Przepisy na Dania główne
10802 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Dania główne
Duszony kurczak z warzywami, włoski gulasz Peposo, kuskus z wołowiną, ryż curry, dorsz w kieszonce z warzywami lub glonka w kapuście – sposobów na przygotowanie dania głównego jest wiele, a każdy z nich można modyfikować, dopasowując go do swoich kulinarnych upodobań. Wśród przepisów znajdziesz zarówno potrawy popularne, jak i orientalne. Dania mięsne, rybne oraz warzywne. Takie, które sprawdzą się podawane na co dzień lub od święta. Ich smak wzbogacisz, wykorzystując swoje ulubione dodatki, zioła i przyprawy m.in.: czosnek, skórkę cytryny, majeranek, imbir, kolendrę, paprykę chili, oregano, sos grzybowy, pomidorowy czy serowy. Jeśli jesteś zwolennikiem prostych i sprawdzonych przepisów, koniecznie przyrządź gołąbki z kapusty włoskiej polane delikatnym sosem pieczarkowym. Niezależnie od tego, jakiej odmiany kapusty użyjesz, najpierw należy ją sparzyć we wrzątku. Dzięki temu liście będą bardziej elastyczne, a co za tym idzie, podatne na formowanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by niektóre dania podawać w kilku wersjach, np. łagodnej i pikantnej. Lubisz nieco ostry smak potraw? W takim razie, dodaj przyprawę chili i sos tabasco. Dobrym sposobem będzie przyrządzenie gulaszu węgierskiego, w którym różne smaki przenikają się, tworząc słodko-kwaśno-pikantną kompozycję. Do jego przygotowania, najlepiej wykorzystać mięso wołowe, kilka rodzajów słodkiej papryki, odrobinę pieprzu kajeńskiego oraz odpowiednie przyprawy, np.: ziele angielskie, liście laurowe i suszony majeranek. Całość duś pod przykryciem przez odpowiedni czas. Gotowe danie możesz podawać z wieloma dodatkami, takimi jak kluski z lanego ciasta. Nie zapomnij także o pulpetach w sosie pieczarkowym, warzywach z przyprawami prażonymi na ghee, burgerach mięsnych, zawijanych zrazach oraz niezawodnych pierogach z mięsem i kapustą. Już teraz sprawdź nasze przepisy na danie główne. Podpowiemy Ci, jakie dania przygotować na szybki obiad lub wystawne przyjęcie oraz jakich składników użyć, by przyrządzana przez Ciebie potrawa była doskonała. Do dzieła!