
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
0.7 szklanki
0.5 łyżeczki
300 gramów
1 pęczek
2 sztuki
200 gramów
3 sztuki
3 sztuki
3 ziarna
3 ziarna
1 szczypta
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze części. W rozgrzanym garnku przesmaż mięso, a następnie dodaj warzywa, grzyby i przyprawy – liść, ziele oraz pieprz. Smaż chwilę na dużym ogniu.

Krok 2
Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Mięso i warzywa wyjmij z wywaru i wystudź.

Krok 3
Kapustę sparz chwilę we wrzącej wodzie, następnie wodę odlej i uzupełnij świeżą - postępujemy tak, aby kapusta nie była zbyt kwaśna. Kapustę ugotuj, gdy będzie miękka odciśnij ją.

Krok 4
Wystudzone mięso wraz z warzywami oraz kapustą przepuść przez maszynkę do mielenia. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.

Krok 5
Z mąki, wody oraz soli zagnieć ciasto pierogowe, a następnie rozwałkuj cienko i wykrój szklanką krążki. Na każdy z nich nałóż łyżkę farszu.

Krok 6
Brzegi ciasta zlep dokładnie, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Uformowane pierogi gotuj, wrzucając na osolony wrzątek, około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze skwarkami i cebulą. Udekoruj listkami natki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem i kapustą
Cienkie, delikatne ciasto i smakowite nadzienie to podstawy polskiej kulinarnej dumy narodowej. Pierogi z mięsem i kapustą to chyba najrzadziej jadana wersja tego popularnego, tradycyjnego dania. Częściej wybierane są pierogi z samym mięsem, a jeśli ktoś ma ochotę na kapustę, raczej łączona jest ona z grzybami, zwykle podczas Świąt Bożego Narodzenia. Gwarantujemy, że zestawienie mięsa z kiszoną kapustą jest równie dobre. Mięso nie jest tak suche, jak wtedy, gdy występuje w cieście samodzielnie, a kapusta łagodnieje w towarzystwie gotowanej wieprzowiny i wołowiny. Pora przekonać się o tym na własnym podniebieniu.
Dla kogo?
Żadne kuchenne wariacje i kombinacje nie są Wam obce? W takim razie przepis na pierogi z mięsem i kapustą z pewnością przypadnie Wam do gustu. To prosty sposób na otwieranie się na niebanalne kompozycje smakowe, ale przy użyciu dobrze znanych składników. Nawet najwięksi kuchenni konserwatyści dadzą się przekonać.
Na jaką okazję?
To pierogi z mięsem na bogato, więc niech znajdą się w nich także szlachetne grzyby, np. podgrzybki, oraz cebula. Kto lubi, może dodać również boczek. Takie pierogi prezentują się na tyle atrakcyjnie, że z powodzeniem mogą stać się gwoździem programu w trakcie uroczystego obiadu lub kolacji. W zrobienie farszu na pierogi z mięsem i kapustą warto zaangażować wszystkich członków rodziny – przekonacie się, że wspólne gotowanie jest fantastyczną zabawą. Nie tylko od święta!
Czy wiesz, że?
Choć pierogi znajdują się w polskim jadłospisie od setek lat, pierwsze receptury powstawały w dalekich Chinach. Do dziś zresztą niewielkie, chrupiące pierożki jiaozi i wonton cieszą się dużą popularnością – także nad Wisłą!
Dla urozmaicenia:
Wracając do naszych pierogów z mięsem i kapustą, musimy przyznać, że specjały z tak różnorodnym farszem, nie mogą skromnie wyglądać na talerzu. Należy im się okrasa ze smażonej cebulki i boczku, a także zielona ozdoba, np. z listków natki pietruszki. Zróbcie większą porcję, ponieważ domownicy na pewno poproszą o dokładkę.