Bigos - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

3009 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

928 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1609 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

1 kilogram

2 kilogramy

1 sztuka

150 gramów

10 gramów

20 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiszoną kapustę przepłucz zimną wodą, słodką kapustę poszatkuj.

Bigos - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę.

Bigos - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki układaj w dużym garnku, przesypując na przemian mięsem i kapustą. Całość gotuj około 5 godzin. Bigos jest tym lepszy im dłużej go gotujemy i studzimy na przemian.

Bigos - VIDEO - Krok 3
20

Opinie o przepisie

  • Angelika Szczepanik

    Angelika Szczepanik

    Przepis bardzo szczegółowy :/ uwielbiam bigos,często go gotuje dla mojej rodziny ,ale jeśli przepis już się ma znaleźć na takiej stronie powinien być lepiej opracowany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Broniszewski

    Lukasz Broniszewski

    dawno nie robiłem bigosu z kiszonej kapusty (wolę ze słodkiej). Bardzo dobry i rzeczywiście jak przygotuje się kilka razy naprawdę jest smaczniejszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kowalska

    Elżbieta Kowalska

    To chyba jakaś przesada..." 1 kg wieprzowiny, 1 kg wołowiny i 1 kg boczku, razem 3 kilogramy a kapusty tylko 2 kg....to nie bigos .. to mięso z kapustą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • isabella  bulla

    isabella bulla

    Każdy rodzaj mięsa przesmazam, na końcu również koncentrat pomidorowy. Litr wina wytrawnego podnosi aromat.grzyby suszone, owszem i pieczarki, na 8 puszek kiszonej, nie przebywam, główka białej. Można dorzucić malutką chili. W 10 l itrowym garnku, przez 3 dni wolno duszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Polański

    Jan Polański

    Bigos to w istocie potrawa z kiszonej kapusty i tego co tam Gospodyni w kuchni miała .Ja np:pod koniec gotowania tak na godzinę ,dodaję paprykę czerwoną pocięta w paseczki lub żółtą czy zieloną lub wszystkie naraz zależy od ilości bigosu ,czasem na koniec dodam też fasolkę czerwoną z puszki .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Ostrowska

    Kamila Ostrowska

    A ja nigdy nie płuczę kapusty bo wtedy bigos nie ma smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Ireneusz Klimkiewicz

    Maciej Ireneusz Klimkiewicz

    ja dodaje wedzone suszone sliwki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Akkermann

    Izabela Akkermann

    Hmmm, u mnie bigos, to jedna wielka niewiadoma, gdyż, nie trzymam się rygorystycznie jego przyrządzania. Preferuję mieszaną kapustę, czyli kwaśną ze słodką i duuużo suszonych grzybów, a reszta, to co popadnie wedle gustu. Ponieważ bigos dla mnie , to przede wszystkim kapusta, więc nie przesadzam z mięsem i kiełbasą. Przychylam się do smalcu, ponieważ kapucha lubi tłuszcz , zdecydowanie!!!! Kto lubi dietetycznie, niech nie gotuje bigosu. Ma być kwaskowy i tłustawy!!!! Co do przypraw, to już każdy musi wedle siebie i rodziny posmakować. Ja lubię dużo różnych, ale boję się wymieniać, bo mnie znawcy zlinczują. Powodzenia i smacznego!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Ponichtera

    Małgorzata Ponichtera

    Znajomy polecił mi, żeby zrobić Bigos jak zawsze, tylko pieczony w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, przynajmniej przez 2 dni. Jest przepyszne, podczas pieczenia bigosu nie mieszamy a temperatura pieczenia to 160 st. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Kowalczyk Alberto

    Wojciech Kowalczyk Alberto

    Ja po ugotowaniu przez kolejne 2-3 dni przesmazam dodatkowo na nie przesadnej ilosci smalcu Dostaje takiego dodatkowego smaczku i nie jest wowczas taki suchawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Szykowna

    Wanda Szykowna

    ja dokładam 2-3 łyżki dżemu z owoców leśnych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Zielska

    Małgorzata Zielska

    Ja bigos piekę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krolczyk

    Iwona Krolczyk

    podstawa to czerwone wino i prawdziwki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Mazur

    Krystyna Mazur

    mam zamiar gotować .... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Hampel

    Andrzej Hampel

    Kapusta nie kwaszona tylko kiszona, no chyba że ktoś lubi kapustę zalewaną kwasem, byle była kwaśna. Ja dodaję powidła nisko słodzone lub własne robione bez cukru. Pozdrawiam, smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw

    Człowieku, to jest profanacja bigosu. Nie ośmieszaj się jeżeli nie umiesz gotować. Gdzie w tym bigosie jest wino, śliwka suszona? Żal mi Ciebie i tych którzy tak podniecają się tym przepisem. Widać, że nie macie pojęcia o gotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufi De la Vega

    Rufi De la Vega

    rewelacja jak za dzieciństwa bigis poprostu palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • The Purple Pug

    The Purple Pug

    o co ci chodzi WALDEMAR BABEL ??? -Z JAKIEJ CHOINKI TY SIE ZERWALES -KIEDY SPADLES Z KSIEZYCA I SIE TAK DZIWISZ ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Bąbel (waldekb44)

    Waldemar Bąbel (waldekb44)

    co za brednie. 90 min czas przygotowania,a 5 godz.gotowania...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daria furman

    daria furman

    pychaaa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos - VIDEOBigos - VIDEO

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Ta popularna potrawa dobrze sprawdzi się również jako przystawka do głównego dania czy ciepła kolacja. Głównym składnikiem bigosu jest kapusta – kwaszona, świeża lub mieszana, proporcje są dowolne – w zależności od preferencji. Kolejnym ważnym elementem jest mięso, najlepiej kilka jego rodzajów (wieprzowe, wołowe lub drobiowe). Jeśli chcesz urozmaicić smak swojej potrawy, dodaj również trochę dziczyzny, mięsa z kaczki czy gęsi. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, kminem i liśćmi laurowymi, dosyp grzyby (najlepiej borowiki, jednak kurki lub pieczarki również się sprawdzą) oraz suszone śliwki. Całość gotuj na małym ogniu, uważając, żeby składniki się nie przypaliły. Im dłużej trwa proces gotowania, tym danie jest lepsze. Tak przygotowaną potrawę podawaj na ciepło, ciekawym wariantem może okazać się serwowanie bigosu w chlebie. Pamiętaj, żeby zrobić go w nieco większej ilości, ponieważ doskonale nadaje się do mrożenia, a po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Smacznego.