Zupa gulaszowa

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (29)

Bogracz tradycyjny

195

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych, to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na po...
Bogracz węgierski

139

łatwe

60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Bogracz

108

łatwe

60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Zupa gulaszowa

79

łatwe

90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami

92

łatwe

60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Bogracz z pieczarką

93

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie

72

łatwe

45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Zupa gulaszowa z kiełbasą

32

łatwe

15 min.
Smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe? To możliwe, co udowadnia poniżs...
Zupa gulaszowa z papryką

36

łatwe

90 min.
Pyszna, aromatyczna i wyrazista zupa, która sprawdzi się zarówno jako składnik obiadu, jak i dani...
Węgierska zupa z miasta Szeged - VIDEO

18

łatwe

60 min.
Dania węgierskie kojarzą się z pikantnym smakiem. Są też syte, więc można się nimi najeść. Jeśli...
Zupa gulaszowa - VIDEO

38

łatwe

90 min.
Zupa gulaszowa powinna charakteryzować się wyrazistym smakiem i zapachem mięsa. Do jej przygotowa...
Zupa gulaszowa z kaszą

42

średnie

90 min.
Jeśli szukasz smacznego dania jednogarnkowego, koniecznie wypróbuj przepis na zupę gulaszową z ka...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie

17

łatwe

45 min.
Zupa gulaszowa nie traci smaku, nawet jeśli podawana jest na drugi dzień – warto więc przyrządzić...
Węgierska gulaszowa

20

łatwe

60 min.
Gulasz to tradycyjne węgierskie danie jednogarnkowe. Jego oryginalna nazwa to pörkölt, co w dawny...
Bogracz z dzika (jelenia, sarny)

22

łatwe

90 min.
Dziczyzna to mięso niezwykle szlachetne i smaczne. W polskiej kuchni towarzyszy nam od zawsze – l...
Bogracz z cukinią

7

łatwe

60 min.
Bogracz z cukinią to nieco zmodyfikowana wersja doskonale znanego węgierskiego bograczu, która st...
Bogracz z kurczakiem

12

łatwe

60 min.
Bogacz to prawdziwy kociołek rozmaitości. Wywodząca się z Węgier jednogarnkowa potrawa to treściw...
Zupa krem z kurek a la gulaszowa

5

łatwe

60 min.
Zupa krem z kurek à la gulaszowa to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Zwła...
Zupa gulaszowa kolorowa

(-)

średnie

60 min.
Zupa gulaszowa

1

łatwe

120 min.
Ostra zupa gulaszowa

1

łatwe

60 min.
Bogracz

1

średnie

90 min.
Nazwa dania pochodzi od... kociołka, w którym kiedyś było przyrządzane. Naczynie wieszało się nad...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa gulaszowaZupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to jedna z popisowych potraw kuchni węgierskiej, a jednocześnie jedno z prostszych dań jednogarnkowych. W swojej ojczyźnie nazywana jest bograczem i bywa gotowana na świeżym powietrzu w specjalnych kociołkach. Przygotowuje się ją podobnie jak gulasz, różnica tkwi w konsystencji gotowego dania: ilość płynu (sosu), w którym zanurzone są składniki jest większa. Może dzięki temu stanowić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. Propozycji przygotowania tej potrawy jest wiele: jej najpopularniejsze wersje uwzględniają mięso wieprzowe lub wołowe, smalec, cebulę i paprykę. Ważna jest w szczególności ta ostatnia – zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej – nadaje bowiem zupie intensywny smak. Możesz użyć różnych jej rodzajów – w zależności od tego, jaki poziom ostrości chcesz osiągnąć. Do szczególnie pikantnych dań tego typu sugeruje się podawać łagodzący intensywność nabiał. Sprawdzi się zarówno jogurt naturalny, jak i śmietana. Żeby nadać zupie szczególnie wyrazisty, paprykowy posmak, należy paprykę najpierw podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Popularne są też jej warianty z uwzględnieniem pomidorów: w postaci koncentratu, przetartej lub krojonej. Zupę przygotowuje się na bazie bulionu lub rosołu, a pod koniec gotowania dodaje do niej pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Przyprawami, którymi dodatkowo możesz doprawić danie są: ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek i pieprz czarny (istotne jest aby używać tego w ziarenkach – zmielony całkowicie przyćmi smak potrawy). Gotową zupę gulaszową możesz serwować z dodatkiem niewielkiej ilości ugotowanej kaszy gryczanej lub z pajdą świeżego pieczywa. W roli dekoracji sprawdzi się natomiast natka pietruszki. Pamiętaj, że danie najlepiej smakować będzie wtedy, kiedy zostanie podane na gorąco. Jest tym samym świetną, rozgrzewającą propozycją na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na smaczne zupy gulaszowe, których przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu, przyniesie jednak smaczny rezultat.