Przepisy na Zupa gulaszowa
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejZupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to jedna z popisowych potraw kuchni węgierskiej, a jednocześnie jedno z prostszych dań jednogarnkowych. W swojej ojczyźnie nazywana jest bograczem i bywa gotowana na świeżym powietrzu w specjalnych kociołkach. Przygotowuje się ją podobnie jak gulasz, różnica tkwi w konsystencji gotowego dania: ilość płynu (sosu), w którym zanurzone są składniki jest większa. Może dzięki temu stanowić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. Propozycji przygotowania tej potrawy jest wiele: jej najpopularniejsze wersje uwzględniają mięso wieprzowe lub wołowe, smalec, cebulę i paprykę. Ważna jest w szczególności ta ostatnia – zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej – nadaje bowiem zupie intensywny smak. Możesz użyć różnych jej rodzajów – w zależności od tego, jaki poziom ostrości chcesz osiągnąć. Do szczególnie pikantnych dań tego typu sugeruje się podawać łagodzący intensywność nabiał. Sprawdzi się zarówno jogurt naturalny, jak i śmietana. Żeby nadać zupie szczególnie wyrazisty, paprykowy posmak, należy paprykę najpierw podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Popularne są też jej warianty z uwzględnieniem pomidorów: w postaci koncentratu, przetartej lub krojonej. Zupę przygotowuje się na bazie bulionu lub rosołu, a pod koniec gotowania dodaje do niej pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Przyprawami, którymi dodatkowo możesz doprawić danie są: ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek i pieprz czarny (istotne jest aby używać tego w ziarenkach – zmielony całkowicie przyćmi smak potrawy). Gotową zupę gulaszową możesz serwować z dodatkiem niewielkiej ilości ugotowanej kaszy gryczanej lub z pajdą świeżego pieczywa. W roli dekoracji sprawdzi się natomiast natka pietruszki. Pamiętaj, że danie najlepiej smakować będzie wtedy, kiedy zostanie podane na gorąco. Jest tym samym świetną, rozgrzewającą propozycją na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na smaczne zupy gulaszowe, których przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu, przyniesie jednak smaczny rezultat.