Przepisy na Zupę gulaszową | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupa gulaszowa

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa gulaszowaZupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to jedna z popisowych potraw kuchni węgierskiej, a jednocześnie jedno z prostszych dań jednogarnkowych. W swojej ojczyźnie nazywana jest bograczem i bywa gotowana na świeżym powietrzu w specjalnych kociołkach. Przygotowuje się ją podobnie jak gulasz, różnica tkwi w konsystencji gotowego dania: ilość płynu (sosu), w którym zanurzone są składniki jest większa. Może dzięki temu stanowić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. Propozycji przygotowania tej potrawy jest wiele: jej najpopularniejsze wersje uwzględniają mięso wieprzowe lub wołowe, smalec, cebulę i paprykę. Ważna jest w szczególności ta ostatnia – zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej – nadaje bowiem zupie intensywny smak. Możesz użyć różnych jej rodzajów – w zależności od tego, jaki poziom ostrości chcesz osiągnąć. Do szczególnie pikantnych dań tego typu sugeruje się podawać łagodzący intensywność nabiał. Sprawdzi się zarówno jogurt naturalny, jak i śmietana. Żeby nadać zupie szczególnie wyrazisty, paprykowy posmak, należy paprykę najpierw podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Popularne są też jej warianty z uwzględnieniem pomidorów: w postaci koncentratu, przetartej lub krojonej. Zupę przygotowuje się na bazie bulionu lub rosołu, a pod koniec gotowania dodaje do niej pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Przyprawami, którymi dodatkowo możesz doprawić danie są: ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek i pieprz czarny (istotne jest aby używać tego w ziarenkach – zmielony całkowicie przyćmi smak potrawy). Gotową zupę gulaszową możesz serwować z dodatkiem niewielkiej ilości ugotowanej kaszy gryczanej lub z pajdą świeżego pieczywa. W roli dekoracji sprawdzi się natomiast natka pietruszki. Pamiętaj, że danie najlepiej smakować będzie wtedy, kiedy zostanie podane na gorąco. Jest tym samym świetną, rozgrzewającą propozycją na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na smaczne zupy gulaszowe, których przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu, przyniesie jednak smaczny rezultat.