
Składniki
3 sztuki
100 gramów
2 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz marchewki, seler, pietruszkę. Umyj i ugotuj w garnku, aż zmiękną.
Krok 2
Jajka, jabłko i ogórka pokrój w małą kostkę .
Krok 3
Wymieszaj dokładnie, dodaj zielony groszek. Połącz z majonezem. Dopraw do smaku musztardą, czarnym pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa, czy też sałatka warzywna, to chyba jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchni polskiej. Istnieje na nią wiele przepisów. Łączy je dodatek marchewki, selera, ogórków kiszonych, jajek na twardo i jabłek. W niektórych przepisach znajdują się również ziemniaki bądź cebula. I choć sposobów jej wykonania jest wiele, to jedno jest pewne – ten przysmak nigdy się nie znudzi!
Dla kogo?
Dla wszystkich! Sałatka jarzynowa tradycyjna posiada wierne grono fanów – nie tylko od święta!
Na jaką okazję?
I choć pyszna sałatka jarzynowa towarzyszy nam zazwyczaj podczas ważnych okoliczności, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją także na co dzień, bez okazji.
Czy wiesz, że?
Chociaż zrobienie smacznej sałatki jarzynowej nie jest trudne, istnieje kilka istotnych rzeczy, o których warto pamiętać. Np. przygotowując warzywa, nie możesz dopuścić do ich rozgotowania lub pozostawić zbyt twardych. Wszystkie składniki powinny zostać pokrojone w drobną kostkę podobnej wielkości, dzięki czemu całość uzyska estetyczny wygląd, a smaki będą się świetnie równoważyć. Zadbaj też o właściwe proporcje, tak by w sałatce jarzynowej nie dominowała kwaskowatość ogórków albo posmak selera. Zanim dodasz pokrojone jabłko, wymieszaj je z ogórkami – dzięki temu owoce zachowają kolor.
Dla urozmaicenia:
Aby zrobić sałatkę jarzynową z majonezem, przygotuj sos z majonezu i musztardy sarepskiej – jeśli wolisz ostrzejsze smaki, wykorzystaj np. rosyjską. Gotową sałatkę posyp natką pietruszki lub koperkiem.