Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sałatka:

100 gramów

600 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżeczki

kanapka:

4 sztuki

400 gramów

80 mililitrów

10 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby zalej wrzątkiem.

Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - Krok 1

Krok 2

Rostbef pokrój w cienkie plastry, połącz z sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem, posiekanym strąkiem ostrej papryczki i czosnkiem. Odstaw do zamarynowania na co najmniej godzinę.

Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - Krok 2

Krok 3

Mięso wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, posmarowaną tylko odrobiną oleju. Mięso usmaż z obu stron (lewa – prawa). Przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry grzyby shitake. Na koniec smażenia grzyby zalej kilkoma łyżkami marynaty.

Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - Krok 3

Krok 4

Bułkę zapiecz w piekarniku.

Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - Krok 4

Krok 5

Na bułce ułóż sałatkę z kapusty bok choy, połóż plastry rostbefu i podsmażane grzyby, przykryj wierzchem bułki.

Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do kanapki z rostbefem będzie sos chilli Hellmann’s.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choySteak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy

Steak sandwich z sałatką colesław z kapusty bok choy – brzmi nieco egzotycznie? Rzeczywiście, kapusta potrzebna do przyrządzenia tej kanapki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej. Jej drobne główki, a także smaczne, chrupiące i mięsiste liście sprawiają jednak, że bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z wieloma składnikami i zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. W tym daniu zachowaj jednak jej orientalny charakter i połącz ją z imbirem, sokiem z limonki oraz olejem sezamowym, tworząc oryginalny dodatek do mięsa. Główny składnik kanapki, czyli rostbef, podziel na części i zamarynuj w sosie sojowym połączonym z innymi produktami typowymi dla dań azjatyckich. Po usmażeniu dodaj do mięsa namoczone wcześniej grzyby shitake. Mają one charakterystyczny wyrazisty smak, który trudno zastąpić, jeśli jednak chcesz, możesz zamiast nich użyć suszonych prawdziwków.

Dla kogo?

Ciabatta steak sandwich to rzadko spotykana pozycja w menu w polskich domach. Jest jednak świetnym przykładem na to, aby nieco przełamać standardowe przepisy i sięgnąć po bardziej skomplikowane receptury. Jeśli kierujesz się takim podejściem – kanapka z rostbefem jest dla ciebie!

Na jaką okazję?

Wcześniej przygotowana ciabatta steak sandwich może być elementem drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Dzięki temu, że smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, możesz spożyć ją do kilku godzin od przygotowania. Polecamy jednak spróbować w pierwszej kolejności jej ciepłej wersji, aby poczuć dokładny smak.

Czy wiesz, że?

Rostbef wołowy jest jednym z najrzadziej używanych mięs w polskich domach. Dopiero od niedawna odkrywamy jego smaki oraz mnożymy możliwości jego użycia. Takim przykładem jest właśnie steak sandwich, który pokazuje, że wytrwane mięso w połączeniu ze standardowymi składnikami – takimi jak majonez, warzywa oraz grzyby – może smakować wyśmienicie.

Dla urozmaicenia:

Steak sandwich z sałatką colesław z kapusty bok choy podawaj w opieczonej wcześniej bułce, najlepiej typu ciabatta albo w przekrojonej na mniejsze kawałki bagietce. Nie zapomnij wzbogacić potrawy o majonez, który scali składniki i nada wyrazistego smaku. To świetny sposób na drugie śniadanie. Spróbuj!