Sałatka jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

438 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

712 osób wydrukowało

Pobierz pdf

806 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz marchewki, seler, pietruszkę. Umyj i ugotuj w garnku, aż zmiękną.

Krok 2

Jajka, jabłko i ogórka pokrój w małą kostkę .

Krok 3

Wymieszaj dokładnie, dodaj zielony groszek. Połącz z majonezem. Dopraw do smaku musztardą, czarnym pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Pietkiewicz

    Elzbieta Pietkiewicz , 20.03.2016

    Salatka jarzynowa smaczna, ale brakuje w niej ugotowanych ziemniakow pokrojonych w kostke, i pora drobno pokrojonego, a do smaku szczypte cukru-poprawia smak . Ja osobiscie wole salatke bez zielonego groszku. Smacznego. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Sampolska

    Danuta Sampolska , 13.03.2016

    Salata jarzynowa to jarzynowa a nie grzybki co to za salatka jarzynowa gdzie sa grzyby mile panie zastanowcie sie i nie krytykujcie przepisow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Sampolska

    Danuta Sampolska , 13.03.2016

    Moja salatka jarzynowa jest bardziej kolorowa tz jarzynowa nie taka jak widze tu mdla i moja salateczka smakowo pyszna mniam mniam moja rodzinka uwilbia moje dzieci uwielbiaja jak mamusia zrobi i mowia ze jest nie zastapiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 12.03.2016

    Często robię bardzo dobra sałatka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Piecyk

    Krystyna Piecyk , 12.03.2016

    Sałatka jarzynowa to wspomnienie dzieciństwa.Zawsze była z grzybkiem marynowanym i koniecznie musiała być udekorowana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Sieklucka

    Malgorzata Sieklucka , 12.03.2016

    jakas anemiczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa, czy też sałatka warzywna, to chyba jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchni polskiej. Istnieje na nią wiele przepisów. Łączy je dodatek marchewki, selera, ogórków kiszonych, jajek na twardo i jabłek. W niektórych przepisach znajdują się również ziemniaki bądź cebula. I choć sposobów jej wykonania jest wiele, to jedno jest pewne – ten przysmak nigdy się nie znudzi!

Dla kogo?

Dla wszystkich! Sałatka jarzynowa tradycyjna posiada wierne grono fanów – nie tylko od święta!

Na jaką okazję?

I choć pyszna sałatka jarzynowa towarzyszy nam zazwyczaj podczas ważnych okoliczności, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją także na co dzień, bez okazji.

Czy wiesz, że?

Chociaż zrobienie smacznej sałatki jarzynowej nie jest trudne, istnieje kilka istotnych rzeczy, o których warto pamiętać. Np. przygotowując warzywa, nie możesz dopuścić do ich rozgotowania lub pozostawić zbyt twardych. Wszystkie składniki powinny zostać pokrojone w drobną kostkę podobnej wielkości, dzięki czemu całość uzyska estetyczny wygląd, a smaki będą się świetnie równoważyć. Zadbaj też o właściwe proporcje, tak by w sałatce jarzynowej nie dominowała kwaskowatość ogórków albo posmak selera. Zanim dodasz pokrojone jabłko, wymieszaj je z ogórkami – dzięki temu owoce zachowają kolor.

Dla urozmaicenia:

Aby zrobić sałatkę jarzynową z majonezem, przygotuj sos z majonezu i musztardy sarepskiej – jeśli wolisz ostrzejsze smaki, wykorzystaj np. rosyjską. Gotową sałatkę posyp natką pietruszki lub koperkiem.