Co to jest bulion warzywny i drobiowy?

Bohaterem dzisiejszego artykułu jest wywar stosowany powszechnie w niemalże każdym zakątku ziemi. Chodzi oczywiście o bulion. A co to jest bulion? Jest to wywar z mięsa, kości i warzyw. Mogą to być kości drobiowe, wieprzowe, wołowe lub z dziczyzny. Dawniej ludzie nie mogli sobie pozwolić na marnowanie jedzenia, dlatego zaczęli gotować nawet same kości. Zorientowali się, że taki wywar bardzo dobrze rozgrzewa i jest sycący. I tak jest do dziś. Chcecie wiedzieć, co to jest bulion warzywny i drobiowy?

Co to jest bulion warzywny?

Bulion warzywny to wywar z warzyw. Jest najlepszą bazą pod zupy i sosy. Bulion warzywny ma intensywny kolor i smak oraz pięknie pachnie. Wywar z warzyw bardzo łatwo ugotować. Wystarczy przygotowane warzywa i przyprawy włożyć do garnka, zalać wodą, przykryć i postawić na palnik.

Przepis na bulion warzywny

Warto znać prosty przepis na bulion warzywny. Można się nim rozgrzewać podczas choroby lub zamrozić na później.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek korzenia selera
  • Kawałek pora
  • Natka pietruszki
  • 1/3 główki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • 1 łyżka soli

Jak zrobić bulion warzywny?

  1. Wszystkie warzywa umyjcie.
  2. Marchew, korzeń pietruszki, selera i czosnek obierzcie.
  3. Cebule obierzcie, przekrójcie na pół i opieczcie nad palnikiem albo na suchej patelni.
  4. Wszystkie składniki włóżcie do garnka i zalejcie wodą.
  5. Przykryjcie garnek pokrywką i umieśćcie go na palniku z dużą mocą.
  6. Gdy wywar się zagotuje, zmniejszcie moc palnika i gotujcie jeszcze przez 2 godziny.

Co to jest bulion drobiowy?

Bulion drobiowy to wywar z mięsa drobiowego i warzyw. Gotowany jest bardzo powoli, by wydobyć głębię smaku i aromatu z wszystkich składników.

W tych czasach nie każdy ma ochotę i cierpliwość, żeby przygotować prawdziwy, tradycyjny bulion drobiowy, dlatego osoby, które mimo codziennej gonitwy, robią drobiowy rosół, zasługują na podziw.

Przepis na bulion drobiowy

Przygotowanie drobiowego bulionu nie jest trudne, jedynie czasochłonne. Ale naprawdę warto.

Składniki:

  • Cały kurczak
  • Szyja z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • Biała część pora
  • Kawałek białej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu ziarnistego
  • Świeża natka pietruszki
  • 2 gałązki lubczyku
  • Sól
  • Pieprz

Jak zrobić bulion drobiowy?

  1. Mięso opłuczcie i włóżcie do garnka.
  2. Marchewki, korzeń pietruszki i selera umyjcie, obierzcie i również włóżcie go garnka.
  3. Dodajcie pozostałe składniki. Dolejcie wodę, przykryjcie garnek i zagotujcie.
  4. Potem zmniejszcie palnik i pozwólcie wywarowi gotować się na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  5. Po zagotowaniu zbierzcie szum, który wytworzy się na wierzchu rosołu.

Podsumowanie

Skoro już wiecie, jak zrobić bulion warzywny i drobiowy, pora udać się do kuchni i przygotować pyszny rosół dla rodziny. Buliony to również świetna baza do zupy, jak i na sosy. Jeśli szukacie inspiracji, które pozwolą Wam wyczarować istne cuda, to zachęcamy do przejrzenia przepisów dostępnych na naszej stronie.