Składniki
1 kilogram
1 kilogram
1 kilogram
2 kilogramy
1 sztuka
150 gramów
10 gramów
20 gramów
2 łyżki
5 sztuk
5 sztuk
1 łyżeczka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiszoną kapustę przepłucz zimną wodą, słodką kapustę poszatkuj.
Krok 2
Mięso pokrój w kostkę.
Krok 3
Wszystkie składniki układaj w dużym garnku, przesypując na przemian mięsem i kapustą. Całość gotuj około 5 godzin. Bigos jest tym lepszy im dłużej go gotujemy i studzimy na przemian.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos - VIDEO
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Ta popularna potrawa dobrze sprawdzi się również jako przystawka do głównego dania czy ciepła kolacja. Głównym składnikiem bigosu jest kapusta – kwaszona, świeża lub mieszana, proporcje są dowolne – w zależności od preferencji. Kolejnym ważnym elementem jest mięso, najlepiej kilka jego rodzajów (wieprzowe, wołowe lub drobiowe). Jeśli chcesz urozmaicić smak swojej potrawy, dodaj również trochę dziczyzny, mięsa z kaczki czy gęsi. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, kminem i liśćmi laurowymi, dosyp grzyby (najlepiej borowiki, jednak kurki lub pieczarki również się sprawdzą) oraz suszone śliwki. Całość gotuj na małym ogniu, uważając, żeby składniki się nie przypaliły. Im dłużej trwa proces gotowania, tym danie jest lepsze. Tak przygotowaną potrawę podawaj na ciepło, ciekawym wariantem może okazać się serwowanie bigosu w chlebie. Pamiętaj, żeby zrobić go w nieco większej ilości, ponieważ doskonale nadaje się do mrożenia, a po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Smacznego.