Pierogi z mięsem i kapustą - przepis na farsz i ciasto | Przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem i kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

692 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1066 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1728 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

0.7 szklanki

0.5 łyżeczki

300 gramów

1 pęczek

2 sztuki

200 gramów

3 sztuki

3 sztuki

3 ziarna

3 ziarna

1 szczypta

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze części. W rozgrzanym garnku przesmaż mięso, a następnie dodaj warzywa, grzyby i przyprawy – liść, ziele oraz pieprz. Smaż chwilę na dużym ogniu.

Pierogi z mięsem i kapustą - Krok 1

Krok 2

Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Mięso i warzywa wyjmij z wywaru i wystudź.

Pierogi z mięsem i kapustą - Krok 2

Krok 3

Kapustę sparz chwilę we wrzącej wodzie, następnie wodę odlej i uzupełnij świeżą - postępujemy tak, aby kapusta nie była zbyt kwaśna. Kapustę ugotuj, gdy będzie miękka odciśnij ją.

Pierogi z mięsem i kapustą - Krok 3

Krok 4

Wystudzone mięso wraz z warzywami oraz kapustą przepuść przez maszynkę do mielenia. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.

Pierogi z mięsem i kapustą - Krok 4

Krok 5

Z mąki, wody oraz soli zagnieć ciasto pierogowe, a następnie rozwałkuj cienko i wykrój szklanką krążki. Na każdy z nich nałóż łyżkę farszu.

Pierogi z mięsem i kapustą - Krok 5

Krok 6

Brzegi ciasta zlep dokładnie, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Uformowane pierogi gotuj, wrzucając na osolony wrzątek, około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze skwarkami i cebulą. Udekoruj listkami natki.

Pierogi z mięsem i kapustą - Krok 6
23

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 15.12.2022

    TAK Dla mnie to jest klasyka gatunku - podaję takie pierogi z sosem grzybowym, a jak zrobię więcej, to następnego dnia opiekam we frytkownicy beztłuszczowej albo zapiekam pod sosem w żaroodpornym naczyniu - smakują równie doskonale! Mięso można zastąpić kaszą albo boczniakami - wyjdzie wersja jarska.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Dudko

    Mirosława Dudko , 15.12.2022

    Uwielbiam pierogi :) Na święta robię pierogi z pieczarkami :) Nadzienie pikantne z cebulką :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 15.12.2022

    Pierogi z kapustą i mięsem odkryłem w tym roku (wcześniej były to albo z kapustą albo z mięsem). Cóż mogę powiedzieć... od tej chwili nie chcę już jeść innych :-) . Polecam, spróbujcie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Pałęga

    Róża Pałęga , 09.10.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Rafał Szymalski

    Marcin Rafał Szymalski , 15.02.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Medaj

    Emilia Medaj , 12.11.2016

    Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.11.2016

    Emilia, przepis na ciasto na pierogi oraz na farsz znajdziesz tutaj - www.przepisy.pl/przepis/pierogi-z-miesem-i-kapusta. Smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Wilkołek

    Marzena Wilkołek , 12.11.2016

    Ciasto wyrabiam tak długo aż nie lepi się do rąk stolnicy i jest błyszczące

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Wilkołek

    Marzena Wilkołek , 12.11.2016

    Ja robię ciasto nie za twarde zagniatam zimną wodą i do 1 kg mąki daję 1 jajko.Ciasto musi poleżakować ze 20 min, nie jest twarde i nie obsycha tak jak gniecione z ciepłą wodą. Tak robię od 30 lat.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Medaj

    Emilia Medaj , 11.11.2016

    Mogę prosić przepis na ciasto?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Markowski

    Mieczysław Markowski , 11.11.2016

    Ciasto proponuję zrobić na maślance, zamiast wody . Jest dużo lepsze i bardziej elastyczne. Smacznego. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kozłowska

    Barbara Kozłowska , 11.11.2016

    tylko bez żadnych bulionetek .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teres Sima

    Teres Sima , 11.11.2016

    super , muszę spróbować !!!! Koniecznie !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Jankowska-Koszela

    Elzbieta Jankowska-Koszela , 11.11.2016

    Tak jest najlepsze, ma tłuszczyku i gotowane w wywarze z warzyw, cud miód malina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teres Sima

    Teres Sima , 11.11.2016

    Mięso rosołowe ???czy coś innego ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Jankowska-Koszela

    Elzbieta Jankowska-Koszela , 11.11.2016

    To wersja podobna do moich wiejskich, tylko ja daje samo wołowe, kapustę kiszona i kasze gryczana, skwareczki, cebulkę ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Wilkołek

    Marzena Wilkołek , 11.11.2016

    Robię takie od. Od zawsze, pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Johanna Wtp

    Johanna Wtp , 10.11.2016

    Kochane pierogi tak mi brakuja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maurycy Szlachta

    Maurycy Szlachta , 10.11.2016

    pychaaaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska , 10.11.2016

    Uwielbiam,robie takie,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • David Kisowski

    David Kisowski , 27.08.2016

    według mnie wszystkie są dobre bez różnicy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gołębiowski

    Piotr Gołębiowski , 27.08.2016

    Najlepsze☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Palka

    Anna Palka , 26.08.2016

    Przepis sprawdzony

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem i kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem i kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem i kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem i kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem i kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem i kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem i kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z mięsem i kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem i kapustąPierogi z mięsem i kapustą

Cienkie, delikatne ciasto i smakowite nadzienie to podstawy polskiej kulinarnej dumy narodowej. Pierogi z mięsem i kapustą to chyba najrzadziej jadana wersja tego popularnego, tradycyjnego dania. Częściej wybierane są pierogi z samym mięsem, a jeśli ktoś ma ochotę na kapustę, raczej łączona jest ona z grzybami, zwykle podczas Świąt Bożego Narodzenia. Gwarantujemy, że zestawienie mięsa z kiszoną kapustą jest równie dobre. Mięso nie jest tak suche, jak wtedy, gdy występuje w cieście samodzielnie, a kapusta łagodnieje w towarzystwie gotowanej wieprzowiny i wołowiny. Pora przekonać się o tym na własnym podniebieniu.

Dla kogo?

Żadne kuchenne wariacje i kombinacje nie są Wam obce? W takim razie przepis na pierogi z mięsem i kapustą z pewnością przypadnie Wam do gustu. To prosty sposób na otwieranie się na niebanalne kompozycje smakowe, ale przy użyciu dobrze znanych składników. Nawet najwięksi kuchenni konserwatyści dadzą się przekonać.

Na jaką okazję?

To pierogi z mięsem na bogato, więc niech znajdą się w nich także szlachetne grzyby, np. podgrzybki, oraz cebula. Kto lubi, może dodać również boczek. Takie pierogi prezentują się na tyle atrakcyjnie, że z powodzeniem mogą stać się gwoździem programu w trakcie uroczystego obiadu lub kolacji. W zrobienie farszu na pierogi z mięsem i kapustą warto zaangażować wszystkich członków rodziny – przekonacie się, że wspólne gotowanie jest fantastyczną zabawą. Nie tylko od święta!

Czy wiesz, że?

Choć pierogi znajdują się w polskim jadłospisie od setek lat, pierwsze receptury powstawały w dalekich Chinach. Do dziś zresztą niewielkie, chrupiące pierożki jiaozi i wonton cieszą się dużą popularnością – także nad Wisłą!

Dla urozmaicenia:

Wracając do naszych pierogów z mięsem i kapustą, musimy przyznać, że specjały z tak różnorodnym farszem, nie mogą skromnie wyglądać na talerzu. Należy im się okrasa ze smażonej cebulki i boczku, a także zielona ozdoba, np. z listków natki pietruszki. Zróbcie większą porcję, ponieważ domownicy na pewno poproszą o dokładkę.