
Składniki
2 litry
1 opakowanie
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.
Krok 2
Marchewkę, selera, cebulę, cukinię, czosnek oraz oczyszczone papryki pokrój w drobną i równą kostkę.
Krok 3
W szerokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż warzywa zaczynając od cebuli i czosnku.
Krok 4
Następnie dodaj marchewkę i selera. Jak tylko zmiękną wrzuć kolorowe papryki.
Krok 5
Teraz wlej bulion. Dodaj Fix Knorr i powoli zagotuj zupę.
Krok 6
Dodaj przyprawy i gotuj zupę przez około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 7
Brokuł podziel na małe różyczki. Pod koniec gotowania dodaj je do zupy wraz z makaronem i poczekaj, aż zmiękną. Zupę minestrone podawaj z grzankami, posypaną serem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska zupa minestrone
Włoska zupa minestrone jest pełna warzyw, aromatyczna i delikatnie pikantna. Paprykę czerwoną i zieloną, cukinię, marchewkę, czosnek, seler i cebulę smaży się na oliwie z oliwek, w ten sposób wydobywając smak warzyw. Minestrone to zupa, które powinna być gęsta, bogata w składniki i dobrze przyprawiona. Serwuj ją posypaną startym żółtym serem i grzankami. Sprawdzi się też parmezan. Masz ochotę na włoską zupę jarzynową? Dowiedz się z przepisu na minestrone, jak ją przyrządzić.
Dla kogo? Zupę minestrone przyprawia się różnymi ziołami, m.in. bazylią i oregano, a także lubczykiem, tymiankiem i liściem laurowym. Dzięki temu włoska zupa jest bardzo aromatyczna. W pełni usatysfakcjonowani będą kucharze, którzy uwielbiają, gdy ich dania kuszą wszystkich wokół samym zapachem i wyglądem. Prosta zupa minestrone potrafi oczarować! Pod koniec gotowania do bulionu, którym zalewa się warzywa, dorzuca się drobny makaron i brokuły. Podczas eksperymentów z przepisem na zupę minestrone z pewnością nie przemęczysz się.
Na jaką okazję? Zorganizuj przyjęcie w stylu śródziemnomorskim, a jako pierwsze danie podaj minestrone – zupę włoską jednoznacznie kojarzącą się z południowym klimatem. Niech goście usłyszą z głośników najpopularniejsze włoskie szlagiery. Do tego rodzaju imprezy z łatwością dopasujesz resztę przekąsek.
Czy wiesz, że? Oryginalny przepis na zupę minestrone powstał jako sposób na wykorzystanie resztek z innych posiłków. Danie dużą popularnością cieszyło się więc wśród biedniejszych obywateli, którzy zmuszeni byli maksymalnie wykorzystywać swoje zapasy jedzenia. Współcześnie zupa minestrone bywa popisowym daniem szefów kuchni z renomowanych restauracji.
Dla urozmaicenia: Do zupy włoskiej minestrone można także dodać sos pomidorowy lub świeże pomidory, groszek, zieloną fasolkę albo świeży szpinak. Będzie smaczna, jeśli przygotujesz ją z warzyw sezonowych. Minestrone dobrze komponuje się również z grillowaną bagietką skropioną oliwą z oliwek. Jeśli wolisz zupy kremy, zmiksuj całość blenderem. Na koniec udekoruj zupę minestrone kilkoma liśćmi bazylii.