Kotlety z groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

678 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 szklanka

4 łyżki

sos miętowy:

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki upiecz w mundurkach w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie odstaw je do ostygnięcia. Po tym czasie ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Kotlety z groszku - Krok 1

Krok 2

Szklankę komosy ugotuj według zaleceń producenta na miękko. Ugotowaną komosę dodaj do ziemniaków.

Kotlety z groszku - Krok 2

Krok 3

Mrożony zielony groszek przelej wrząca wodą. Groszek przełóż do kielicha blendera, dodaj do niego natkę kolendry, jajko i czosnek. Wlej olej z pestek dyni i kilka łyżek wody. Całość dokładnie zmiksuj a następnie przetrzyj przez sito. Powstałą masę połącz z ziemniakami i komosą.

Kotlety z groszku - Krok 3

Krok 4

Dodaj ostrą i wędzoną papryczkę oraz mielony kminek – masa powinna być dość zwarta. Całość, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku szczyptą soli. Uformuj z niej małe kulki. Kulki rozpłaszcz do grubości jednego centymetra i obtocz je w bułce tartej lub ziarnach sezamu.

Kotlety z groszku - Krok 4

Krok 5

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i skrop delikatnie oliwą. Ułóż na niej kotleciki delikatnie skropione oliwą, również z góry. Kotleciki wstaw do nagrzanego do 190ºC piekarnika na około 20 minut.

Kotlety z groszku - Krok 5

Krok 6

Miętę, jogurt i czosnek zmiksuj dokładnie w blenderze, połącz z majonezem, który nada smak i poprawi konsystencję sosu. Całość dopraw jeszcze do smaku sokiem z wyciśniętej cytryny.

Kotlety z groszku - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowane w ten sposób kotleciki są dość kruche i łatwo się rozpadają, aby nieco poprawić ich konsystencję możesz do nich dodać łyżkę mąki pszennej. Jeśli nie chcesz używać produktów z glutenem zastąp bułkę tartą ziarnami sezamu.

1

Opinie o przepisie

  • Bolesław Morys

    Bolesław Morys , 24.11.2016

    A siła za 100 lat.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z groszkuKotlety z groszku

Kotlety z zielonego groszku to dobry sposób na warzywne danie. Do ich przygotowania, oprócz groszku, potrzebujesz tylko ziemniaków, komosy ryżowej, jajek i przypraw, w tym świeżych ziół. Zacznij od ugotowania ziemniaków, by zdążyły wystygnąć. Wybierz mączyste odmiany typu C, np. ibisy lub gracje, a łatwiej będzie później formować kotlety. Następnie przeciśnij je przez praskę i połącz z komosą ryżową. Zastąpisz ją np. kaszą jaglaną, ryżem lub kuskusem. Z groszku przyrządź mus z dodatkiem jajka, kolendry i oleju z pestek dyni. Ma on specyficzny smak, lekko orzechowy – jeśli użyjesz innego oleju, kotleciki wyjdą nieco inne. Połącz obydwie masy, dopraw i formuj z niej kotleciki, a następnie panieruj w bułce tartej, zwykłej lub typu panko. Do panierowania kotletów z groszku sprawdzi się też sezam. Kotleciki upiecz, a kiedy będą w piekarniku, przygotuj do niech sos miętowy, który świetnie podkreśli ich smak. Kotleciki z groszku stanowią dobrą przekąskę, nadają się także na obiad – wtedy podawaj je z ziemniakami i surówką.