Przepisy na Zupa gulaszowa

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (31)

Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

212

difficulty

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

143

difficulty

łatwe

60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

118

difficulty

łatwe

60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

106

difficulty

łatwe

60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

88

difficulty

łatwe

90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

łatwe

45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Zupa gulaszowa z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

15 min.
Smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe? To możliwe, co udowadnia poniżs...
Zupa gulaszowa z papryką
ratingratingratingratingrating

36

difficulty

łatwe

90 min.
Pyszna, aromatyczna i wyrazista zupa, która sprawdzi się zarówno jako składnik obiadu, jak i dani...
Węgierska zupa z miasta Szeged - VIDEO
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

60 min.
Dania węgierskie kojarzą się z pikantnym smakiem. Są też syte, więc można się nimi najeść. Jeśli...
Zupa gulaszowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

łatwe

90 min.
Zupa gulaszowa powinna charakteryzować się wyrazistym smakiem i zapachem mięsa. Do jej przygotowa...
Zupa gulaszowa z kaszą
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

średnie

90 min.
Jeśli szukasz smacznego dania jednogarnkowego, koniecznie wypróbuj przepis na zupę gulaszową z ka...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

45 min.
Zupa gulaszowa nie traci smaku, nawet jeśli podawana jest na drugi dzień – warto więc przyrządzić...
Węgierska gulaszowa
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

60 min.
Gulasz to tradycyjne węgierskie danie jednogarnkowe. Jego oryginalna nazwa to pörkölt, co w dawny...
Bogracz z dzika (jelenia, sarny)
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

90 min.
Dziczyzna to mięso niezwykle szlachetne i smaczne. W polskiej kuchni towarzyszy nam od zawsze – l...
Bogracz z cukinią
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

60 min.
Bogracz z cukinią to nieco zmodyfikowana wersja doskonale znanego węgierskiego bograczu, która st...
Bogracz z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

60 min.
Bogacz to prawdziwy kociołek rozmaitości. Wywodząca się z Węgier jednogarnkowa potrawa to treściw...
Zupa krem z kurek a la gulaszowa
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

60 min.
Zupa krem z kurek à la gulaszowa to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Zwła...
Zupa cebulowa
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Zupa gulaszowa kolorowa
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

60 min.
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

120 min.
Ostra zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

60 min.
Bogracz
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

średnie

90 min.
Nazwa dania pochodzi od... kociołka, w którym kiedyś było przyrządzane. Naczynie wieszało się nad...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa gulaszowaZupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to jedna z popisowych potraw kuchni węgierskiej, a jednocześnie jedno z prostszych dań jednogarnkowych. W swojej ojczyźnie nazywana jest bograczem i bywa gotowana na świeżym powietrzu w specjalnych kociołkach. Przygotowuje się ją podobnie jak gulasz, różnica tkwi w konsystencji gotowego dania: ilość płynu (sosu), w którym zanurzone są składniki jest większa. Może dzięki temu stanowić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. Propozycji przygotowania tej potrawy jest wiele: jej najpopularniejsze wersje uwzględniają mięso wieprzowe lub wołowe, smalec, cebulę i paprykę. Ważna jest w szczególności ta ostatnia – zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej – nadaje bowiem zupie intensywny smak. Możesz użyć różnych jej rodzajów – w zależności od tego, jaki poziom ostrości chcesz osiągnąć. Do szczególnie pikantnych dań tego typu sugeruje się podawać łagodzący intensywność nabiał. Sprawdzi się zarówno jogurt naturalny, jak i śmietana. Żeby nadać zupie szczególnie wyrazisty, paprykowy posmak, należy paprykę najpierw podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Popularne są też jej warianty z uwzględnieniem pomidorów: w postaci koncentratu, przetartej lub krojonej. Zupę przygotowuje się na bazie bulionu lub rosołu, a pod koniec gotowania dodaje do niej pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Przyprawami, którymi dodatkowo możesz doprawić danie są: ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek i pieprz czarny (istotne jest aby używać tego w ziarenkach – zmielony całkowicie przyćmi smak potrawy). Gotową zupę gulaszową możesz serwować z dodatkiem niewielkiej ilości ugotowanej kaszy gryczanej lub z pajdą świeżego pieczywa. W roli dekoracji sprawdzi się natomiast natka pietruszki. Pamiętaj, że danie najlepiej smakować będzie wtedy, kiedy zostanie podane na gorąco. Jest tym samym świetną, rozgrzewającą propozycją na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na smaczne zupy gulaszowe, których przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu, przyniesie jednak smaczny rezultat.