Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy
łatwe
114 osób zapisało

Składniki
sałatka:
100 gramów
600 gramów
10 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżeczki
kanapka:
4 sztuki
400 gramów
80 mililitrów
10 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby zalej wrzątkiem.

Krok 2
Rostbef pokrój w cienkie plastry, połącz z sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem, posiekanym strąkiem ostrej papryczki i czosnkiem. Odstaw do zamarynowania na co najmniej godzinę.

Krok 3
Mięso wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, posmarowaną tylko odrobiną oleju. Mięso usmaż z obu stron (lewa - prawa). Przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry grzyby shitake, na koniec smażenia grzyby zalej kilkoma łyżkami marynaty.

Krok 4
Bułkę zapiecz w piekarniku.

Krok 5
Na bułce ułóż sałatkę z kapusty bok choy, połóż plastry rostbefu i podsmażane grzyby, przykryj wierzchem bułki.


Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do kanapki będzie sos chilli Hellmann’s .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy
Steak sandwich z sałatką colesław z kapusty bok choy – brzmi nieco egzotycznie? Rzeczywiście, kapusta potrzebna do przyrządzenia tej kanapki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej. Jej drobne główki, a także smaczne, chrupiące i mięsiste liście sprawiają jednak, że bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z wieloma składnikami i zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. W tym daniu zachowaj jednak jej orientalny charakter i połącz ją z imbirem, sokiem z limonki oraz olejem sezamowym, tworząc oryginalny dodatek do mięsa. Główny składnik kanapki, czyli rostbef, podziel na części i zamarynuj w sosie sojowym połączonym z innymi produktami typowymi dla dań azjatyckich. Po usmażeniu dodaj do mięsa namoczone wcześniej grzyby shitake. Mają one charakterystyczny wyrazisty smak, który trudno zastąpić, jeśli jednak chcesz możesz zamiast nich użyć suszonych prawdziwków. Steak sandwich z sałatką colesław z kapusty bok choy podawaj w opieczonej wcześniej bułce, najlepiej typu ciabatta, albo w przekrojonej na mniejsze kawałki bagietce. To świetny sposób na drugie śniadanie. Spróbuj!