Przepisy na Dania główne
10808 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Dania główne
Duszony kurczak z warzywami, włoski gulasz Peposo, kuskus z wołowiną, ryż curry, dorsz w kieszonce z warzywami lub glonka w kapuście – sposobów na przygotowanie dania głównego jest wiele, a każdy z nich można modyfikować, dopasowując go do swoich kulinarnych upodobań. Wśród przepisów znajdziesz zarówno potrawy popularne, jak i orientalne. Dania mięsne, rybne oraz warzywne. Takie, które sprawdzą się podawane na co dzień lub od święta. Ich smak wzbogacisz, wykorzystując swoje ulubione dodatki, zioła i przyprawy m.in.: czosnek, skórkę cytryny, majeranek, imbir, kolendrę, paprykę chili, oregano, sos grzybowy, pomidorowy czy serowy. Jeśli jesteś zwolennikiem prostych i sprawdzonych przepisów, koniecznie przyrządź gołąbki z kapusty włoskiej polane delikatnym sosem pieczarkowym. Niezależnie od tego, jakiej odmiany kapusty użyjesz, najpierw należy ją sparzyć we wrzątku. Dzięki temu liście będą bardziej elastyczne, a co za tym idzie, podatne na formowanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by niektóre dania podawać w kilku wersjach, np. łagodnej i pikantnej. Lubisz nieco ostry smak potraw? W takim razie, dodaj przyprawę chili i sos tabasco. Dobrym sposobem będzie przyrządzenie gulaszu węgierskiego, w którym różne smaki przenikają się, tworząc słodko-kwaśno-pikantną kompozycję. Do jego przygotowania, najlepiej wykorzystać mięso wołowe, kilka rodzajów słodkiej papryki, odrobinę pieprzu kajeńskiego oraz odpowiednie przyprawy, np.: ziele angielskie, liście laurowe i suszony majeranek. Całość duś pod przykryciem przez odpowiedni czas. Gotowe danie możesz podawać z wieloma dodatkami, takimi jak kluski z lanego ciasta. Nie zapomnij także o pulpetach w sosie pieczarkowym, warzywach z przyprawami prażonymi na ghee, burgerach mięsnych, zawijanych zrazach oraz niezawodnych pierogach z mięsem i kapustą. Już teraz sprawdź nasze przepisy na danie główne. Podpowiemy Ci, jakie dania przygotować na szybki obiad lub wystawne przyjęcie oraz jakich składników użyć, by przyrządzana przez Ciebie potrawa była doskonała. Do dzieła!