Przepisy na Zupę gulaszową | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupa gulaszowa

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (29)

Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

269

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i ki...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie woł...
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

135

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz – przepis z pieczarkami – to prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zup...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Zupa gulaszowa z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe? To możliwe, co udowadnia poniżs...
Zupa gulaszowa z papryką
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pyszna, aromatyczna i wyrazista zupa, która sprawdzi się zarówno jako składnik obiadu, jak i dani...
Węgierska zupa z miasta Szeged - VIDEO
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dania węgierskie kojarzą się z pikantnym smakiem. Są też syte, więc można się nimi najeść. Jeśli...
Zupa gulaszowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa to przepis, który powinien charakteryzować się wyrazistym smakiem i zapachem mięsa...
Zupa gulaszowa z kaszą
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli szukasz smacznego dania jednogarnkowego, koniecznie wypróbuj przepis na zupę gulaszową z ka...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa nie traci smaku, nawet jeśli podawana jest na drugi dzień – warto więc przyrządzić...
Bogracz z dzika (jelenia, sarny)
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dziczyzna to mięso niezwykle szlachetne i smaczne. W polskiej kuchni towarzyszy nam od zawsze – l...
Węgierska gulaszowa
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gulasz to tradycyjne węgierskie danie jednogarnkowe. Jego oryginalna nazwa to pörkölt, co w dawny...
Bogracz z cukinią
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz z cukinią to nieco zmodyfikowana wersja doskonale znanego węgierskiego bograczu, która st...
Bogracz z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogacz to prawdziwy kociołek rozmaitości. Wywodząca się z Węgier jednogarnkowa potrawa to treściw...
Zupa krem z kurek a la gulaszowa
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa krem z kurek à la gulaszowa to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Zwła...
Zupa gulaszowa kolorowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ostra zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Nazwa dania pochodzi od... kociołka, w którym kiedyś było przyrządzane. Naczynie wieszało się nad...
Zupa cebulowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa gulaszowaZupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to jedna z popisowych potraw kuchni węgierskiej, a jednocześnie jedno z prostszych dań jednogarnkowych. W swojej ojczyźnie nazywana jest bograczem i bywa gotowana na świeżym powietrzu w specjalnych kociołkach. Przygotowuje się ją podobnie jak gulasz, różnica tkwi w konsystencji gotowego dania: ilość płynu (sosu), w którym zanurzone są składniki jest większa. Może dzięki temu stanowić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. Propozycji przygotowania tej potrawy jest wiele: jej najpopularniejsze wersje uwzględniają mięso wieprzowe lub wołowe, smalec, cebulę i paprykę. Ważna jest w szczególności ta ostatnia – zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej – nadaje bowiem zupie intensywny smak. Możesz użyć różnych jej rodzajów – w zależności od tego, jaki poziom ostrości chcesz osiągnąć. Do szczególnie pikantnych dań tego typu sugeruje się podawać łagodzący intensywność nabiał. Sprawdzi się zarówno jogurt naturalny, jak i śmietana. Żeby nadać zupie szczególnie wyrazisty, paprykowy posmak, należy paprykę najpierw podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Popularne są też jej warianty z uwzględnieniem pomidorów: w postaci koncentratu, przetartej lub krojonej. Zupę przygotowuje się na bazie bulionu lub rosołu, a pod koniec gotowania dodaje do niej pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Przyprawami, którymi dodatkowo możesz doprawić danie są: ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek i pieprz czarny (istotne jest aby używać tego w ziarenkach – zmielony całkowicie przyćmi smak potrawy). Gotową zupę gulaszową możesz serwować z dodatkiem niewielkiej ilości ugotowanej kaszy gryczanej lub z pajdą świeżego pieczywa. W roli dekoracji sprawdzi się natomiast natka pietruszki. Pamiętaj, że danie najlepiej smakować będzie wtedy, kiedy zostanie podane na gorąco. Jest tym samym świetną, rozgrzewającą propozycją na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na smaczne zupy gulaszowe, których przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu, przyniesie jednak smaczny rezultat.