Dania z grzybami

287 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (287)

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera

301

łatwe

30 min.
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera to dobra alternatywa dla jego klasycz...
Zrazy kasztelańskie

262

łatwe

60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Parówki w cieście francuskim z warzywami

162

łatwe

30 min.
Parówki w cieście to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, którą możesz po...
Klasyczny sos tatarski

186

łatwe

15 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. T...
Wigilijne pierogi w delikatnym cieście

228

średnie

45 min.
Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole...
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

159

średnie

60 min.
Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do...
Szybka zalewajka

148

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami

69

łatwe

45 min.
Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami to dobry sposób na proste, a jed...
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

68

łatwe

45 min.
Soczyste mięso z kurczaka połączone z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, cebulką i delikatnym s...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

115

łatwe

90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami

102

łatwe

45 min.
Placek ziemniaczany z powodzeniem zastąpi takie dodatki do gulaszu jak ugotowane ziemniaki czy ka...
Zasmażana kapusta z grzybami

91

łatwe

60 min.
Kapusta zasmażana z grzybami może być wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Doskonale będzie pa...
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

67

średnie

60 min.
Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis...
Zupa seczuańska

60

średnie

60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Roladki wieprzowe

103

łatwe

60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Pieczona karkówka z grzybowym aromatem

76

łatwe

60 min.
Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem...
Potrawka z kurczaka po staropolsku

52

łatwe

45 min.
Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka...
Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym

40

łatwe

30 min.
Delikatne mięso z kurczaka to doskonała baza pod błyskawiczny obiad. Wystarczy zanurzyć je w sosi...
Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym

44

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Polskie łazanki z kapustą

96

średnie

90 min.
Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i l...
Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

63

łatwe

30 min.
Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki...
Pasztet domowy

84

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Kremowa zupa z kurek

31

łatwe

60 min.
Zupa grzybowa jest bardzo popularnym daniem w tradycji kuchni polskiej. Podaje się ją na gorąco...
Bigos - VIDEO

55

średnie

90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Pierogi z mięsem i kapustą

58

średnie

90 min.
Pierogi z mięsem i kapustą to chyba najrzadziej jadana wersja tego popularnego, typowo polskiego...
Risotto z kurczakiem i grzybami

33

łatwe

60 min.
Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażanego na tłuszczu (dobrze sprawdzi...
Zupa kwaśno-pikantna

55

łatwe

30 min.
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzy...
Gołąbki z pieczarkami

51

średnie

45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i ud...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z grzybamiDania z grzybami

Wrzesień oraz październik to doskonały czas dla miłośników grzybów. Deszcze i wysoka wilgotność są idealnymi warunkami dla rozwoju m.in. prawdziwków i podgrzybków. Mamy nadzieję, że zbiór proponowanych grzybowych potraw będzie dla Ciebie inspiracją, żeby wykorzystać je w swoim jesiennym menu. Nie od dziś bowiem wiadomo, że grzyby mają spore znaczenie w kuchni – mało kto wyobraża sobie bez ich dodatku dobry barszcz, sos do mięs czy wigilijną kapustę. Jak właściwie przechowywać grzyby? Przede wszystkim unika się wkładania ich do plastikowych pojemników – zatrzymują one powietrze, a wtedy grzyby szybciej się psują. Można je suszyć, marynować, a także mrozić. Kiedy będziesz przygotowywać grzybową potrawę, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i rozmrozić na gorącej patelni aż do całkowitego odparowania wody. Jeśli chodzi o suszenie, radzimy położyć je w nasłonecznionym miejscu w domu, na papierowych ręcznikach. Popularną metodą jest również używanie specjalnych urządzeń do suszenia produktów spożywczych. Grzyby są doskonałym składnikiem wielu sosów i zup, ale sprawdzają się też jako samodzielna potrawa – najczęściej faszerowane lub duszone. Dobrze smakują dodane np. do włoskiej lasagne lub połączone z mozzarellą, jak i w kompozycji składników tworzących aromatyczne risotto. Inną formą podania mogą być drobno posiekane grzyby stosowane do farszu w naleśnikach, czy jako składnik sosu do ryb. Jakie grzyby są do ich przygotowania najczęściej wykorzystywane? Oprócz pieczarek, podgrzybków i borowików, są to kurki, prawdziwki i koźlarze. Potrawy z grzybów są zazwyczaj proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintne, nadające się na eleganckie przyjęcia. Zupa, mięso, makaron, kapusta – nie ma różnicy, do jakiego dania je dodasz, bowiem doskonale komponują się z większością składników. Pomysłów jest mnóstwo, a ich wykorzystanie zależy od znajomości gatunków grzybów i kulinarnej fantazji. Dzięki poniższym przepisom poznasz wiele sposobów na przygotowanie smacznych potraw. To dobra okazja, żeby intensywny aromat grzybów zagościł w Twojej kuchni już dziś.