Kotlety z kapusty – co to? Przepis na greckie klopsiki
Dania bezmięsne zyskują coraz większą popularność, a kotlety z kapusty są tego najlepszym dowodem. Okazuje się, że mięso można zastąpić wieloma warzywnymi składnikami, nie ujmując potrawom smaku oraz sobie przyjemności z jedzenia. Kotlety z kapusty białej mogą wydawać się nietypowe, ale ich walory szybko podbiją serca smakoszy. Są chrupiące, aromatyczne i doskonale komponują się z wieloma dodatkami. Jak je zrobić i z czym podawać? Podpowiadamy!
Skąd pochodzą kotlety z kapusty?
Kuchnia śródziemnomorska słynie z ryb, owoców morza oraz warzyw. Kotlety z kapusty to ukłon w stronę sezonowych darów natury. Możecie spotkać je głównie na greckich wyspach. Serwowane zarówno jako przekąska, jak i danie główne kotlety z kapusty białej charakteryzuje bogactwo ziół i przypraw. Są najlepszym przykładem na to, że proste składniki mogą stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Przyrządza się je na dwa sposoby – smaży na patelni lub piecze w piekarniku. To także świetny sposób na wykorzystanie białej kapusty, która została po zrobieniu bigosu lub surówki.
Jak zrobić kotlety z kapusty – przepis
Przygotujcie ok. 600 g białej kapusty, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4-5 łyżek bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej i ulubione przyprawy. Nie zapominajcie o ziołach! Do kotletów z kapusty świetnie będzie pasować koperek, natka pietruszki lub mięta. Kapustę posiekajcie drobno lub zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekajcie i podsmażcie na złoty kolor. Połączcie z kapustą. Dodajcie pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie. Gdy masa uzyska zwartą konsystencję, formujcie małe kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut. Aby zrobić kotlety z kapusty białej w piekarniku, nagrzejcie go do temperatury 190°C i pieczcie przez ok. 25-30 minut, obracając je w połowie pieczenia.
Kotlety z kapusty – jak urozmaicić przepis podstawowy?
Uniwersalny smak tych warzywnych kotletów można łatwo zmodyfikować, tworząc niepowtarzalne kompozycje. Pokruszcie ok. 100 g sera feta do masy na kotlety, żeby podkreślić śródziemnomorski charakter tej potrawy. Dodajcie starty żółty ser, a zyskają bardziej wyrazisty smak i przyjemną, ciągnącą się konsystencję. Tarta marchewka nie tylko wpłynie na smak, ale i na kolor klopsików. A wielbiciele ostrzejszych dań z pewnością znajdą wśród przypraw w kuchni ostrą paprykę. Nie bójcie się jej użyć. Możecie także poeksperymentować z ziołami. Kolendra, bazylia, oregano lub estragon nadadzą kotlecikom zupełnie innego kulinarnego wymiaru.
Jak podawać kotlety z kapusty?
To, jakie dodatki będą idealnie komponować się z kapuścianymi klopsikami, zależy od ich przeznaczenia. Jeśli mają być przekąską na przyjęciu, zaserwujcie je z sosem jogurtowym lub klasycznym, greckim tzatziki. Klopsiki z kapusty jako danie obiadowe możecie podać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Na kolację zaserwujcie kotlety z kapusty w picie lub bułce. Jakie surówki sprawdzą się najlepiej? Te najprostsze, takie jak puszysta surówka z selera lub surówka à la colesław.
Wołowe, wieprzowe, warzywne – co sprawia, że klopsiki są tak lubiane?
Niewielkie kotleciki to obowiązkowa pozycja obiadowa w niemal każdym domu. Miękkie i pełne smaku pasują do wielu dodatków i aromatycznych sosów. Możecie je zrobić nie tylko z dowolnego rodzaju mięsa, ale też kompletnie bez niego, tak jak kotlety z kapusty. Klopsiki z pieczarkami zrobicie z dowolnego mięsa mielonego. Kotlety z groszku z sosem miętowym na bazie jogurtu greckiego, połączonego z majonezem Hellmann’s Original zrobią furorę na niejednej domówce. A miłośnicy dań makaronowych z pewnością nie przejdą obojętnie obok spaghetti z klopsikami z delikatnego mięsa z indyka. Wybierzcie swoją ulubioną wersję klopsików albo za każdym razem róbcie je inaczej!
Komentarze (0)