
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
500 gramów
500 gramów
4 sztuki
3 sztuki
1 łyżeczka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pozbaw błonek, ścięgien i powięzi. Pokrój w kostkę, wymieszaj z dwoma utartymi z solą ząbkami czosnku oraz kminkiem. Pozostaw na około 2 godziny.

Krok 2
Cebule i papryki pokrój w kostkę, duś z olejem, aż utworzy się masa.

Krok 3
Mięso przysmaż w obszernym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się lekko zrumieni dodaj wyduszoną masę z cebuli i papryki, uzupełnij wodą.

Krok 4
Dodaj 2 kostki Knorr oraz przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki po obraniu pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bogracz z dzika (jelenia, sarny)
Jeżeli chcesz poznać smak pysznej dziczyzny, to koniecznie zostań z nami i zobacz na przepis! Zupa gulaszowa z jelenia jest niezwykle aromatycznym oraz sycącym posiłkiem, który zaspokoi największy głód. Nie czekaj i już teraz przekonaj się, jak wiele walorów skrywa w sobie dziczyzna. Smacznego!
Dla kogo?
Zupa gulaszowa z dzika, jelenia lub sarny to danie dedykowane fanom mięs. Soczyste kawałki tych specjałów mają specyficzny smak, który jest mocno wyczuwalny w potrawie. Zupa gulaszowa z dziczyzny sprawdzi się również w menu fanów aromatycznych dań. W naszym przepisie przypraw zdecydowanie nie brakuje!
Na jaką okazję?
Połączenie mięsa z dzika z ziemniaczkami i innymi warzywami to zestaw doskonały na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Jest niezwykle aromatyczne i bardzo apetyczne. Mięso z przepisu możesz zastąpić mięsem jelenia lub sarniną. Zupa z dziczyzny będzie za każdym razem nieco inaczej smakować.
Czy wiesz, że?
Dziczyzna to mięso niezwykle szlachetne i smaczne. W polskiej kuchni towarzyszy nam od zawsze – lubowali się w niej rycerze, sarmaci i szlachta. Do dziś bogracz z dzika stanowi wyzwanie dla kucharza i rarytas dla jedzących. Spróbujesz? Zdecydowanie warto przyrządzić samodzielnie bogracz z dzika.
Dla urozmaicenia:
Możesz eksperymentować z każdym rodzajem mięsa, ale bez względu na to, które wybierzesz, pamiętaj o zalewie. Dziczyznę na gulasz dobrze jest potrzymać przez noc w uniwersalnej marynacie, dzięki której kawałki mięsa będą idealnie miękkie i kruche. Tak przyrządzony bogracz z jelenia zachwyci najbardziej wymagających smakoszy.



































