Przepisy na Dania na ciepło na Sylwestra

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (28)

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
ratingratingratingratingrating

209

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstaw...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

218

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Szybki Stroganoff
ratingratingratingratingrating

196

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekane parówki
ratingratingratingratingrating

132

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chcesz przygotować szybki, a jednocześnie oryginalny obiad? Wykorzystaj ciasto francuskie, dzięki...
Dorsz z piekarnika z warzywami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz piec...
Ruloniki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

172

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ruloniki ze szpinakiem to świetny pomysł zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i oryginalną prz...
Polędwiczki po warszawsku
ratingratingratingratingrating

110

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Polędwiczki po warszawsku to pyszna i zaskakująco podana potrawa, która uświetni każde spotkanie...
Bigos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste, mięciutkie roladki drobiowe w gęstym, kremowym sosie brokułowo-serowym to danie, którem...
Meksykańskie nachos z chilli con carne
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Impreza z przyjaciółmi? Koniecznie przygotuj wyjątkową przekąskę na wieczór! Nachos z chilli con...
Pierś kaczki w sosie owocowym
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przy...
Burritos
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz ochotę na potrawę kuchni meksykańskiej, ale brakuje Ci pomysłu? Oto danie, które z pewnością...
Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz sposobu na oryginalne podanie mięsa wieprzowego? Wypróbuj przepis na klopsiki zapiekane w...
Flaczki wołowe
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Proponowane w tym przepisie flaki wołowe to dobra inspiracja na danie dla miłośników mięsnych sma...
Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tyle dobroci naraz! Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington udowodni ci, że jedz...
Bogracz z dzika (jelenia, sarny)
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dziczyzna to mięso niezwykle szlachetne i smaczne. W polskiej kuchni towarzyszy nam od zawsze – l...
Rolada ze szpinakiem i łososiem
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym...
Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Potrawy z dziczyzny zazwyczaj zaliczane są do dań wykwintnych, przygotowywanych na wyjątkowe okol...
Empanadas z pieczonych udek kurczaka
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to nic innego jak tradycyjne, hiszpańskie pierożki z ciasta francuskiego, nadziewane na...
Pieczone krokiety z mięsem i grzybami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczone krokiety z mięsem i grzybami to bardzo popularne w Polsce danie. Są dobrym dodatkiem do...
Tarta ze szpinakiem i łososiem
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tarta ze szpinakiem i łososiem to propozycja na wytrawną przekąskę, która sprawdzi się również ja...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania na ciepło na SylwestraDania na ciepło na Sylwestra

Nie trzeba wyjeżdżać daleko od domu lub rezerwować miejsc na ekskluzywnym balu, by dobrze bawić się w sylwestrową noc. Impreza organizowana we własnym mieszkaniu może być równie udana. Sami wybierzcie muzykę, przy której będziecie się bawić, i zaplanujcie motyw przewodni, w którym czujecie się najbardziej swobodnie. Menu też powinno być złożone z ulubionych smakołyków waszych i gości. Oprócz klasycznej zimnej płyty pamiętajcie o sylwestrowych daniach na ciepło, dzięki którym pożegnanie starego roku będzie nad wyraz apetyczne.

Dla kogo?

Rezolutni kucharze wykorzystają przepisy i składniki z niedawnych Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjny bigos lub paszteciki podane na ciepło to potrawy, które przypadną do gustu wszystkim biesiadnikom. Pamiętajcie, że na własnym przyjęciu nie powinniście spędzać całego czasu w kuchni. Dlatego wybierajcie dania jednogarnkowe, które można przygotować wcześniej, a w czasie imprezy wystarczy je podgrzać. Bogracz, Stroganow i chili con carne to Wasi sprzymierzeńcy.

Na jaką okazję?

Wspomniane specjały to absolutne klasyki świątecznych stołów. Znane i lubiane – czego chcieć więcej? Jeśli jednak macie ochotę na wprowadzenie odrobiny elegancji, podajcie roladę z ciasta francuskiego z łososiem. Wyjątkowo szykownie zrobi się za sprawą piersi kaczki w owocowym sosie lub cordon bleu. Sylwestrowy jadłospis dopasujcie do swoich możliwości i oczekiwań. Jeśli stawiacie na pełen luz, wybierzcie meksykańskie burritos i nachos.

Czy wiesz, że?

Jeśli chodzi o dania na ciepło na sylwestra, we Włoszech najczęściej podaje się gulasz z soczewicy. Kształt drobnych ziaren kojarzony jest w Italii z monetami, więc przysmak ten ma być gwarancją dobrobytu w nadchodzącym roku.

Dla urozmaicenia:

Nie bójcie się zaangażować gości w przyrządzanie sylwestrowego posiłku. Fondue i raclette, czyli potrawy bazujące na maczaniu różnych składników w roztopionym serze, będą ciekawą atrakcją podczas w imprezy. Możecie także przygotować ciasto na pizzę i zaprosić wszystkich do samodzielnego wybierania dodatków.