Bogracz z dzika (jelenia, sarny)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

191 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

442 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

500 gramów

500 gramów

4 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pozbaw błonek, ścięgien i powięzi. Pokrój w kostkę, wymieszaj z dwoma utartymi z solą ząbkami czosnku oraz kminkiem. Pozostaw na około 2 godziny.

Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - Krok 1

Krok 2

Cebule i papryki pokrój w kostkę, duś z olejem, aż utworzy się masa.

Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - Krok 2

Krok 3

Mięso przysmaż w obszernym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się lekko zrumieni dodaj wyduszoną masę z cebuli i papryki, uzupełnij wodą.

Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - Krok 3

Krok 4

Dodaj 2 kostki Knorr oraz przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki po obraniu pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - Krok 4
59

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kowalski

    Krzysztof Kowalski , 11.11.2015

    dobry przepis - pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kuczyński

    Jacek Kuczyński , 05.11.2015

    Knorr ? Mnnnnnnniaaaaammmmm!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Kosiacki

    Karol Kosiacki , 05.11.2015

    A ja kiełbaskę z dzika podjadam he, he!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Balińska

    Ewa Balińska , 04.11.2015

    Zjadłabym kiedy zaprosisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Nowak

    Marta Nowak , 04.11.2015

    Jestem weganką, won mi z tablicy :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Cieszynski

    Ryszard Cieszynski , 04.11.2015

    Czy mięso było badane na włośnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Slabon

    Danuta Slabon , 04.11.2015

    Lubię bogracz ale nie dziczyzne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Pietrucha

    Mieczysław Pietrucha , 04.11.2015

    W tym wypadku nazwa bogracz to przekłamanie , to tak jakby pierogi ruskie zrobić z mięsem i kapustą np.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ernestyna Ratajczak

    Ernestyna Ratajczak , 04.11.2015

    Uwielbiam bogracz moja specjalnosc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Maria

    Maria Maria , 04.11.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Duda

    Damian Duda , 04.11.2015

    MNIAM MNIAM SAME PYSZNOŚCI ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Grabowska

    Maria Grabowska , 04.11.2015

    Jadłam i robiłam bogracz, ale z wołowiny, pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kasza

    Joanna Kasza , 04.11.2015

    Wygląda fajnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 04.11.2015

    Miam miam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Godleś

    Elzbieta Godleś , 04.11.2015

    Tylko nie dziczyzna!!!!!!!!!!!!!!!! dziczyzna tylko w lesie, warzywny gulasz + przyprawy też jest pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donna Jur

    Donna Jur , 04.11.2015

    Ja tak robię każdy gulasz ! Dużo jarzyn,mniej mięsa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Bien

    Marzena Bien , 04.11.2015

    Dziczyznę trzeba umnieć wpierw dobrze mięso z dziczyzny sprawić . A przyżądzanie jej nie jest takie trudne . Dobrze przyżądzić dziczyzne mało kto potrafi . Gotować mało kto nie potrafi .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Ochnik

    Paweł Ochnik , 04.11.2015

    Koleżanki jestem głodny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Filipowicz

    Małgorzata Filipowicz , 04.11.2015

    Nie musi być dziczyzna.Jest to potrawa węgierska i robi się ją najczęściej na bazie wołowiny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Blok

    Roman Blok , 04.11.2015

    Smakowicie wygląda ,a jak smakuje .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Waleczek

    Leszek Waleczek , 04.11.2015

    Nie róbcie smaków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Orszak

    Agata Orszak , 04.11.2015

    Nareszcie coś z mięskiem.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dyk-Orlikowska

    Ewa Dyk-Orlikowska , 04.11.2015

    to jak tojest ? BOGRACZ czy BORGACZ ?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Mazur

    Leszek Mazur , 04.11.2015

    Zrób kiedyś ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Stiller

    Ewa Stiller , 04.11.2015

    TO WSZYSTKO ŚWIETNE - TYLKO Z TĄ DZICZYZNĄ TRUDNIEJ......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zurek Dorota

    Zurek Dorota , 04.11.2015

    W ANGLII ROBIO TAKIE SAME TYLKO INNA NAZWA Z WOLOWINY- JADLAM ONI TO GOTUJA NA WOLNYM OGNIU NIE WIEM CZEMU U NAS MÓWIA ZE WITAMINY UCIEKAJA..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jaworek

    Anna Jaworek , 04.11.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Adamski

    Mariusz Adamski , 04.11.2015

    ALE PYCHOTKA MNIAM MNIAM CALUSKI

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Binda

    Zdzisław Binda , 04.11.2015

    ...w polskim/skromniejszym wydaniu nie musi być dziczyzna....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Salapski

    Wojtek Salapski , 04.11.2015

    Pan Lukasz ma absolutnie rację!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz z dzika (jelenia, sarny)Bogracz z dzika (jelenia, sarny)

Dziczyzna to mięso niezwykle szlachetne i smaczne. W polskiej kuchni towarzyszy nam od zawsze – lubowali się w niej rycerze, sarmaci i szlachta. Do dziś dnia dania z jego udziałem stanowią wyzwanie dla kucharza i rarytas dla jedzących. Warto spróbować przyrządzić samodzielnie bogracz z dzika. To jednogarnkowe danie zaspokoi głód nawet największego głodomora. Połączenie mięsa z dzika z ziemniaczkami i innymi warzywami to zestaw doskonały na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Jest niezwykle aromatyczne, co głównie zawdzięcza ziołom i przyprawom. Mięso z dzika możesz zastąpić mięsem jelenia lub sarniną. Smak będzie za każdym razem nieco inny, ale zawsze doskonały. Możesz eksperymentować z każdym rodzajem mięsa, ale bez względu na to, które wybierzesz, pamiętaj o zalewie. Dziczyznę na gulasz dobrze jest potrzymać przez noc w uniwersalnej marynacie, dzięki której kawałki mięsa będą idealnie miękkie i kruche.