraz wlej bulion. Dodaj Fix Knorr i powoli zagotuj zupę.
Krok 6
Dodaj przyprawy i gotuj zupę przez około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 7
Brokuł podziel na małe różyczki. Pod koniec gotowania dodaj je do zupy wraz z makaronem i poczekaj, aż zmiękną. Zupę minestrone podawaj z grzankami, posypaną serem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska zupa minestrone
Włoska zupa minestrone jest pełna warzyw, aromatyczna i delikatnie pikantna. Paprykę czerwoną i zieloną, cukinię, marchewkę, czosnek, seler i cebulę smaży się na oliwie z oliwek, w ten sposób wydobywając smak warzyw. Minestrone to zupa, które powinna być gęsta, bogata w składniki i dobrze przyprawiona. Serwuj ją posypaną startym żółtym serem i grzankami. Sprawdzi się też parmezan. Masz ochotę na włoską zupę jarzynową? Dowiedz się z przepisu na minestrone, jak ją przyrządzić.
Dla kogo? Zupę minestrone przyprawia się różnymi ziołami, m.in. bazylią i oregano, a także lubczykiem, tymiankiem i liściem laurowym. Dzięki temu włoska zupa jest bardzo aromatyczna. W pełni usatysfakcjonowani będą kucharze, którzy uwielbiają, gdy ich dania kuszą wszystkich wokół samym zapachem i wyglądem. Prosta zupa minestrone potrafi oczarować! Pod koniec gotowania do bulionu, którym zalewa się warzywa, dorzuca się drobny makaron i brokuły. Podczas eksperymentów z przepisem na zupę minestrone z pewnością nie przemęczysz się.
Na jaką okazję? Zorganizuj przyjęcie w stylu śródziemnomorskim, a jako pierwsze danie podaj minestrone – zupę włoską jednoznacznie kojarzącą się z południowym klimatem. Niech goście usłyszą z głośników najpopularniejsze włoskie szlagiery. Do tego rodzaju imprezy z łatwością dopasujesz resztę przekąsek.
Czy wiesz, że? Oryginalny przepis na zupę minestrone powstał jako sposób na wykorzystanie resztek z innych posiłków. Danie dużą popularnością cieszyło się więc wśród biedniejszych obywateli, którzy zmuszeni byli maksymalnie wykorzystywać swoje zapasy jedzenia. Współcześnie zupa minestrone bywa popisowym daniem szefów kuchni z renomowanych restauracji.
Dla urozmaicenia: Do zupy włoskiej minestrone można także dodać sos pomidorowy lub świeże pomidory, groszek, zieloną fasolkę albo świeży szpinak. Będzie smaczna, jeśli przygotujesz ją z warzyw sezonowych. Minestrone dobrze komponuje się również z grillowaną bagietką skropioną oliwą z oliwek. Jeśli wolisz zupy kremy, zmiksuj całość blenderem. Na koniec udekoruj zupę minestrone kilkoma liśćmi bazylii.