Przepisy na Dania na ciepło na Sylwestra | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania na ciepło na Sylwestra

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania na ciepło na SylwestraDania na ciepło na Sylwestra

Nie trzeba wyjeżdżać daleko od domu lub rezerwować miejsc na ekskluzywnym balu, by dobrze bawić się w sylwestrową noc. Impreza organizowana we własnym mieszkaniu może być równie udana. Sami wybierzcie muzykę, przy której będziecie się bawić, i zaplanujcie motyw przewodni, w którym czujecie się najbardziej swobodnie. Menu też powinno być złożone z ulubionych smakołyków waszych i gości. Oprócz klasycznej zimnej płyty pamiętajcie o sylwestrowych daniach na ciepło, dzięki którym pożegnanie starego roku będzie nad wyraz apetyczne.

Dla kogo?

Rezolutni kucharze wykorzystają przepisy i składniki z niedawnych Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjny bigos lub paszteciki podane na ciepło to potrawy, które przypadną do gustu wszystkim biesiadnikom. Pamiętajcie, że na własnym przyjęciu nie powinniście spędzać całego czasu w kuchni. Dlatego wybierajcie dania jednogarnkowe, które można przygotować wcześniej, a w czasie imprezy wystarczy je podgrzać. Bogracz, Stroganow i chili con carne to Wasi sprzymierzeńcy.

Na jaką okazję?

Wspomniane specjały to absolutne klasyki świątecznych stołów. Znane i lubiane – czego chcieć więcej? Jeśli jednak macie ochotę na wprowadzenie odrobiny elegancji, podajcie roladę z ciasta francuskiego z łososiem. Wyjątkowo szykownie zrobi się za sprawą piersi kaczki w owocowym sosie lub cordon bleu. Sylwestrowy jadłospis dopasujcie do swoich możliwości i oczekiwań. Jeśli stawiacie na pełen luz, wybierzcie meksykańskie burritos i nachos.

Czy wiesz, że?

Jeśli chodzi o dania na ciepło na sylwestra, we Włoszech najczęściej podaje się gulasz z soczewicy. Kształt drobnych ziaren kojarzony jest w Italii z monetami, więc przysmak ten ma być gwarancją dobrobytu w nadchodzącym roku.

Dla urozmaicenia:

Nie bójcie się zaangażować gości w przyrządzanie sylwestrowego posiłku. Fondue i raclette, czyli potrawy bazujące na maczaniu różnych składników w roztopionym serze, będą ciekawą atrakcją podczas w imprezy. Możecie także przygotować ciasto na pizzę i zaprosić wszystkich do samodzielnego wybierania dodatków.