
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
500 gramów
500 gramów
4 sztuki
3 sztuki
1 łyżeczka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pozbaw błonek, ścięgien i powięzi. Pokrój w kostkę, wymieszaj z dwoma utartymi z solą ząbkami czosnku oraz kminkiem. Pozostaw na około 2 godziny.

Krok 2
Cebule i papryki pokrój w kostkę, duś z olejem, aż utworzy się masa.

Krok 3
Mięso przysmaż w obszernym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się lekko zrumieni dodaj wyduszoną masę z cebuli i papryki, uzupełnij wodą.

Krok 4
Dodaj 2 kostki Knorr oraz przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki po obraniu pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bogracz z dzika (jelenia, sarny)
Jeżeli chcesz poznać smak pysznej dziczyzny, to koniecznie zostań z nami i zobacz na przepis! Zupa gulaszowa z jelenia jest niezwykle aromatycznym oraz sycącym posiłkiem, który zaspokoi największy głód. Nie czekaj i już teraz przekonaj się, jak wiele walorów skrywa w sobie dziczyzna. Smacznego!
Dla kogo?
Zupa gulaszowa z dzika, jelenia lub sarny to danie dedykowane fanom mięs. Soczyste kawałki tych specjałów mają specyficzny smak, który jest mocno wyczuwalny w potrawie. Zupa gulaszowa z dziczyzny sprawdzi się również w menu fanów aromatycznych dań. W naszym przepisie przypraw zdecydowanie nie brakuje!
Na jaką okazję?
Połączenie mięsa z dzika z ziemniaczkami i innymi warzywami to zestaw doskonały na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Jest niezwykle aromatyczne i bardzo apetyczne. Mięso z przepisu możesz zastąpić mięsem jelenia lub sarniną. Zupa z dziczyzny będzie za każdym razem nieco inaczej smakować.
Czy wiesz, że?
Dziczyzna to mięso niezwykle szlachetne i smaczne. W polskiej kuchni towarzyszy nam od zawsze – lubowali się w niej rycerze, sarmaci i szlachta. Do dziś bogracz z dzika stanowi wyzwanie dla kucharza i rarytas dla jedzących. Spróbujesz? Zdecydowanie warto przyrządzić samodzielnie bogracz z dzika.
Dla urozmaicenia:
Możesz eksperymentować z każdym rodzajem mięsa, ale bez względu na to, które wybierzesz, pamiętaj o zalewie. Dziczyznę na gulasz dobrze jest potrzymać przez noc w uniwersalnej marynacie, dzięki której kawałki mięsa będą idealnie miękkie i kruche. Tak przyrządzony bogracz z jelenia zachwyci najbardziej wymagających smakoszy.



































