Przepisy z Grzybami | Przepisy.pl pixel

Dania z Grzybami

286 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (286)

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
ratingratingratingratingrating

387

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem to alternatywa dla wszystkim doskonale znanych kotletów...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

331

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Parówki w cieście francuskim z warzywami
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Parówki w cieście francuskim to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, któr...
Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

181

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Naleśniki podawane na słodko są daniem powszechnie znanym i lubianym. Dla wielu dorosłych smakosz...
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

218

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z czego powinna składać się efektowna i zarazem pyszna zapiekanka? Ziemniaki, kurczak, pieczarki...
Klasyczny sos tatarski
ratingratingratingratingrating

221

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. T...
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami
ratingratingratingratingrating

314

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do...
Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
ratingratingratingratingrating

261

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole...
Szybka zalewajka
ratingratingratingratingrating

210

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami to dobry sposób na proste, a jed...
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste mięso z kurczaka połączone z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, cebulką i delikatnym s...
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
ratingratingratingratingrating

168

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis...
Zasmażana kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Posiekana kapusta, podsmażona z cebulą, kiełbasą jałowcową, a następnie podlana obficie bulionem...
Zupa seczuańska
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym
ratingratingratingratingrating

106

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
W twoim notatniku z przepisami brakuje pomysłu na nieskomplikowane danie mięsne, które będzie odp...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Pieczona karkówka z grzybowym aromatem
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem...
Potrawka z kurczaka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka...
Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne mięso z kurczaka to doskonała baza pod błyskawiczny obiad. Wystarczy zanurzyć je w sosi...
Polskie łazanki z kapustą
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i l...
Gulasz à la Stroganoff
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki...
Kremowa zupa z kurek
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grzybowa jest bardzo popularnym daniem w tradycji kuchni polskiej. Podaje się ją na gorąco...
Bigos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Bigos to potrawa, która bardzo często pojawia się na polskich stołach. Choć przepis na bigos zmie...
Pierogi z mięsem i kapustą
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Cienkie, delikatne ciasto i smakowite nadzienie to podstawy polskiej kulinarnej dumy narodowej. P...
Risotto z kurczakiem i grzybami
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażanego na tłuszczu (dobrze sprawdzi...
Zupa kwaśno-pikantna
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, a jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzyno...
Gołąbki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liście parzonej k...
Kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną...
Sakiewki ze schabu z grzybami
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomi...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Do kotleta schabowego wielu z nas nie trzeba przekonywać. To sztandarowe danie naszej kuchni, pod...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z grzybamiDania z grzybami

Wrzesień oraz październik to doskonały czas dla miłośników grzybów. Deszcze i wysoka wilgotność są idealnymi warunkami dla rozwoju m.in. prawdziwków i podgrzybków. Mamy nadzieję, że zbiór proponowanych grzybowych potraw będzie dla Ciebie inspiracją, żeby wykorzystać je w swoim jesiennym menu. Nie od dziś bowiem wiadomo, że grzyby mają spore znaczenie w kuchni – mało kto wyobraża sobie bez ich dodatku dobry barszcz, sos do mięs czy wigilijną kapustę. Jak właściwie przechowywać grzyby? Przede wszystkim unika się wkładania ich do plastikowych pojemników – zatrzymują one powietrze, a wtedy grzyby szybciej się psują. Można je suszyć, marynować, a także mrozić. Kiedy będziesz przygotowywać grzybową potrawę, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i rozmrozić na gorącej patelni aż do całkowitego odparowania wody. Jeśli chodzi o suszenie, radzimy położyć je w nasłonecznionym miejscu w domu, na papierowych ręcznikach. Popularną metodą jest również używanie specjalnych urządzeń do suszenia produktów spożywczych. Grzyby są doskonałym składnikiem wielu sosów i zup, ale sprawdzają się też jako samodzielna potrawa – najczęściej faszerowane lub duszone. Dobrze smakują dodane np. do włoskiej lasagne lub połączone z mozzarellą, jak i w kompozycji składników tworzących aromatyczne risotto. Inną formą podania mogą być drobno posiekane grzyby stosowane do farszu w naleśnikach, czy jako składnik sosu do ryb. Jakie grzyby są do ich przygotowania najczęściej wykorzystywane? Oprócz pieczarek, podgrzybków i borowików, są to kurki, prawdziwki i koźlarze. Potrawy z grzybów są zazwyczaj proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintne, nadające się na eleganckie przyjęcia. Zupa, mięso, makaron, kapusta – nie ma różnicy, do jakiego dania je dodasz, bowiem doskonale komponują się z większością składników. Pomysłów jest mnóstwo, a ich wykorzystanie zależy od znajomości gatunków grzybów i kulinarnej fantazji. Dzięki poniższym przepisom poznasz wiele sposobów na przygotowanie smacznych potraw. To dobra okazja, żeby intensywny aromat grzybów zagościł w Twojej kuchni już dziś.