Bigos video przepis - sprawdzona receptura | Przepisy.pl pixel

Bigos - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

3354 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

1 kilogram

2 kilogramy

1 sztuka

150 gramów

10 gramów

20 gramów

2 łyżki

5 sztuk

5 sztuk

1 łyżeczka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiszoną kapustę przepłucz zimną wodą, słodką kapustę poszatkuj.

Bigos - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę.

Bigos - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki układaj w dużym garnku, przesypując na przemian mięsem i kapustą. Bigos gotuj około 5 godzin. Bigos jest tym lepszy im dłużej go gotujemy i studzimy na przemian.

Bigos - VIDEO - Krok 3
27

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 22.01.2025

    Ja też dodaje kiełbasę podsmażoną z cebulką . Wychodzi też pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 15.12.2022

    TAK Przepis dobrze wytłumaczony, zrozumiały a jeszcze jest video, nic, tylko robić. U nas zawsze jest bigos na Sylwestra. Dodaję do niego jeszcze kwaśne jabłka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola

    Ola , 31.08.2022

    Robiłam kilka dni temu. Faktycznie im dłużej się gotuje tym jest lepszy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 26.12.2020

    Wyszedł spoko, a robiłam taki prawdziwy bigos pierwszy raz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek

    Wojtek , 13.12.2020

    TAK Moim zdaniem ta potrawa to totalna ambrozja, niesamowicie przypadła do gustu mi jak i mojej mamie oraz rodzeństwu po skosztowaniu od razu wołali o więcej, finalnie wyszło na to ze był to jeden z najlepszych obiadów jakie jedliśmy w naszym domu i teraz z pewnością bedzie często gościć na naszym rodzinnym stole. Polecam serdecznie wszystkim skosztować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 11.12.2020

    TAK. Długo szukałem przepisu na bigos, który pamietam z czasów młodości. Najlepszy robiła moja Mama. Pełen mięsa, wędzonki i mieszanki kapusty słodkiej i kiszonej. Bardzo dziękuje za ten przepis, a zwłaszcza za film, który ułatwił mi zadanie. Robiłem dokładnie to samo co kucharz i wyszło znakomicie. Zwłaszcza dobór przypraw jest tutaj idealny, bo to one kształtują ostateczny smak tej potrawy. Wcześniej nie wpadłem na to by dodać suszone śliwki, a te były kropką nad i smaku. Co tu dużo mówić. Dzięki Wam narobiłem niezłego bigosu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Bielawska

    Aleksandra Bielawska , 01.12.2020

    Pierwszy raz w życiu gotowałam bigos i udało się :) Tylko ja dodałam boczek, mięso z łopatki i kiełbasę. Wyszło pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Szczepanik

    Angelika Szczepanik , 19.11.2019

    Przepis bardzo szczegółowy :/ uwielbiam bigos,często go gotuje dla mojej rodziny ,ale jeśli przepis już się ma znaleźć na takiej stronie powinien być lepiej opracowany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Broniszewski

    Lukasz Broniszewski , 21.12.2017

    dawno nie robiłem bigosu z kiszonej kapusty (wolę ze słodkiej). Bardzo dobry i rzeczywiście jak przygotuje się kilka razy naprawdę jest smaczniejszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kowalska

    Elżbieta Kowalska , 07.09.2017

    To chyba jakaś przesada..." 1 kg wieprzowiny, 1 kg wołowiny i 1 kg boczku, razem 3 kilogramy a kapusty tylko 2 kg....to nie bigos .. to mięso z kapustą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • isabella  bulla

    isabella bulla , 06.09.2017

    Każdy rodzaj mięsa przesmazam, na końcu również koncentrat pomidorowy. Litr wina wytrawnego podnosi aromat.grzyby suszone, owszem i pieczarki, na 8 puszek kiszonej, nie przebywam, główka białej. Można dorzucić malutką chili. W 10 l itrowym garnku, przez 3 dni wolno duszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Polański

    Jan Polański , 30.08.2017

    Bigos to w istocie potrawa z kiszonej kapusty i tego co tam Gospodyni w kuchni miała .Ja np:pod koniec gotowania tak na godzinę ,dodaję paprykę czerwoną pocięta w paseczki lub żółtą czy zieloną lub wszystkie naraz zależy od ilości bigosu ,czasem na koniec dodam też fasolkę czerwoną z puszki .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Ostrowska

    Kamila Ostrowska , 28.01.2017

    A ja nigdy nie płuczę kapusty bo wtedy bigos nie ma smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Ireneusz Klimkiewicz

    Maciej Ireneusz Klimkiewicz , 21.11.2016

    ja dodaje wedzone suszone sliwki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Akkermann

    Izabela Akkermann , 21.11.2016

    Hmmm, u mnie bigos, to jedna wielka niewiadoma, gdyż, nie trzymam się rygorystycznie jego przyrządzania. Preferuję mieszaną kapustę, czyli kwaśną ze słodką i duuużo suszonych grzybów, a reszta, to co popadnie wedle gustu. Ponieważ bigos dla mnie , to przede wszystkim kapusta, więc nie przesadzam z mięsem i kiełbasą. Przychylam się do smalcu, ponieważ kapucha lubi tłuszcz , zdecydowanie!!!! Kto lubi dietetycznie, niech nie gotuje bigosu. Ma być kwaskowy i tłustawy!!!! Co do przypraw, to już każdy musi wedle siebie i rodziny posmakować. Ja lubię dużo różnych, ale boję się wymieniać, bo mnie znawcy zlinczują. Powodzenia i smacznego!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Ponichtera

    Małgorzata Ponichtera , 20.11.2016

    Znajomy polecił mi, żeby zrobić Bigos jak zawsze, tylko pieczony w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, przynajmniej przez 2 dni. Jest przepyszne, podczas pieczenia bigosu nie mieszamy a temperatura pieczenia to 160 st. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Kowalczyk Alberto

    Wojciech Kowalczyk Alberto , 20.11.2016

    Ja po ugotowaniu przez kolejne 2-3 dni przesmazam dodatkowo na nie przesadnej ilosci smalcu Dostaje takiego dodatkowego smaczku i nie jest wowczas taki suchawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Szykowna

    Wanda Szykowna , 20.11.2016

    ja dokładam 2-3 łyżki dżemu z owoców leśnych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Zielska

    Małgorzata Zielska , 20.11.2016

    Ja bigos piekę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krolczyk

    Iwona Krolczyk , 20.11.2016

    podstawa to czerwone wino i prawdziwki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Mazur

    Krystyna Mazur , 20.11.2016

    mam zamiar gotować .... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Hampel

    Andrzej Hampel , 01.11.2016

    Kapusta nie kwaszona tylko kiszona, no chyba że ktoś lubi kapustę zalewaną kwasem, byle była kwaśna. Ja dodaję powidła nisko słodzone lub własne robione bez cukru. Pozdrawiam, smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw , 07.05.2016

    Człowieku, to jest profanacja bigosu. Nie ośmieszaj się jeżeli nie umiesz gotować. Gdzie w tym bigosie jest wino, śliwka suszona? Żal mi Ciebie i tych którzy tak podniecają się tym przepisem. Widać, że nie macie pojęcia o gotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufi De la Vega

    Rufi De la Vega , 18.02.2016

    rewelacja jak za dzieciństwa bigis poprostu palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • The Purple Pug

    The Purple Pug , 23.12.2015

    o co ci chodzi WALDEMAR BABEL ??? -Z JAKIEJ CHOINKI TY SIE ZERWALES -KIEDY SPADLES Z KSIEZYCA I SIE TAK DZIWISZ ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Bąbel (waldekb44)

    Waldemar Bąbel (waldekb44) , 16.11.2015

    co za brednie. 90 min czas przygotowania,a 5 godz.gotowania...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daria furman

    daria furman , 31.10.2015

    pychaaa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos - VIDEOBigos - VIDEO

Bigos to potrawa, która bardzo często pojawia się na polskich stołach. Choć przepis na bigos zmieniał się na przestrzeni lat, pewne rzeczy są stałe. Jak więc przyrządza się bigos? Przepis tradycyjny  zakłada, że głównym składnikiem potrawy jest kapusta – kwaszona, świeża lub mieszana. Ważnym dodatkiem jest także mięso. Najlepiej, jeśli dodamy nie jeden, ale kilka jego rodzajów, by wzbogacić smak oraz aromat potrawy. Czym jeszcze urozmaicić bigos? Świąteczny przepis zakłada, żeby do dania dodać prawdziwe leśne grzyby oraz suszone śliwki!

Warto dodać, że bigos jest potrawą, którą gotuje się lub piecze dość długo. Im dłużej trwa sam proces obróbki termicznej, tym lepszy będzie efekt końcowy. Gotowe danie można jeść bez dodatków, choć wiele osób jada bigos z dodatkiem ziemniaków lub chleba. 

Dla kogo?

Dla kogo sprawdzi się tradycyjny bigos? Przepis na to danie przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków polskiej kuchni oraz osobom, które lubią dania jednogarnkowe. 

Na jaką okazję?

Kiedy i jak serwować bigos? Przepis na to danie idealnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia. Urozmaicony o leśne grzyby bigos będzie jedną z dwunastu potraw serwowanych podczas wigilijnej kolacji. Sycąca potrawa sprawdzi się też jako obiad czy kolacja na ciepło. 

Czy wiesz, że…?

Przygotowując bigos, pamiętaj, żeby zrobić go w nieco większej ilości, ponieważ doskonale nadaje się do mrożenia, a po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Jest to  jedna z potraw, dla której czas działa na korzyść. 

Dla urozmaicenia

Jeśli chcesz urozmaicić smak swojej potrawy, dodaj również trochę dziczyzny, mięsa z kaczki czy gęsi. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, kminem i liśćmi laurowymi, dosyp grzyby (najlepiej borowiki, jednak kurki lub pieczarki również się sprawdzą) oraz suszone śliwki.