Dania z Grzybami

290 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (290)

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
ratingratingratingratingrating

328

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera to dobra alternatywa dla jego klasycz...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

313

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Parówki w cieście francuskim z warzywami
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Parówki w cieście to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, którą możesz po...
Klasyczny sos tatarski
ratingratingratingratingrating

200

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. T...
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami
ratingratingratingratingrating

270

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do...
Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
ratingratingratingratingrating

253

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole...
Szybka zalewajka
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami to dobry sposób na proste, a jed...
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste mięso z kurczaka połączone z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, cebulką i delikatnym s...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą
ratingratingratingratingrating

126

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis...
Zasmażana kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kapusta zasmażana z grzybami może być wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Doskonale będzie pa...
Zupa seczuańska
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Pieczona karkówka z grzybowym aromatem
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem...
Potrawka z kurczaka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka...
Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne mięso z kurczaka to doskonała baza pod błyskawiczny obiad. Wystarczy zanurzyć je w sosi...
Polskie łazanki z kapustą
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i l...
Gulasz à la Stroganoff
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki...
Kremowa zupa z kurek
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grzybowa jest bardzo popularnym daniem w tradycji kuchni polskiej. Podaje się ją na gorąco...
Bigos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Pierogi z mięsem i kapustą
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Cienkie, delikatne ciasto i smakowite nadzienie to podstawy polskiej kulinarnej dumy narodowej. P...
Risotto z kurczakiem i grzybami
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażanego na tłuszczu (dobrze sprawdzi...
Zupa kwaśno-pikantna
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzy...
Gołąbki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i ud...
Kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z grzybamiDania z grzybami

Wrzesień oraz październik to doskonały czas dla miłośników grzybów. Deszcze i wysoka wilgotność są idealnymi warunkami dla rozwoju m.in. prawdziwków i podgrzybków. Mamy nadzieję, że zbiór proponowanych grzybowych potraw będzie dla Ciebie inspiracją, żeby wykorzystać je w swoim jesiennym menu. Nie od dziś bowiem wiadomo, że grzyby mają spore znaczenie w kuchni – mało kto wyobraża sobie bez ich dodatku dobry barszcz, sos do mięs czy wigilijną kapustę. Jak właściwie przechowywać grzyby? Przede wszystkim unika się wkładania ich do plastikowych pojemników – zatrzymują one powietrze, a wtedy grzyby szybciej się psują. Można je suszyć, marynować, a także mrozić. Kiedy będziesz przygotowywać grzybową potrawę, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i rozmrozić na gorącej patelni aż do całkowitego odparowania wody. Jeśli chodzi o suszenie, radzimy położyć je w nasłonecznionym miejscu w domu, na papierowych ręcznikach. Popularną metodą jest również używanie specjalnych urządzeń do suszenia produktów spożywczych. Grzyby są doskonałym składnikiem wielu sosów i zup, ale sprawdzają się też jako samodzielna potrawa – najczęściej faszerowane lub duszone. Dobrze smakują dodane np. do włoskiej lasagne lub połączone z mozzarellą, jak i w kompozycji składników tworzących aromatyczne risotto. Inną formą podania mogą być drobno posiekane grzyby stosowane do farszu w naleśnikach, czy jako składnik sosu do ryb. Jakie grzyby są do ich przygotowania najczęściej wykorzystywane? Oprócz pieczarek, podgrzybków i borowików, są to kurki, prawdziwki i koźlarze. Potrawy z grzybów są zazwyczaj proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintne, nadające się na eleganckie przyjęcia. Zupa, mięso, makaron, kapusta – nie ma różnicy, do jakiego dania je dodasz, bowiem doskonale komponują się z większością składników. Pomysłów jest mnóstwo, a ich wykorzystanie zależy od znajomości gatunków grzybów i kulinarnej fantazji. Dzięki poniższym przepisom poznasz wiele sposobów na przygotowanie smacznych potraw. To dobra okazja, żeby intensywny aromat grzybów zagościł w Twojej kuchni już dziś.