Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy
łatwe
117 osób zapisało

Składniki
sałatka:
100 gramów
600 gramów
10 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżeczki
kanapka:
4 sztuki
400 gramów
80 mililitrów
10 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby zalej wrzątkiem.

Krok 2
Rostbef pokrój w cienkie plastry, połącz z sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem, posiekanym strąkiem ostrej papryczki i czosnkiem. Odstaw do zamarynowania na co najmniej godzinę.

Krok 3
Mięso wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, posmarowaną tylko odrobiną oleju. Mięso usmaż z obu stron (lewa – prawa). Przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry grzyby shitake. Na koniec smażenia grzyby zalej kilkoma łyżkami marynaty.

Krok 4
Bułkę zapiecz w piekarniku.

Krok 5
Na bułce ułóż sałatkę z kapusty bok choy, połóż plastry rostbefu i podsmażane grzyby, przykryj wierzchem bułki.


Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do kanapki z rostbefem będzie sos chilli Hellmann’s.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy
Steak sandwich z sałatką colesław z kapusty bok choy – brzmi nieco egzotycznie? Rzeczywiście, kapusta potrzebna do przyrządzenia tej kanapki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej. Jej drobne główki, a także smaczne, chrupiące i mięsiste liście sprawiają jednak, że bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z wieloma składnikami i zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. W tym daniu zachowaj jednak jej orientalny charakter i połącz ją z imbirem, sokiem z limonki oraz olejem sezamowym, tworząc oryginalny dodatek do mięsa. Główny składnik kanapki, czyli rostbef, podziel na części i zamarynuj w sosie sojowym połączonym z innymi produktami typowymi dla dań azjatyckich. Po usmażeniu dodaj do mięsa namoczone wcześniej grzyby shitake. Mają one charakterystyczny wyrazisty smak, który trudno zastąpić, jeśli jednak chcesz, możesz zamiast nich użyć suszonych prawdziwków.
Dla kogo?
Ciabatta steak sandwich to rzadko spotykana pozycja w menu w polskich domach. Jest jednak świetnym przykładem na to, aby nieco przełamać standardowe przepisy i sięgnąć po bardziej skomplikowane receptury. Jeśli kierujesz się takim podejściem – kanapka z rostbefem jest dla ciebie!
Na jaką okazję?
Wcześniej przygotowana ciabatta steak sandwich może być elementem drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Dzięki temu, że smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, możesz spożyć ją do kilku godzin od przygotowania. Polecamy jednak spróbować w pierwszej kolejności jej ciepłej wersji, aby poczuć dokładny smak.
Czy wiesz, że?
Rostbef wołowy jest jednym z najrzadziej używanych mięs w polskich domach. Dopiero od niedawna odkrywamy jego smaki oraz mnożymy możliwości jego użycia. Takim przykładem jest właśnie steak sandwich, który pokazuje, że wytrwane mięso w połączeniu ze standardowymi składnikami – takimi jak majonez, warzywa oraz grzyby – może smakować wyśmienicie.
Dla urozmaicenia:
Steak sandwich z sałatką colesław z kapusty bok choy podawaj w opieczonej wcześniej bułce, najlepiej typu ciabatta albo w przekrojonej na mniejsze kawałki bagietce. Nie zapomnij wzbogacić potrawy o majonez, który scali składniki i nada wyrazistego smaku. To świetny sposób na drugie śniadanie. Spróbuj!